image

Van Ark: afname vingerafdrukken bijstandsontvangers in strijd met wet

woensdag 14 november 2018, 16:25 door Redactie, 15 reacties

Het afnemen van de vingerafdrukken van bijstandsontvangers is onwenselijk en in strijd met de privacywetgeving, zo stelt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken. Van Ark reageerde op Kamervragen van GroenLinks en de SP over de gemeente Nissewaard, dat via een leerwerkbedrijf vier jaar lang illegaal de vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden verzamelde.

Bij de aanvraag van een uitkering moest er een vingerafdruk worden afgestaan. Weigeraars werden onder druk gezet en dreigden een strafkorting te krijgen. "Toestemming van de bijstandsgerechtigde kan geen grondslag zijn voor verwerking van vingerafdrukken, omdat in deze verhouding tussen overheid en burger immers sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en het dus geen in vrijheid gegeven toestemming betreft", schrijft Van Ark.

GroenLinks-lid Renkema en SP-Kamerlid Van Dijk wilden van de staatssecretaris weten of er meer gemeenten zijn die biometrische gegevens van bijstandsontvangers verzamelen. Het ministerie beschikt volgens Van Ark niet over de informatie of, en zo ja in welke mate, het voorkomt dat gemeenten biometrische gegevens van bijstandsgerechtigden verzamelen.

De staatssecretaris laat verder weten dat het leerwerkbedrijf inmiddels is gestopt met het afnemen van vingerafdrukken en er daarom geen aanleiding is voor verdere actie. Of de Autoriteit Persoonsgegevens met een onderzoek bezig is kan Van Ark niet zeggen, omdat de toezichthouder in principe geen informatie over lopende zaken deelt.

Afsluitend vroegen de Kamerleden of Van Ark vindt dat opgelegde kortingen omdat bijstandsontvangers weigerden een vingerafdruk af te geven ongedaan moeten worden gemaakt. De staatssecretaris laat daarop weten dat bijstandsontvangers die vinden dat er in strijd met de wet is gehandeld naar de rechter kunnen stappen. "Het is uiteindelijk aan de rechter en niet aan de staatssecretaris van Sociale Zaken om op individueel niveau te toetsen of de gemeentelijke besluitvorming in dit kader voldoet aan de geldende wet- en regelgeving."

Reacties (15)
14-11-2018, 17:54 door karma4
Hmm zwak argument van staatsecretaris om slachtoffers het zelf te laten uitzoeken via de rechter.
Als de overheid fouten maakt moet die overheid zich ook sterk maken om fouten te herstellen uit eigen initiatief.
14-11-2018, 17:59 door Anoniem
Dus mensen die geen inkomen hebben moeten maar naar de rechter... En die rechtsgang wordt ook nog eens duurder gemaakt. Want er zijn te veel rechtszaken. Yeah right...

Zo rolt de overheid. Komt NIET op voor haar burgers. Maar stuurt hen liever van kastje naar de muur en weer terug...

TheYOSH
14-11-2018, 18:23 door Anoniem
Joh, over 5 jaar beginnen we met vinger afdrukken op ID kaarten. Dan heeft de Roverheid de vinger afdruk van bijna alle Nederlanders. Dan is dit helemaal niet relevant meer. Daar gat het toch gewoon om? Een grote database met vinger afdrukken van iedereen. Liefste aangevuld met DNA. Want het is zo makkelijk.
14-11-2018, 23:49 door Anoniem
Heeft de staatssecretaris ook een standpunt over afname van vingerontvangers bij bijstandsafdrukken?

Dat we de dossiers een beetje compleet houden.
15-11-2018, 08:14 door Anoniem
Door Anoniem: Dus mensen die geen inkomen hebben moeten maar naar de rechter... En die rechtsgang wordt ook nog eens duurder gemaakt. Want er zijn te veel rechtszaken. Yeah right...

Zo rolt de overheid. Komt NIET op voor haar burgers. Maar stuurt hen liever van kastje naar de muur en weer terug...

TheYOSH

Achterliggende gedachte is de gigantische fraude met bijstand dus zo raar is dat niet. Tenzij jij liever nog ff wat harder werkt zodat de zoveelste kan frauderen.
15-11-2018, 08:57 door [Account Verwijderd]
Door karma4: Hmm zwak argument van staatsecretaris om slachtoffers het zelf te laten uitzoeken via de rechter.
Als de overheid fouten maakt moet die overheid zich ook sterk maken om fouten te herstellen uit eigen initiatief.

VVD uitgangspunt geheel in lijn met hun visie, Typisch voor van Ark

VVD.... Welke partij anders bemoeit zich het liefste zo min mogelijk met sturing en rechtsgang (tenzij hen het vuur aan de schenen wordt gelegd zoals hier) en staat voor de zelfregulering van de maatschappij?
Opnieuw: Een partij die te beroerd is om in het licht van de grilligheid van de maatschappij zijn verantwoordelijkheden als bestuurder te nemen en zo wel: dan maar zo weinig mogelijk moet stoppen met regeringsverantwoordelijk willen hebben!

VVD?
In de grond is zij nog steeds de Hollandse regentenvereniging, die alleen wil regeren om de belangen van hun selecte metiér dat misschien 80% van de bevolking van Wassenaar betreft, te behartigen. Dat is voor hen de maat. Alles wat lichter weegt is minderwaardig, zoals in dit geval bijstandsontvangers.

VVD?
Abjecte club.
A.u.b. geen Rutte 3
15-11-2018, 09:35 door Anoniem
hmmm: https://www.security.nl/posting/587083/EU-landen+voor+verplichte+vingerafdruk+op+identiteitskaart
15-11-2018, 09:55 door Anoniem
Het afnemen van de vingerafdrukken van bijstandsontvangers is onwenselijk en in strijd met de privacywetgeving, zo stelt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken

Daarnaast hebben ze onze vingerafdrukken toch al lang en breed, in het kader van je paspoort.... Bizar beleid.
15-11-2018, 09:56 door Anoniem
Achterliggende gedachte is de gigantische fraude met bijstand dus zo raar is dat niet. Tenzij jij liever nog ff wat harder werkt zodat de zoveelste kan frauderen.

Een fractie van de fraude in top bedrijfsleven. Zullen we alle bestuurders en commissarissen ook even langs gaan, voor vingerafdrukken ? Of criminaliseren we alleen aan de onderkant van de samenleving ? Vast VVD stemmer ?
15-11-2018, 11:40 door Anoniem
"Achterliggende gedachte is de gigantische fraude met bijstand dus zo raar is dat niet. Tenzij jij liever nog ff wat harder werkt zodat de zoveelste kan frauderen."

Gigantische fraude? Doe normaal joh... Die fraude is werkelijk verwaarloosbaar als je naar het totaalplaatje kijkt. Wat je bijvoorbeeld hier kunt vinden: http://eindpunt.blogspot.com/2012/06/onderzoek-hoe-ernstig-is.html
15-11-2018, 17:39 door choi - Bijgewerkt: 15-11-2018, 17:45
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus mensen die geen inkomen hebben moeten maar naar de rechter... En die rechtsgang wordt ook nog eens duurder gemaakt. Want er zijn te veel rechtszaken. Yeah right...

Zo rolt de overheid. Komt NIET op voor haar burgers. Maar stuurt hen liever van kastje naar de muur en weer terug...

TheYOSH

Achterliggende gedachte is de gigantische fraude met bijstand dus zo raar is dat niet. Tenzij jij liever nog ff wat harder werkt zodat de zoveelste kan frauderen.

Farude moet zeker bestreden worden; laat de overheid dan ook even de bezem (en vingerafdrukscanner) door hun eigen gelederen halen:

De Amsterdamse wethouder Harry Groen bracht reisjes naar de Antillen en Mallorca in rekening. Dat kostte hem in 2000 de kop.

Frits Huffnagel, eveneens wethouder in Amsterdam, verzuimde zijn maandelijkse onkostenvergoeding op te geven bij de Belastingdienst. Hij trad in 2005 af.

Sjoerd Swane, Provinciale Staten-lid in Utrecht, moest in 2007 het veld ruimen en werd vier jaar later veroordeeld wegens onder meer corruptie en valsheid in geschrifte.

De burgemeester van Den Helder, Stefan Hulman, trad in 2009 terug nadat was gebleken dat hij vanwege dubbele woonlasten een extra vergoeding ontving van 3200 euro per maand. Daarover was hij niet open geweest.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers werd in februari dan toch definitief veroordeeld tot twee jaar en vier maanden celstraf. Hij heeft een paar van de geruchtmakendste zaken op zijn naam. Zo werd hij beschuldigd van overmatig declareren, maar stond hij ook aan de basis van een paar kostbare provinciale uitglijders, waaronder het stallen van miljoenen bij een IJslandse bank die op omvallen stond.

Voor het verzwijgen van inkomsten uit wachtgeld moest in 2010 in Maasdriel wethouder Ko Hooijmans aftreden.

De baas van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Nurten Albayrak, verdiende veel meer dan was toegestaan: 273.000 euro. Ze trad in 2011 af.

Jos van Rey, oud-wethouder van Roermond, werd vorig jaar veroordeeld tot 240 uur taakstraf.
Het OM had twee jaar gevangenisstraf geëist vanwege 'actieve en passieve ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude en het witwassen van 175.000 euro'.

Provinciale Staten-lid Köksal Gör (Noord-Holland) struikelde in 2013 over het beheer van mosliminternaten. Het zijn studentenwoningen, zei Gör, maar dat klonk niet overtuigend.

VVD-fractieleider Kathalijne de K. van de gemeente Stichtse Vecht wordt verdacht van lekken van informatie over de burgemeestersbenoeming in Maarssen. Bovendien wordt zij verdacht van witwassen en het op grote schaal kweken van hennep.


https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/1336691/corruptie-dubbele-petten-omkoping-vvders-en-hun-affaires
16-11-2018, 09:14 door karma4
Door choi: ...
Fraude moet zeker bestreden worden; laat de overheid dan ook even de bezem (en vingerafdrukscanner) door hun eigen gelederen halen. …
Eens, dat lijkt me zeer belangrijk. Juiste de foute voorbeelden vanuit de top is fnuikend voor het rechtsgevoel.
16-11-2018, 09:22 door karma4
https://www.trouw.nl/home/nederlandse-vingerafdrukken-worden-nu-ook-gedeeld-met-de-vs~ad4cf7fe/
De cijfer over het aantal bewaarde scans is best ineressant.
=="De FBI-databank bevat vingerafdrukken van 70 miljoen criminelen, die van de visumdienst van 140 miljoen bezoekers."==
Met ca 300 miljoen amerikanen is ca 20% crimineel.
=="In de Nederlandse databank met vingerafdrukken bevinden zich de gegevens van 1,3 miljoen veroordeelden en verdachten."==
Daarmee zitten wij op de helft onder de 10%.

==" Vingerafdrukken leiden in de beginfase sneller tot identificatie dan DNA-onderzoek. “Stom genoeg was het het lastigste om de Nederlanders te identificeren”, zegt Riemen. “We moeten dan een intact paspoort hebben.” Nederland moest de Amerikaanse visumdienst om hulp vragen omdat zij wél vingerafdrukken van Nederlandse vermisten hadden die in de VS waren geweest. “Daar zijn ze nu nog trots op.” " ==
:
16-11-2018, 16:13 door Anoniem
Door karma4: "In de Nederlandse databank met vingerafdrukken bevinden zich de gegevens van 1,3 miljoen veroordeelden en verdachten." Daarmee zitten wij op de helft onder de 10%.

Correctie.

Het percentage veroordeelde criminelen in de HAVANK database met de Nederlandse nationaliteit ligt nog aanzienlijk lager. Ook opgepakte criminelen en verdachten afkomstig het buitenland, zonder de Nederlandse nationaliteit, en uit Nederland verwijderde ongewenste vreemdelingen, zijn opgenomen.

De HAVANK database bevat daarnaast ook de vinger- en handafdrukken van (nog) onbekende daders of verdachten, wat een aanzienlijk aantal is. Bovendien bevat de database ook (vermoedelijke) afdrukken van vermiste personen, verkregen uit hun woningen na hun vastgestelde vermissing.

Het percentage van criminelen in Nederland met de Nederlandse nationaliteit valt dan ook niet af te leiden uit de het aangehaalde Trouw artikel gepubliceerde gegegevens.

HAVANK
https://nl.wikipedia.org/wiki/HAVANK_(vingerafdrukkenherkenningssysteem)

Jaarverslagen 2014-2015 Dactyloscopie en HAVANK
https://www.politie.nl/themas/2017-jaarverslagen-2014-2015-dactyloscopie-en-havank.html
17-11-2018, 12:59 door karma4
Door Anoniem:
Door karma4: "In de Nederlandse databank met vingerafdrukken bevinden zich de gegevens van 1,3 miljoen veroordeelden en verdachten." Daarmee zitten wij op de helft onder de 10%.
Correctie. ….

Je hebt natuurlijk gelijk. Het aantal inlandse burgers zal een flink stuk lager liggen en daarbij die onbekenden en vermisten.
Als grof vergelijk met de USA met de veel hogere cijfers vermoed ik dat het er het zelfde speelt, dan zal die verhouding niet echt veranderen..

In ieder geval staan er nu overal fraaie aantallen van aantallen registraties met de resultaten en successen.

We zijn een flink stuk van het artikel over de bijstandsgerechtigden onder dwang afnemen afgedwaald.
Die dwang en zelf laten uitzoeken van de foutieve overheidsbeslissingen daar was mijn eerste reactie over.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.