image

Miljoenen Facebookgebruikers getroffen door datalek met foto's

vrijdag 14 december 2018, 16:37 door Redactie, 3 reacties

Een nieuw datalek bij Facebook waardoor applicaties toegang tot meer foto's dan normaal kregen heeft zo'n 6,8 miljoen gebruikers geraakt. Dat heeft de sociale netwerksite vandaag bekendgemaakt. Het datalek ontstond door een fout in een programmeerinterface (API) en raakte personen die Facebooklogin gebruikten en applicaties toegang tot hun foto's hadden gegeven.

Wanneer gebruikers een applicatie toegang tot hun foto's op Facebook geven, geeft Facebook de app meestal alleen toegang tot foto's die mensen in hun timeline plaatsen. Door de fout kregen apps ook toegang tot andere foto's, zoals afbeeldingen die op Facebook Stories of de Marketplace werden gedeeld. De fout raakte ook mensen die foto's naar Facebook hadden geüpload, maar niet geplaatst. In deze gevallen bewaart Facebook een kopie van de afbeelding. Deze foto's waren ook toegankelijk voor de apps.

In totaal hadden 1500 apps mogelijk toegang tot de foto's van zo'n 6,8 miljoen Facebookgebruikers. De fout deed zich voor van 13 tot en met 25 september dit jaar, aldus Tomer Bar van Facebook. Volgende week komt Facebook met tools voor app-ontwikkelaars waarmee ze kunnen bepalen of hun gebruikers door de fout zijn getroffen. Facebook zegt verder dat het met deze ontwikkelaars zal samenwerken om de foto's van getroffen gebruikers te verwijderen. Tevens zullen alle getroffen gebruikers via een waarschuwing op Facebook worden geïnformeerd.

Reacties (3)
15-12-2018, 15:46 door Anoniem
Al die datalekker is niet normaal meer! Straks kunnen ze mijn data gegevens opvragen waardoor ze zelfs mijn ip adressen en gebruikte browsers kunnen zien! Verwijderen van facebook lijkt mij dus echt veel verstandiger dan gewoon de website te verlaten zonder ooit nog in te loggen.
16-12-2018, 06:16 door Anoniem
Is geen datalek, maar hun verdienmodel.
Bedankt roverheid, voor het straffen van FB, met het nauwelijks innen van belasting,
dat doen de eerlijke hardwerkenden wel.
17-12-2018, 03:15 door Anoniem
Blij dat ik mijn "privefotos" nog niet had ge-upload zodat ze misbruik daarvan konden voorkomen. Wat ze van plan waren. Ik moest die foto's ook gelukkig nog maken. Maar kon geen haarborstel vinden. Want als het foto's voor de facebook zijn, dan wil je toch dat alles er een beetje netjes gekamd en geborsteld op staat. En nog een hoop gedoe ook, want je moet je in allerlei bochten wringen om dan nog de goeie fotohoek te vinden. Een selfie op een hoog gebouw of aan de rand van een vulkaan is gemakkelijker.

Gelukkig moest ik ze nog maken. Want anders had het mooi allemaal op straat gelegen. En was ik een jaar platgegooid met reclames voor schoonheidsprodukten voor de intiemstreek. Waar ik dan ook weer niet de hele dag aan herinnerd wil worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.