image

Testlab biedt gratis online scantool voor Android-applicaties

donderdag 1 november 2018, 11:15 door Redactie, 0 reacties

Android beschikt over een ingebouwde virusscanner voor het detecteren van malafide apps, maar voor gebruikers die apps buiten de Play Store om downloaden of meer zekerheid willen biedt het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives een gratis online scantool aan voor Android-applicaties.

Gebruikers kunnen via "AVC UnDroid" APK-bestanden uploaden die vervolgens worden geanalyseerd, net zoals met VirusTotal van Google mogelijk is. Android beschikt zoals gezegd over een ingebouwde virusscanner, maar die schiet volgens testen van zowel AV-Comparatives als AV-Test nog tekort. Google Play Protect scant Android-applicaties die naar de Play Store worden geüpload en voert ook scans op het toestel van gebruikers uit. De hoeveelheid malware die Play Protect tijdens tests detecteerde viel echter tegen.

Toch is er ruimte voor verbetering, aldus AV-Comparatives. "Play Protect heeft zeker de potentie om beter te worden, aangezien Google de data en middelen heeft om de algoritmen en systemen te verbeteren, net zoals Microsoft met Windows Defender deed." Windows Defender is de in Windows 8.1 en 10 ingebouwde virusscanner die lange tijd slechter in tests scoorde dan andere anti-virusprogramma's. Inmiddels scoort het gratis Windows Defender net zo goed als betaalde anti-virusoplossingen en is daarnaast de eerste virusscanner die in een sandbox draait.

Veel experts adviseren Android-gebruikers om geen apps buiten de Play Store om te downloaden, aangezien daar de meeste malware wordt aangetroffen. Deze maand maakte Google bekend dat het Europese Androidfabrikanten gaat laten betalen voor het gebruik van van de Play Store en andere Google-apps. Hierdoor zal het aantal apps dat mensen buiten de Play Store om gaan downloaden waarschijnlijk toenemen, aldus AV-Comparatives. Deze apps zijn meestal minder streng gecontroleerd dan de apps in de Play Store. Voor deze gebruikers kan het handig zijn om de apps eerst te laten scannen, zo stelt het testlab.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.