image

"Privacy belangrijkste reden om tegen 'sleepwet' te stemmen"

dinsdag 11 december 2018, 16:26 door Redactie, 15 reacties

Privacy was de belangrijkste reden voor Nederlanders om tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) te stemmen, beter bekend als de 'sleepwet'. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van stichting Kiezersonderzoek Nederland onder ruim 2.000 mensen (pdf).

Tijdens het referendum konden kiezers zich voor of tegen de nieuwe Wiv uitspreken. 49,44 procent stemde tegen, 46,53 procent voor. Daarnaast stemde 4,03 procent blanco. Volgens de onderzoekers was privacy het belangrijkste motief om tegen te stemmen. De voorstemmers vonden veiligheid het belangrijkst.

Verder blijkt dat mannen vaker voor de Wiv stemden dan vrouwen. Vrouwen bleven net iets vaker thuis dan mannen. Als er naar leeftijd wordt gekeken blijkt dat ouderen van boven de 65 jaar voor de nieuwe Wiv waren, terwijl stemmers onder deze leeftijd vaker tegen stemden. De onderzoekers stelden tevens vast dat hoogopgeleiden vaker een stem uitbrachten dan laagopgeleiden, maar dat er geen relatie was te vinden tussen stemkeuze en opleiding.

Motieven

Deelnemers aan het onderzoek werd ook naar hun stemmotief gevraagd. Om de antwoorden niet te sturen werd er van een open vraag gebruikgemaakt. Maar liefst 58 procent van de respondenten die voor stemde geeft veiligheid als reden aan. Ruim dertien procent geeft aan dat ze niets te verbergen hebben. Een laatste argument dat geregeld wordt genoemd is het argument dat de Wiv aan modernisering toe is (4,5 procent)

Bij de tegenstemmers zijn er meer verschillende antwoorden die vaker dan 4 procent voorkomen. Op de eerste plek staat privacy (38,8 procent), gevolgd door het argument dat de wet in zijn huidige vorm niet goed is. Tien procent stemde tegen omdat ze bang was dat gegevens in het buitenland terecht konden komen. 6,6 procent geeft als reden dat ze geen vertrouwen in de politiek hebben en 4,9 procent vond dat er te weinig waarborgen in de wet zijn opgenomen.

Informatiebron

Het onderzoek laat verder zien dat de televisie de belangrijkste bron van informatie over het referendum was, gevolgd door social media. Daarnaast was er onvrede over het feit dat verschillende betrokken partijen onbetrouwbare informatie gaven over het referendum: 39,6 procent van de respondenten vond dat de informatie onbetrouwbaar was. Ook was het vertrouwen in de verschillende betrokken spelers vrij laag. Arjen Lubach, één van de aanjagers van het referendum, scoorde zelfs het laagst met een 5,6 op een schaal van 10.

Image

Reacties (15)
11-12-2018, 16:54 door Anoniem
Al die mensen die hebben aan gegeven dat dit moet vanwege bescherming, die zou je dus gewoon een hele dag moeten volgen en alles noteren wat ze doen. Wat ze eten, wat ze doen, welke opmerkingen ze maken etc...

Als ze dan naar huis willen, dan eerst door een poortje met detectie en fouillering. En dat twee keer per dag. Dan zullen ze merken hoe hun privacy wordt geschaad hierdoor. En hoe vervelend het is als je steeds in de gaten worden gehouden.

Maar goed, men snapt het pas als het te laat is...

TheYOSH
11-12-2018, 18:15 door karma4
De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben. De angst voor het onzekere maakt je blind voor wat onder je ogen gebeurt.
11-12-2018, 21:33 door Anoniem
Door karma4: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben. De angst voor het onzekere maakt je blind voor wat onder je ogen gebeurt.

1) Framing? Nogal een statement want dat impliceert dus dat jij als enige de wijsheid in pacht hebt en iedereen die tegen de Wiv was geframed was.
2) Hoezo angst voor het onzekere? Eerder een gezond wantrouwen tegen een overheid die alles wil weten van iedereen en dat ook deelt met de VS.
11-12-2018, 22:38 door Anoniem
pdf?
ssl_error_no_cypher_overlap
11-12-2018, 23:10 door Anoniem
Door: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben. De angst voor het onzekere maakt je blind voor wat onder je ogen gebeurt.


Ten eerste is dat een aanname (want volstrekt niet bewezen) al maken politieke partijen van alle windrichtingen hier op meer onbenullige (traditionele) wijze wel gebruik van (targeting zonder micro, heet ook wel reclame), dus dat kan je wel tegen elkaar wegstrepen want redelijk in evenwicht.

Ten tweede, totaal niet in evenwicht, hebben voorstanders, nota bene vanuit de ambtenarij (hoge pieten) zelf grootschalig de media kunnen benutten om miljoenen en miljoenen Nederlanders te bereiken met twijfelachtige suggestieve halve waarheden verhaaltjes.
Zoals ene meneer B. met zijn grijze hoed bij het programma van van nieuwkerk, kritiekloos luisteren naar scheef en vaag.

Gelukkig gaf de tafeldame ter plaatse daar wel nog wat tegengas omdat die vanuit haar achtergrond (iets met 100.000 nederlanders, ga de steentjes maar tellen in kamp westerbork) weet wat het betekent voor de rechtsstaat als dit soort grijze pet heren geen strobreed in de weg wordt gelegd.

Ten derde, het grootste offensief dat op dit moment wereldwijd gaande is is het fake nieuws offensief vanuit de alt right bewegingen.
Zie migratiepact en de gehypte publieke leugens erover die collectief door het oude rechts in nieuwe zakken in de media zijn uitgebouwd.
Bewegingen die ('gek genoeg') exact ook veel stille en luidruchtige (chemniz) aanhang genieten van de marcheerderfantasten van weleer.

De grootste blinde, is degene die hier permanent splinters in de ogen van anderen duwt maar die balk voor de eigen smoel niet ziet. Niet ziet wat er aan de hand is omdat hij geen verbanden kan leggen anders dan op de milimeters van de eigen beperkte rechnische vakkennis.

Hoewel je politieke aspiraties kennelijk alweer vervlogen zijn ligt het actief in de herinnering van welk kleur bruin ze kleurden.
Stemrecht allen voor hoogopgeleiden en meer van dat soort onfraais.
Past ook wel bij een familie die het als grootste feit van heldhaft vindt om te kunnen vermelden dat er in 44 een parachutist in de buurt van het huis landde.

Het laat geen twijfel waarom dat verhaal nooit een publiek verhalend verloop krijgt.
De mensen die voor privacy zijn hebben in ieder geval goed door welke mensen met welke politieke fantasieën heel graag zien dat dergelijke wetgeving wordt ingevoerd.

De mensen die voor hebben gestemd waren beheerst door gemarketeerde angst, de terechte angst voor de negatieve gevolgen (bakken met historische nare voorbeelden in de afgelopen 100 jaar) komt pas daarna.

Maar eigenlijk dondert het je geen bal, als je maar reacties kan opwekken. En daar neem je ook ruim baan voor.
De kleur van je werkelijke aganda verandert er niet van.

Karakter moord?
Nee, een karakterschets gebaseerd op bergen opmerkingen van bepaalde statuur, informatie die je voortdurend zelf voedt met nieuwe informatie.
Helaas mag het hier maar niet worden benoemd.

Zou 2019 dan eindelijk weer de terugkeer worden naar een puntensysteem?
Hopelijk resulteert dat bij lage scores op karma tot ook bijbehorende lage aandacht.
12-12-2018, 06:02 door Anoniem
En maar wijzen naar China met die roverheid vingertjes
12-12-2018, 08:42 door Anoniem
Door karma4: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben. De angst voor het onzekere maakt je blind voor wat onder je ogen gebeurt.

In ander nieuws een column van vaste NRC framer... eh... columnist Maxim Februari: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/11/bescherm-de-kwetsbare-mens-tegen-digitalisering-a3060160
12-12-2018, 09:20 door Anoniem
Door karma4: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben. De angst voor het onzekere maakt je blind voor wat onder je ogen gebeurt.

Privacyschending hoef je niet direct te merken.
Gisterenavond weer een aanslag gebeurt in Straaatsburg door een bekende van de diensten, wat heeft die informatie voor nut als 'we' er niks mee (kunnen) doen?
12-12-2018, 09:24 door Anoniem
Door karma4: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben. De angst voor het onzekere maakt je blind voor wat onder je ogen gebeurt.


Burgers met populistische opvattingen en wantrouwen in (politieke)
instituties zijn vaker voorstanders van referenda. Maar deze burgers
zijn tegelijk ook minder vaak gaan stemmen bij het WIV-referendum.

De populisten en wantrouwige burgers die wel
zijn gaan stemmen hebben vaker tegen het wetsvoorstel gestemd,
zelfs als we daarbij rekening houden met hun partijvoorkeur en hun
ideeën over het wetsvoorstel.
12-12-2018, 09:31 door Anoniem
Tabel 1.5: Je kon natuurlijk van die 5 opties maar 1 aanvinken? Terwijl ze toch echt alle 5 van toepassing zijn.
12-12-2018, 09:47 door Anoniem
Voorbeeld zie pagina 22. De originele vraag: In hoeverre bent u het eens of oneens met volgende stellingen? De Nederlandse inlichtingendienst moet meer bevoegdheden krijgen om terrorisme en criminaliteit te bestrijden.

De onderzoekers hernoemen dit zelf naar: De AIVD heeft meer bevoegdheden nodig.
Het werkt ook nog, percentages voorstanders is extreem hoog.

Pure misleiding (geldt eigenlijk voor de meeste onderzoeken) en ze zouden zich bij Kiezersonderzoek Nederland kapot moeten schamen.
Om gezondheidsredenen lees ik de rest maar niet.

Update: https://www.dpes.nl/nl/nationaal-kiezersonderzoek/financiering je verwacht het ook niet hè...
12-12-2018, 13:52 door Anoniem
Door karma4: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben. De angst voor het onzekere maakt je blind voor wat onder je ogen gebeurt.

Grappig hoe je jezelf karma4 genoemd hebt op deze website, en niet gewoon je echte naam gebruikt hebt... Kijken of je zonder deze anonimiteit ook nog dezelfde uitspraken zou doen op deze website... Toch iets met privacy en verbergen...?
12-12-2018, 16:05 door Anoniem
Door karma4: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben.

Kun je dat ook met referenties naar relevante onafhankelijke onderzoeken onderbouwen, of verzin je dit?
12-12-2018, 18:49 door Anoniem
Door karma4: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben. De angst voor het onzekere maakt je blind voor wat onder je ogen gebeurt.
Framing zoals het bewust achterhouden van onwelgevallige rapporten tot na het referendum, bedoel je? Veel mensen hebben heel goed door dat ze bespeeld worden en stemden daarom tegen. Nieuwe en uitgebreide privileges moeten verdiend worden met een gedegen onderbouwing en betrouwbaarheid. Beide waren afwezig, dus kon er maar één antwoord zijn.
15-12-2018, 13:46 door karma4 - Bijgewerkt: 15-12-2018, 13:48
Door Anoniem:
Door karma4: De mensen die tegen de wiv2017 zijn wegens privacy zijn bespeeld met Framing en microtargeting. Een privacyinbreuk die ze niet eens gemerkt hebben.
Kun je dat ook met referenties naar relevante onafhankelijke onderzoeken onderbouwen, of verzin je dit?
Links met de onderbouwing:
https://www.rtlz.nl/tech/artikel/4106356/ook-nederland-word-je-met-microtargetting-politiek-bestookt
Met die stichting politieke academie kom je op een ex-politicus, verder niet relevant behalve zijn contacten .
De techniek die ze gebruiken is interessant. http://politiekeacademie.eu/
"Wij kunnen namelijk als enige in Nederland op postcodeniveau aangeven waar uw potentiële kiezer woont. Als politieke partij kunt u met hulp van onze slimme kaarten een effectieve campagne opzetten. U zet uw vrijwilligers, campagnematerialen, tijd en geld op die manier zo effectief als mogelijk in."


https://www.van-ons.nl/nieuws/geenpeil-en-politieke-academie-presenteren-effectieve-campagne-tool/
De instructie https://www.youtube.com/watch?v=TCVIjYXyMrM hoe je de concurrentie per buurt aanvalt.

Welk bronmateriaal gebruiken ze? Nou dat is alle open data. "Stichting Politieke Academie heeft in eigen beheer een zeer omvangrijke database gebouwd met alle uitslagen van afgelopen verkiezingen. Daarbij is eindeloos gewerkt om de bestanden compleet en foutloos te krijgen. " Koppel het aan de openbare geo bronnen en andere data en je hebt een nette profilering zonder eerst mensen te moeten benaderen. Hoe vaker er stemmingen zijn met een variatie van onderwerpen hoe beter het resultaat wordt.

Het is dit kanaal dat overheerste tijdens de referenda met zeer onjuiste framing. Als je de WIV2017 en computercriminaliteit III niet ziet, dan ben je belazerd. Het is niet voor niets dat met die laatste activisten zich stil hielden. Dit is niet het sleepnet
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/06/26/eerste-kamer-stemt-in-met-wetsvoorstel-computercriminaliteit-iii

Als er over de profilering - canvassing open kaart gespeeld zou worden wordt het wat anders. Je zou het kunnen gebruiken voor oproep tot fora discussies.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.