image

Vermeende Uber-hackers aangeklaagd voor Lynda.com-hack

vrijdag 26 oktober 2018, 14:16 door Redactie, 0 reacties

Twee mannen die worden verdacht van het hacken en afpersen van taxidienst Uber in 2016 zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het hacken van LinkedIns Lynda.com in hetzelfde jaar. Het gaat om een Amerikaanse en een Canadese man, zo meldt TechCrunch dat over de aanklacht bericht.

Bij de hack van Lynda.com kregen aanvallers toegang de gesalte en gehashte wachtwoorden van 55.000 gebruikers, zo liet de online trainingswebsite destijds weten. Volgens de aanklacht wisten de twee mannen de gegevens via een Amazon-webserver te bemachtigen en wilden ze LinkedIn hiermee afpersen. In hun communicatie met LinkedIn wees het duo naar een ander bedrijf waar ze een beveiligingslek hadden gevonden en dat hiervoor een groot bedrag had betaald.

Mogelijk dat het hier gaat om Uber. Hackers wisten in 2016 op een Amazon-cloudserver van het taxibedrijf onversleutelde bestanden te downloaden met de e-mailadressen, namen en telefoonnummers van tientallen miljoenen klanten en honderdduizenden chauffeurs. Dit was mogelijk door een toegangssleutel die een Uber-engineer op GitHub had geplaatst. In plaats van het datalek te melden verzweeg Uber dit en betaalde de twee aanvallers 100.000 dollar.

De Canadese verdachte werd op 16 oktober door de FBI aangehouden toen hij vanuit Canada naar Miami vloog. Hij zal op 8 november voor de rechter verschijnen. Eind september trof Uber in de Verenigde Staten nog een schikking van 148 miljoen dollar wegens het verzwegen datalek.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.