image

Politie waarschuwt weer voor oplichting via nepbetaalverzoeken

dinsdag 20 november 2018, 15:08 door Redactie, 1 reacties

De politie heeft weer een waarschuwing gegeven voor oplichting via nepbetaalverzoeken. Aanleiding zijn drie slachtoffers die vorige week aangifte deden. De oplichters benaderen personen die spullen via verkoopsites aanbieden. Ze doen zich voor als potentiële koper en vragen om via WhatsApp verder te communiceren.

De "koper" stelt dat hij al vaker is opgelicht door mensen die op verkoopsites spullen aanbieden en vraagt het slachtoffer om via een betaalverzoek één cent over te maken. Het betaalverzoek dat de oplichter verstuurt wijst naar een phishingpagina. "Op het moment dat jij je vertrouwelijke gegevens invoert, heeft de oplichter jouw gegevens ook en kan hij daarmee jouw rekening plunderen", aldus de waarschuwing van de politie. In mei van dit jaar werd er ook al een soortgelijke waarschuwing gegeven.

Wie op verkoopsites actief is krijgt het advies om geen kopers te vertrouwen die vragen om één cent over te maken. Vorig jaar wist de politie nog twee verdachten aan te houden die mensen hadden opgelicht via een nagemaakte website van Tikkie, de door ABN Amro ontwikkelde betaalapp. Deze twee verdachten zouden 42 mensen hebben opgelicht. Televisieprogramma Kassa besteedde onlangs ook nog aandacht aan de "Tikkiefraude", die zeer lucratief voor criminelen zou zijn.

Reacties (1)
20-11-2018, 21:25 door Anoniem
Het echte nieuws : toch nog mensen die aangifte doen, 3 maar liefst

Die andere 16.986.472 nederlanders weten inmiddels dat die tijd beter te besteden is dan voor p.s. en de verloren statistiek in de pen en op de fiets te klimmen op zoek naar een buro dat nog open schijnt te zijn.

"Ruim de helft van alle aangiftes gaat de prullenbak in"
https://www.ad.nl/binnenland/ruim-de-helft-van-alle-aangiftes-gaat-de-prullenbak-in~a6d0024b/

"Aangifte zinloos .. met maar liefst 70 procent van de aangiftes die via internet worden gedaan gebeurt helemaal niets"
https://jdreport.com/terugblik-2017-criminaliteit-nederland-5x-hoger/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.