image

NCTV: Nederlander maakt zich minder zorgen om cyberdreigingen

woensdag 14 november 2018, 14:32 door Redactie, 8 reacties

Nederlanders maken zich minder zorgen om cyberdreigingen, maar denken dat de kans hierop groter is dan een terreuraanval, zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de hand van onderzoek dat door onderzoeksbureau Motivaction werd uitgevoerd.

Twee keer per jaar laat de NCTV een onderzoek uitvoeren naar de zorgen, angsten en het gevoel van veiligheid onder de bevolking en het optreden van de overheid bij rampen. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de Risico-en Crisisbarometer. Voor het laatste onderzoek dat in het najaar werd uitgevoerd werden 800 Nederlanders in de leeftijd van 15 tot en met 75 jaar door Motivaction ondervraagd. Volgens het onderzoeksbureau zijn de resultaten representatief voor de Nederlandse bevolking.

Op de vraag welke gebeurtenissen een mogelijke invloed op de veiligheid in Nederland hebben en waar men zich dan zorgen over maakt noemt 5 procent de veiligheid op internet. Tijdens de meting van dit voorjaar gaf nog 7 procent dit antwoord. Terrorisme werd bij beide metingen het vaakst genoemd. De deelnemers moesten ook drie gebeurtenissen uit een lijst kiezen waarover ze zich het meeste zorgen maken. Dan wordt "cyberdreigingen" door 25 procent genoemd. Bij de meting van dit voorjaar ging het nog om 31 procent. Ook bij deze vraag noemen de meeste deelnemers terrorisme als grootste zorg.

Hoewel Nederlanders zich minder zorgen om cyberdreigingen zeggen te maken, denkt een meerderheid dat er een grote kans is dat een dergelijke gebeurtenis in Nederland zal plaatsvinden. Op de vraag hoe groot de kans wordt ingeschat dat een gebeurtenis zich in Nederland voordoet staat cyberdreigingen met 66 procent bovenaan, gevolgd door terrorisme met 63 procent. Verder zijn er in vergelijking met de vorige meting meer mensen die denken dat cyberdreigingen een grote impact op de Nederlandse samenleving hebben.

Niet voorbereid op cyberdreigingen

Nederlanders zijn naar eigen zeggen op de meeste gebeurtenissen niet voorbereid. Cyberdreigingen scoort hierbij nog het "best". 63 procent zegt niet voorbereid te zijn, wat minder is dan bij de andere gebeurtenissen. Zo heeft iets meer dan een kwart (27 procent) ter voorbereiding hierop zijn computer beveiligd, bijvoorbeeld door de installatie van anti-virussoftware of een firewall. Negen procent van de Nederlanders zegt daarnaast goed op te letten als ze op internet surfen. Ten opzichte van de vorige meting zijn meer Nederlanders voorbereid op een cyberdreiging, 37 procent tegenover 29 procent.

Voor het onderzoek werd er ook gekeken naar verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen maken zich vaker zorgen over de impact van cyberdreigingen en terrorisme op hun persoonlijke veiligheid. Mannen zouden vaker hun computer uitschakelen in het geval van een cyberdreiging, vrouwen weten in dat geval vaker niet wat te doen. Verder zeggen vrouwen dat ze vanwege cyberdreigingen voorzichtiger op internet zijn.

Image

Reacties (8)
14-11-2018, 16:03 door Anoniem
Hier hebben ze een gezegde voor. "Ignorance is bliss".
Gebrek aan constante bewustwording van gevaren helpen niet, en tja zo gek vind ik dat ook niet met de Cyber gevaren kennis van een gemiddelde persoon.
14-11-2018, 18:21 door Anoniem
Angst zaaien doe je zo

Kun je bij iedere gebeurtenis aangeven hoe groot je de kans inschat dat deze in Nederland plaats zal vinden?
..
Terrorisme ...
Keuze tussen oa, Zeer waarschijnlijk, Waarschijnlijk, Enigszins
Alleen staat (toevallig) het jaar, de tijdsspanne van verwachting er niet bij.

Eens kijken hoe het antwoord eruit ziet met de impliciete context gespecificeerd.
Variant 1
Kun je bij iedere gebeurtenis aangeven hoe groot je de kans inschat dat deze in Nederland plaats zal vinden tussen nu en het jaar 3000?
..
Terrorisme ...
25% zeer waarschijnlijk
41% waarschijnlijk
30% Enigszins waarschijnlijk
4% onwaarschijnlijk
3% geen mening

Variant 2
Kun je bij iedere gebeurtenis aangeven hoe groot je de kans inschat dat deze in Nederland plaats zal vinden tussen nu en oudjaar?
..
Terrorisme ...
25% zeer waarschijnlijk
41% waarschijnlijk
30% Enigszins waarschijnlijk
4% onwaarschijnlijk
3% geen mening

De barometer lijkt vooral ten doel te hebben het eigen bestaansrecht te rechtvaardigen.
Een beetje fluctuatie moet, maar wanneer de percentages te laag zouden zijn kan je ze opheffen.
En dat wil men natuurlijk niet (werkgelegenheid en inkomen).
Met vraag en statistiek kan je alle kanten op als je wil en daar goed over nadenkt.

Met onderwerpen ook, je snijdt de cyberdreiging aan en men krijgt iets anders engers gratis mee, terrorism, brrrrr!
Blijf maar zoveel mogelijk binnen tussen nu en kerst, of tussen nu en het jaar 3000?
Dilemma, dilemma
14-11-2018, 22:26 door Anoniem
Is dit een 1 April-grap of zo?

Is dit echt waar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zich mee bezighoudt?

Dat als je bijvoorbeeld toevallig in de Blokker of voor de HEMA slachoffer wordt van een terroristische constipatie explosie, dat je dan wel eens had kunnen nadenken om je PC Thuis project op tijd te updaten en bij luide sirene direct je modem uit te zetten?

Wat kost zo een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid niet per jaar?

Is dit artikel wel serieus? Ik heb het bron-document even geopend wat hierboven wordt genoemd. Ik raad je aan, lees het niet! Je zou denken dat de Flip en Fluitketelshow weer hoogtijdagen viert. Niet enkel wat dan de antwoorden zijn van de onnozelen op straat, maar ook over hoe serieus de overheid zijn eiegn burgers nog neemt!

Ik noem maar een voorbeeld. Slachtoffer van een gifgas bom geweest van die melkmuil van Syrië? Maar geen waxinelichtjes in huis? Tja, eigen schuld dan ook een beetje hè?

Het is echt van dat niveau.

De Snip en Snap revue is terug! Alleen deze keer niet eens meer om grappig te zijn.

Een gelukkige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid moet dat zijn. Mooi met een rapportje terug naar de poltitiek dat al die burgers gewoon echt stom zijn. Je zou ze in België niet eens meer verkocht krijgen.

De Nederlandse staat, met al haar advies organen begint een beetje te lijken als een narcist die voor de spiegel staat. Maar nog even wacht om verder te gaan. Met zichzelf dan. Om de spanning nog wat op te bouwen.
14-11-2018, 22:46 door Anoniem
Ik denk dat veel bezoekers van deze site zich meer zorgen maken over de NCTV dan over cyberdreigingen...
14-11-2018, 23:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat veel bezoekers van deze site zich meer zorgen maken over de NCTV dan over cyberdreigingen...

Ja. Maar hebben we het nog wel over de Staat? Of over de Stond?

(Voor de Vlamingen onder ons een aardige woordspeling touwens.)
15-11-2018, 09:06 door Anoniem
Nederlanders maken zich minder zorgen om cyberdreigingen, maar denken dat de kans hierop groter is dan een terreuraanval, zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de hand van onderzoek dat door onderzoeksbureau Motivaction werd uitgevoerd.

Tegelijkertijd zijn we volgens de NCTV bang voor een terroristische aanslag, LOL.

Overigens is de term ''cyberdreiging'' zeer subjectief. Port scan vanaf internet, een cyberdreiging ?
15-11-2018, 10:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Overigens is de term ''cyberdreiging'' zeer subjectief. Port scan vanaf internet, een cyberdreiging ?
Als iemand op straat zonder zich te indentificeren je ineens begint te fouilleren of als iemand door je tuin loopt en alle
ramen probeert, is dat dan een dreiging?
15-11-2018, 11:42 door Anoniem
Gisteren, 22:26 door Anoniem:
Wat kost zo een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid niet per jaar?
De vraag is niet wat hij niet kost per jaar, maar wat hij wel kost per jaar...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.