image

Groot personeelstekort raakt Belgische cybercrime-eenheid

vrijdag 2 november 2018, 11:19 door Redactie, 7 reacties

De Belgische Federal Computer Crime Unit (FCCU) die zich met de bestrijding van cybercrime bezighoudt heeft met een groot personeelstekort te maken, waardoor het onvoldoende mensen heeft om een normale werking te verzekeren. Dat laat De Standaard vandaag weten.

De FCCU zou voor een normale operationele bezetting 44 mensen moeten tellen, maar nu werken er nog maar 13 mensen. In het voorjaar verschenen er al berichten dat de bezetting was gedaald naar 22 tot 25 personen. Dat aantal is de afgelopen maanden nog verder afgenomen. Ook de laatste Franstalige medewerker is inmiddels vertrokken. Een reden voor het vertrek wordt niet gegeven. De Standaard merkt wel op dat het bedrijfsleven doorgaans beter betaalt. De FCCU werkt nu aan een strategische nota om jonge it'ers te rekruteren.

Reacties (7)
02-11-2018, 11:22 door jennifer
Ik denk niet dat de salaris de reden(natuurlijk kan het 1 van de redenen zijn) is waarom deze mensen weggaan, want ze wisten ervoor ook dat de salaris minder was dan in het bedrijfsleven.
02-11-2018, 12:06 door Anoniem
Door jennifer: Ik denk niet dat de salaris de reden(natuurlijk kan het 1 van de redenen zijn) is waarom deze mensen weggaan, want ze wisten ervoor ook dat de salaris minder was dan in het bedrijfsleven.

Als je de laatste regel van het artikel leest:

Eén van de kwesties waarmee de eenheid allang worstelt, is hoe ze jonge IT’ers warm kan maken voor een job bij de politie, terwijl werken in de privé­sector doorgaans veel meer opbrengt.

Dan heeft salariëring er wel degelijk mee te maken. Je kunt natuurlijk ook eerst een leuk CV opbouwen (de kans dat ze je aannemen is redelijk goed, doordat er toch een tekort is), om vervolgens in het bedrijfsleven met wat meer ervaring en een redelijke CV meer geld binnen te halen. Geen idee hoe de politieke situatie op de werkvloer is, maar als dat vergelijkbaar is met de situatie in sommige Nederlandse ambtenarenclubjes, dan kan ik me voorstellen dat mensen niet jarenlang bij dezelfde toko blijven werken.
02-11-2018, 13:59 door Anoniem
ik lees:

De FCCU werkt nu aan een leeftijds discriminerende strategische nota om it'ers te rekruteren.

Het begint al verkeerd.
03-11-2018, 12:21 door Anoniem
toen ze een tijdje geleden deze club oprichtten werd hier ook al geschreven dat iedereen in die vijver vist. Ook alle andere landen hebben een stevige cyber ambitie. En inderdaad, vlak het bedrijfsleven niet uit. Tel matige salarissen erbij op en vergeet ook niet de functiehuizen van de overheid. Je mag nooit meer verdienen dan je baas, ook al kan ie niks.

De overheid en cyber gaat em niet worden of je moet die paar ideologisch gemotiveerde cyber specialisten vinden en binden.
03-11-2018, 17:38 door Anoniem
Beetje oud nieuws is dat eigenlijk, het lijkt wel chronisch.
Zie ook dit bericht uit 2010
https://www.security.nl/posting/30262/Tekort+IT%27ers+bedreigt+bestrijding+cybercrime
04-11-2018, 11:15 door Anoniem
"We estimate that [USA] cyber enforcement efforts are so scattered that less than 1% of malicious cyber incidents see an enforcement action taken against the attackers."

https://www.schneier.com/blog/archives/2018/11/how_to_punish_c.html

Een oplossingspercentage van amper 1% en een geschatte economische schade van tussen de $57 billion tot $109 billion per jaar [U$ billion = 10^9 U$ ], voor 300 duizend gemeldde incidenten, waarvan zeker 194 duizend ernstig.

Dat rijst de pan uit en de dieven hebben vrij spel. Nogal logisch dat minister Grapperhaus hier ook aandringt op beter hang- en sluitwerk op gammele thuis- en bedrijfsnetwerkjes.

Weet iemand hier wat in Nederland of de Benelux de economische schade is, ten gevolge van het gebrek aan expertise en de onderbezetting bij de digitale recherche van de politie?
07-11-2018, 16:12 door Anoniem
Op Tweakers.net staat een bondige samenvatting van de Cybersecuritymonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek van 2018. Die monitor voor Nederland wordt jaarlijks gepubliceerd.

Voor de categorie computervredebreuk liggen de getallen in Nederland tussen de 1900--4600 geregistreerde gevallen per jaar, over de periode 2012--2017. Tussen de 4,6 % tot 10,0 % van de geregistreerde gevallen wordt opgehelderd.

Zie de tabel, onderaan het artikel Tweaker.net artikel:

https://tweakers.net/nieuws/143649/nederlandse-politie-lost-relatief-weinig-geregistreerde-hackzaken-op.html

Zie cirkeldiagram, opgelegde straffen en maatregelen:

https://www.security.nl/posting/578076/Politie+weet+meeste+cybercrimedelicten+niet+op+te+lossen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.