image

Kamervragen over geheimhouden aantal sleepwetverzoeken

maandag 5 november 2018, 14:54 door Redactie, 4 reacties

Vorige week werd duidelijk dat de regering het aantal verzoeken om speciale bevoegdheden van de AIVD en MIVD in te mogen zetten niet openbaar wil maken. Aanleiding voor GroenLinks om Kamervragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken te stellen.

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) publiceerde vorige week een voortgangsbrief over haar bevindingen en werkzaamheden. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017), ook bekend als de sleepwet, geeft de inlichtingendiensten speciale bevoegdheden voor het onderscheppen en opslaan van internetverkeer van de kabel, alsmede een uitgebreidere hackbevoegdheid.

Wanneer de AIVD of de MIVD deze bevoegdheden willen inzetten moeten ze een verzoek bij de minister indienen. Bij een goedgekeurd verzoek zal de TIB vervolgens toetsen of de toestemming rechtmatig is verleend. In de voortgangsbrief wilde de TIB het absolute aantal getoetste verzoeken vermelden, maar volgens de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie gaat het hier om staatsgeheime informatie die niet publiek mag worden.

"Waarom beoordeelt u het publiceren van tapstatistieken van de AIVD en MIVD als niet-problematisch en zou het publiceren van het aantal verzoeken tot toestemming door de TIB wel een gevaar voor nationale veiligheid zijn?", stelt GroenLinks-Kamerlid Buitenweg de vraag. Ze wil daarnaast weten of deze gegevens ook niet openbaar gemaakt mogen worden in het jaarverslag van de TIB en of de TIB wel trends in kaart mag brengen, zodat de Tweede Kamer weet of er meer of minder verzoeken aan de TIB worden voorgelegd.

Verder moet Ollongren een reactie geven op de opvatting van de TIB dat het goed zou zijn om de wettelijke regeling rondom de hackbevoegdheid nog eens nader te bezien en zo mogelijk beter te waarborgen in de wet. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (4)
05-11-2018, 15:20 door Anoniem
Zucht, wordt men weer spastisch over deze tap statistieken. Wees gewoon eens open. Het zijn toch maar getalletjes, dus de inhoud krijgen we verder niet te horen.
05-11-2018, 16:11 door Anoniem
Door Anoniem: Zucht, wordt men weer spastisch over deze tap statistieken. Wees gewoon eens open. Het zijn toch maar getalletjes, dus de inhoud krijgen we verder niet te horen.
Ze weten dat die getalletjes tot meer en directere vragen zullen leiden.
05-11-2018, 21:32 door karma4
Door Anoniem: Zucht, wordt men weer spastisch over deze tap statistieken. Wees gewoon eens open. Het zijn toch maar getalletjes, dus de inhoud krijgen we verder niet te horen.
Stel je eens voor hoeveel verzoeken die commissie kan afhandelen. Inlezen vergaderen over wat er in staat.
Dan moeten die onderzoekers aivd max 2000 fte, schat eens 40 echte onderzoekers, het eerst allemaal opstellen. Dan kan over een vraag vele keren heen en weer gekaatst worden.
Sleepnet? Blijkt het een provisorisch hengeltje te zijn.
Zoiets wil je niet in de openbaarheid hebben.
06-11-2018, 09:42 door Anoniem
Ze weten dat die getalletjes tot meer en directere vragen zullen leiden.

Heel vervelend, verantwoording af moeten leggen ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.