image

Toezichthouders geheime diensten willen nauwer samenwerken

woensdag 14 november 2018, 15:06 door Redactie, 3 reacties

Nu inlichtingen- en veiligheidsdiensten internationaal steeds meer gegevens met elkaar uitwisselen moet ook het toezicht worden uitgebreid, maar dat is door nationale wetgeving niet mogelijk. Dat stellen de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) en verschillende andere Europese toezichthouders op geheime diensten.

Het toezicht op internationale gegevensuitwisseling door geheime diensten is op dit moment strikt nationaal. "Omdat het nationale toezicht geen grenzen kan overschrijden, kan het slechts één kant van de gegevensuitwisseling beoordelen. Toezichthouders zouden moeten kunnen samenwerken bij het toezicht op de beide kanten van de internationale gegevensuitwisseling, maar zij worden beperkt door nationale regels inzake geheimhouding", aldus de CTIVD.

De toezichthouders vinden het ook steeds ingewikkelder om de ontwikkelingen van de inlichtingengemeenschap, gericht op het sneller en effectiever uitwisselen van gegevens, effectief te volgen. Hierdoor kan er een "toezichthiaat" ontstaan. Om het risico hierop te verkleinen pleiten de toezichthouders voor een nauwere samenwerking. Een belangrijke stap hierin is het verminderen van de verplichte geheimhouding tussen toezichthouders. Wanneer geheime diensten gegevens uitwisselen willen de toezichthouders de uitgewisselde gegevens kunnen bespreken.

Verder pleiten de toezichthouders voor de ontwikkeling van nieuwe juridische en technische toezichtmethoden om internationale gegevensuitwisseling te beoordelen. De toezichthouders van België, Denemarken, Nederland, Noorwegen en Zwitserland hebben nu een gezamenlijke verklaring gegeven (pdf) en nodigen toezichthouders uit andere landen uit om hieraan deel te nemen.

Reacties (3)
14-11-2018, 15:30 door Anoniem
Goed idee!
Ook overheden weten de wet te misbruiken via andere landen.
14-11-2018, 16:34 door Anoniem
Zodat ze gezamelijk WC-eend rapportjes op de wereld los kunnen laten? Wat?
14-11-2018, 17:50 door karma4
De citvd wordt wakker. Bromsnor als veldwachter van een dorp voldoet ook niet in de huidige groot stedelijke omgeving.
Europa heeft open grenzen en de andere kant van de maatschappij is er al bedreven in die faciliteiten te gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.