image

D66 wil strengere regels voor verkoop spionagesoftware

dinsdag 4 december 2018, 12:31 door Redactie, 20 reacties

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de verkoop van spionagesoftware aan strengere regels wordt onderworpen. "Wat mij betreft moet de handel in spionagesoftware keihard worden aangepakt en zeker beter worden gecontroleerd."

Het grootste gevaar van spionagesoftware is dat het ingezet kan worden door dictatoriale landen om dissidenten, bloggers en mensenrechtenactivisten te traceren en af te luisteren, schrijft Schaake.

Bedrijven die spionagesoftware maken en dat verkopen aan dictatoriale landen, zijn zelf schuldig aan het schenden van mensenrechten, vindt de Europarlementariër. Volgens ethisch hacker Ricky Gevers bestaat er een levendige handel in de verkoop van software aan bedrijven die spionagesoftware ontwikkelen. Daarom probeert Schaake in Europees verband te komen tot de modernisering van de regelgeving om ervoor te zorgen dat spionagetechnologie wordt getoetst aan de mogelijke schending van mensenrechten voordat het wordt uitgevoerd.

Marietje Schaake reageerde maandag in een tv-uitzending op het nieuws dat het Israëlische bedrijf NSO Group software heeft geleverd waarmee gesprekken van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi konden worden afgeluisterd.

Reacties (20)
04-12-2018, 12:44 door Anoniem
Zodat alleen de eigen vrindjes uit de '66 "cyber"-borrelclub nog mee mogen doen met deze waterhandel. Je kan het wel leuk aankleden met "mensenrechten" en zo verder, maar er zitten gewoon iets te veel '66ers in het "cyber"-borrelcircuit om niet op te vallen. Het zou gewoon zoveel overtuigender zijn als dit van een partij kwam die alle principes inclusief de eigen niet allang verloochend had.
04-12-2018, 12:46 door Anoniem
Klassiek gevalletje van het mag alleen als wij het doen.
04-12-2018, 13:24 door Anoniem
Zodat alleen de eigen vrindjes uit de '66 "cyber"-borrelclub nog mee mogen doen met deze waterhandel. Je kan het wel leuk aankleden met "mensenrechten" en zo verder

Als er een iemand is die in Brussel consequent aandacht vraagt voor dit soort zaken, dan is het wel Marietje Schaake. Maarja, op iedere politicus moet hier gescheten worden. Ook politici die zich consequent inzetten voor burger rechten, betere privacy bescherming, en meer van dat soort zaken.

Klassiek gevalletje van het mag alleen als wij het doen.

Klassiek gevalletje van bashen zonder inhoud.
04-12-2018, 13:26 door Anoniem
Er is maar één manier, om het misbruik van dit soort 'spionagesoftware', om mensenrechten te schenden, te voorkomen. En dat is veilig programmeren. Vanaf het ontwerp tot aan de oplevering. Dit kost geld.

Een sterke overheid kan hierbij helpen door zelf actief te zoeken naar kwetsbaarheden en deze te laten verhelpen door de makers (en niet te verkopen aan de hoogste bieder of deze zelf te misbruiken). Waarmee ik niet wil zeggen dat de makers het debuggen volledig over moeten over laten aan de gebruikers (zoals het mij bij Adobe Flash soms lijkt als je de maandelijkse lijst CVE's ziet, zo groot is die software toch niet?).

De overheid kan ook onderzoek financieren voor veilig programmeren. Informatici op universitair niveau vinden dat leuk om te doen.
04-12-2018, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: Er is maar één manier, om het misbruik van dit soort 'spionagesoftware', om mensenrechten te schenden, te voorkomen. En dat is veilig programmeren. Vanaf het ontwerp tot aan de oplevering. Dit kost geld.

Een sterke overheid kan hierbij helpen door zelf actief te zoeken naar kwetsbaarheden en deze te laten verhelpen door de makers (en niet te verkopen aan de hoogste bieder of deze zelf te misbruiken). Waarmee ik niet wil zeggen dat de makers het debuggen volledig over moeten over laten aan de gebruikers (zoals het mij bij Adobe Flash soms lijkt als je de maandelijkse lijst CVE's ziet, zo groot is die software toch niet?).

De overheid kan ook onderzoek financieren voor veilig programmeren. Informatici op universitair niveau vinden dat leuk om te doen.

Veilig programmeren is leuk maar dat bestaat dus al jaren.
En dan nog zullen er altijd bugs aanwezig zijn want veilig betekent niet dat het correct is of dat er geen bugs in zitten.
04-12-2018, 14:04 door VriendP
Wat een inzicht. Die politici zjin toch maar slim.
04-12-2018, 14:11 door Anoniem
Marieke is een beetje de weg kwijt, hoe moet ik dan als ethisch hacker mijn werk doen? Want spionage software is wel een heel ruim begrip.
04-12-2018, 14:35 door Anoniem
Ik wil strengere regels voor wat er met mijn geroofde belastinggeld gedaan wordt.
04-12-2018, 14:41 door Anoniem
Wie definieert wat een dictatoriaal land is? En wat een dissident, en wat een mensenrechtenactivist is?
04-12-2018, 14:43 door Anoniem
Eerst een wet goedkeuren waarbij de [AM]IVD bij onschuldige burgers mag inbreken, en dan hiermee komen...
04-12-2018, 16:30 door Anoniem
D66 marktlijder in schijnheiligheid

Wat zit er in een naam?
https://tweakers.net/nieuws/104171/belastingdienst-toonde-interesse-in-software-hacking-team.html
Daar bestaan variatienieuwsberichten van met politie aivd en mivd en vermoedelijk anders wel nog met andere brits duitse hacksoftware leveranciers (sophos related).

Wat een onwaarschijnlijk ongeloofwaardige club is het toch.
Eerst rattenwetgeving via de eigen gelederen (still carrieregoing strong in het kabinet) legitimeren en daarna weer doen alsof je van een ander universum bent!!
Hopeloos huichelactige club, daar kan geen jonge robokop meer iets aan doen.

Met het afschaffen van het referendumrecht heeft het haar eigen bestaansrecht opgeheven.
04-12-2018, 16:37 door dingleberry
Door Anoniem: Wie definieert wat een dictatoriaal land is? En wat een dissident, en wat een mensenrechtenactivist is?
Heel simpel, een dictatuur heeft bepaalde objectief vast te stellen kenmerken die een democratie niet heeft en andersom. Dictatuur en democratie zijn niet zomaar kreten, ze betekenen iets!
04-12-2018, 19:16 door JanGert
Marietje, pak het dan gelijk grondig aan:

Alle snelwegen opruimen, want daar maken criminelen ook gebruik van.
Alle vliegvelden opruimen, want daar maken criminelen ook gebruik van.
Alle wapens verbieden, want daar maken criminelen ook gebruik van
De Nederlandse overheid opheffen, want die handelt in wapens en wapen onderdelen.
04-12-2018, 20:34 door Anoniem
Door dingleberry:
Door Anoniem: Wie definieert wat een dictatoriaal land is? En wat een dissident, en wat een mensenrechtenactivist is?
Heel simpel, een dictatuur heeft bepaalde objectief vast te stellen kenmerken die een democratie niet heeft en andersom. Dictatuur en democratie zijn niet zomaar kreten, ze betekenen iets!
Voor dictatuur is dat wel te doen maar voor democratie zal dat niet zo simpel zijn. In ieder geval niet als je ook de
daadwerkelijke situatie wilt meenemen in de discussie. Met name bij een indirecte democratie met een veelpartijen
stelsel zoals we hier hebben kan het best zijjn dat het volk formeel wel wat te kiezen heeft maar dat de gekozen
volksvertegenwoordiging vervolgens dictatoriaal regeert zonder de verkiezingsbeloften te respecteren.
04-12-2018, 22:20 door Anoniem
Leuk ideaal streven van Maaike (lees luchtballonetje), maar is te merken dat ze geen IT achtergrond heeft en zich niet heeft laten adviseren door Cybersecurity deskundigen.

Wat Maaike wil is namelijk niet realistisch en niet haalbaar. Waarom? dat leg ik je zo simpel mogelijk uit:
1) Wat is de definitie van spionagesoftware? zerodays? of bestaande kwetsbaarheden uitnutten? of iets anders?
Veel succes met het eenduidig definieren van spionagesoftware, dit lijkt me een onmogelijke opdracht.
2) Stel dat je de handel in spionagesoftware verbied, wat als ik niet spionagesoftware verkoop als volgt: A= stukje software wat geen spionagesoftware is, B=stukje software wat ook geen spionagesoftware is, maar C=A+B en dit is wel spionagesoftware. Dan verhandel ik toch gewoon A of B of beide? niet strafbaar dus. Software is heel makkelijk te combineren en aan te passen. Wanneer is iets spionagesoftware en wanneer niet? Ik hoef maar 1 karakter aan te passen om het verschil te maken.
3) Stel dat je handel in spionagesoftware kan verbieden, wat gebeurd er dan? Dan kan europa niet meer spioneren? Nee hoor dat is van alle eeuwen en gaat voorlopig door, dan maar zelf software schrijven en die gebruiken als spionagesoftware. En als europa niet meer mag handelen dan mogen andere niet EU-landen wel handelen? Nou dat is dan eerlijk verdeeld, dan hebben alle niet EU landen een voorsprong met spioneren, want zij mogen wel vrij handelen. Met het verbieden van handel in spionagesoftware ga je echt niet voorkomen of verminderen dat landen gaan spioneren!

Spioneren is van alle eeuwen en zal in het digitale tijdperk alleen maar meer worden. Lees het boek 1984 van Orwell en kijk wat er momenteel om je heen gebeurd in Nederland, China en wereldwijd, dit proces is (helaas) niet meer te stoppen want 1984 is al werkelijkheid.

Tip: geef de handhaving in Nederland meer middelen om spionage van andere grootheden in Nederland beter en harder aan te pakken, daar heb je pas wat aan!
05-12-2018, 00:00 door Anoniem
De minister zou natuurlijk een voorstel moeten doen om het bespionneren van de eigen burgers tegen te gaan.

Zou ze dat al willen, dan komt ze eerst in conflict met Big Tech (en dat kan niet, want daar leeft ze economisch mede van en door) en later met de ermee in bed liggende bevriende inlichtingendiensten met NSA en Crooks in Action voorop.

Wie gaat dan zwarte projecten financieren? Wie wast er alles dan verder wit? De minister weet best hoe het zit, maar is weer eens ontwijkend bezig. D66 met een volgend praatje-pot verhaal. Gespeend van alle cyberwar inzichten en praktijk.

Waar wil je liever door gebeten worden door surveillance van USA Big Tech of via staatsspionagetools en sleepwetten door je eigen overheden? Of wacht je op de surveillance matrix a la Mainland China met technische ondersteuning van Google en Amazon als facilitatie-diensten. Geen punt van zorg voor de minister?

Waarom mogen regeringskringen Kaspersky niet meer gebruiken? Juist het vond te veel zero-days, maar niet van de vijand.
En vingertje, geen bepaalde chinese telefoons gebruiken, hoor? En de Joodse staat en een bedrijf uit Tel-Aviv bashen, dat scoort altijd binnen de EU.
05-12-2018, 07:23 door Anoniem
[Tip: geef de handhaving in Nederland meer middelen om spionage van andere grootheden in Nederland beter en harder aan te pakken, daar heb je pas wat aan![/quote]Tip: zorg voor bewustwording bij burgers en bij organisaties, daar heb je nog meer aan!
05-12-2018, 09:13 door spatieman
Gij zult niet spioneren
Want de overheid duld geen concurrentie
07-12-2018, 10:16 door SPer
Door spatieman: Gij zult niet spioneren
Want de overheid duld geen concurrentie

Zie de nieuwe wetgeving in Australie, nog ff en dat wordt hier ook ingevoerd .....
13-12-2018, 16:44 door dingleberry
Door Anoniem:
Door dingleberry:
Door Anoniem: Wie definieert wat een dictatoriaal land is? En wat een dissident, en wat een mensenrechtenactivist is?
Heel simpel, een dictatuur heeft bepaalde objectief vast te stellen kenmerken die een democratie niet heeft en andersom. Dictatuur en democratie zijn niet zomaar kreten, ze betekenen iets!
Voor dictatuur is dat wel te doen maar voor democratie zal dat niet zo simpel zijn. In ieder geval niet als je ook de
daadwerkelijke situatie wilt meenemen in de discussie. Met name bij een indirecte democratie met een veelpartijen
stelsel zoals we hier hebben kan het best zijjn dat het volk formeel wel wat te kiezen heeft maar dat de gekozen
volksvertegenwoordiging vervolgens dictatoriaal regeert zonder de verkiezingsbeloften te respecteren.

Wat een volstrekte onzin, een partij die verkiezingbeloften niet nakomt wordt bij de volgende verkiezingen door de kiezers afgestraft. En ja als PvdA gaat regeren met VVD dan kom je met het beleid ergens in het midden uit; precies zoals je mag verwachten als kiezer. Verder is een moderne democratie geen dictatuur van de meerderheid. De individuele vrijheden zijn fundamenteel gewaarborgd. Onze volksvertegenwoodiging regeert niet dictatoriaal, dat vindt jij misschien leuk klinken, maar de feiten wijzen anders uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.