image

Facebook krijgt boete van 570.000 euro voor schenden Britse privacywet

donderdag 25 oktober 2018, 10:27 door Redactie, 6 reacties

Facebook heeft in Groot-Brittannië een boete van omgerekend 570.000 euro gekregen voor ernstige overtredingen van de Britse databeschermingswetgeving. Naar aanleiding van het schandaal met Cambridge Analytica stelde de Britse privacytoezichthouder ICO een onderzoek in. Daaruit bleek dat Facebook tussen 2007 en 2014 de persoonlijke gegevens van gebruikers onterecht verwerkte.

Ontwikkelaars die applicaties voor het Facebookplatform ontwikkelden kregen namelijk toegang tot de informatie van gebruikers, zonder dat hier duidelijke toestemming voor hadden gegeven. Ook kregen app-ontwikkelaars toegang tot gegevens van gebruikers die hun app niet hadden gedownload, maar bevriend waren met mensen die dit wel hadden gedaan.

Facebook ging ook de fout in met het beveiligen van persoonlijke informatie omdat het apps en ontwikkelaars op het eigen platform niet voldoende controleerde. Zodoende kon onderzoeksbedrijf GSR de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers downloaden en vervolgens met Cambridge Analytica delen. Zelfs nadat in december 2015 het misbruik van de data was ontdekt deed Facebook niet genoeg om ervoor te zorgen dat de partijen die deze gegevens in handen hadden die ook verwijderden. Zo werd het moederbedrijf van Cambridge Analytica pas in 2018 van Facebook geweerd.

"Facebook heeft voor, tijdens en na het onrechtmatig verwerken van deze gegevens gefaald in het voldoende beschermen van de privacy van gebruikers. Een bedrijf van deze omvang en expertise had beter moeten weten en had beter moeten doen", zegt Elizabeth Denham, de Britse Information Commissioner.

Aangezien de overtredingen voor de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) plaatsvonden kon de ICO zich alleen op de privacywetgeving van 1998 beroepen. Deze wetgeving maakt het mogelijk om een maximale boete van omgerekend 570.000 euro op te leggen, wat de toezichthouder nu ook heeft gedaan. Onder de AVG had de ICO een maximale boete van omgerekend 19 miljoen euro kunnen opleggen of 4 procent van de wereldwijde omzet.

Reacties (6)
25-10-2018, 13:11 door J.Doedel
Is een lachertje voor Facebook.
Kijk "The Social Network" en je ziet dat hij overal mee wegkomt. (Goede film trouwens).
25-10-2018, 14:24 door Anoniem
Door J.Doedel: Is een lachertje voor Facebook.
Op zo'n reactie kon je wachten. Lees de laatste zin van het artikel eens en vraag je af wat er gebeurt als Facebook deze boete niet serieus neemt.

De 19 miljoen moet volgens alle informatie die ik verder over AVG-boetes tegengekomen ben trouwens 20 miljoen zijn.
25-10-2018, 15:04 door Anoniem
Zolang FB geen multimiljardenboete krijgt, lachen die zich massaal een breuk en hebben ze vanavond een feestje met een miljoen $ aan Champagne. Althans, dat zou ik doen.
25-10-2018, 15:07 door [Account Verwijderd]
Dat krijg je hier ook als je met 120 door rood rijdt. Ik zie niet echt waar dit soort kleingeld bedragen pijn gaan doen.
26-10-2018, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door J.Doedel: Is een lachertje voor Facebook.
Op zo'n reactie kon je wachten. Lees de laatste zin van het artikel eens en vraag je af wat er gebeurt als Facebook deze boete niet serieus neemt.

De 19 miljoen moet volgens alle informatie die ik verder over AVG-boetes tegengekomen ben trouwens 20 miljoen zijn.
Lees de eerste regel van de laatste alinea even... ;)
26-10-2018, 12:02 door Anoniem
Dit is een boete van de Britten alleen, als meer landen met boetes zouden komen en er zelf dus als land zijnde wat aan willen verdienen dan zou facebook hier meer van voelen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.