image

Chrome gaat gebruikers voor onduidelijke abonnementen waarschuwen

vrijdag 9 november 2018, 11:29 door Redactie, 4 reacties

Volgende maand verschijnt er een nieuwe versie van Google Chrome die gebruikers voor onduidelijke abonnementsdiensten gaat waarschuwen. Volgens Google worden elke maand miljoenen Chrome-gebruikers geconfronteerd met pagina's die op onduidelijke wijze een abonnement proberen af te laten sluiten. Gebruikers hoeven in dit geval vaak alleen een mobiel nummer op te geven om zich te abonneren.

Voor gebruikers is het vaak niet duidelijk dat het om een abonnement gaat of wat de kosten zijn, totdat men de telefoonrekening ontvangt. Google wil dan ook dat het voor gebruikers duidelijk wordt wanneer er een abonnement wordt aangeboden en hoeveel dit per maand gaat kosten. De internetgigant wil dan ook dat abonnementsdiensten gebruikers beter informeren en duidelijk vermelden wat bijvoorbeeld de kosten zijn.

Wanneer Chrome straks pagina's detecteert waarbij deze informatie ontbreekt krijgen gebruikers een waarschuwing te zien dat de pagina in kwestie geld in rekening kan brengen. De maatregel wordt zowel in de mobiele als desktopversie van Chrome 71 doorgevoerd, die voor december gepland staat. Google gaat webmasters via de Search Console waarschuwen als dergelijke onduidelijke abonnementspagina's op hun websites zijn aangetroffen.

Image

Reacties (4)
09-11-2018, 11:55 door Anoniem
En binnekort ga je van een blacklist naar een whitelist, stapje voor stapje.
09-11-2018, 12:45 door Anoniem
Ik snap niet dat het afgeven van een telefoon nummer juridisch bindend is voor een abonnement. Hier is de jurisprudentie duidelijk een verkeerde weg ingeslagen.
Handtekening of mondelinge overeenkomst is blijkbaar niet noodzakelijk.
Overwinning voor de oplichters en de consument is de dupe.
09-11-2018, 22:14 door [Account Verwijderd]
Als het Nederlandse bedrijven betreft is er van handhaving misschien niet veel sprake. Handhaving kost geld en dat is iets wat de VVD die leidingbepalende kabinetsinvloed heeft liever niet uitgeeft. Een samenleving die zichzelf stuurt is hun ideaal. Waarom ze dan toch regeringsverantwoordelijkheid willen en hebben is voor mij persoonlijk raadselachtig. Ga toch lekker "zwitserleven" is mijn advies, arbitrair buiten Den Haag, in het VVD getto 'Wassenaer, en laat regeringsverantwoordelijkheid over aan diegenen die dat ook substantieel willen uitoefenen t.b.v. instandhouding handhaving van Nederlandse wetgeving (wat er dan nog van over is na 7 jaar VVD)
Maar ja ik ben ook maar een dom burgermannetje. Ik ben te suf om begrip te tonen voor wat deze heren doorluchtige 17, ahum...pardon regenten voor de positieve lange termijn politiek betekenen.
10-11-2018, 15:17 door Anoniem
@Balder

Ja maar vergeet niet dat er ook verplicht moet worden uitbesteed, ook door politie, Zie de protesten van de AMBER organisatie recentelijk. Handhaving en opsporing onder druk. Wie malen erom, de slachtoffertjes? Zo'n twintig per jaar, die anders weer veilig kunnen terugkeren op hun legitieme honk. De mensheid is dom en blijft dat vaak. Rare apensoort, toch, die homo sapiens!

Niet alle VVD bewindvoerders deden het overigens zo beroerd. Voor de heer Ivo Opstelten kun je nog steeds veel respect opbrengen als bewindsman helemaal niet de slechtste.... en die werd juist nou net "genaaid" via de bonnetjesaffaire. Maar wie zei dat politiek een leuk en eerlijk bedrijf was?

J.O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.