image

Privacybrowser Brave voortaan op Chromium gebaseerd

maandag 17 december 2018, 12:26 door Redactie, 11 reacties

De op privacy gerichte browser Brave is voortaan op Chromium gebaseerd, wat voor betere prestaties zou moeten zorgen en gebruikers de mogelijkheid geeft om extensies te installeren. Firefox-ontwikkelaar Mozilla is echter bang dat er een monocultuur van Chromium-browsers aan het ontstaan is, nu ook Microsoft laatst aankondigde dat het Edge op Chromium gaat baseren.

Chromium is een door Google ontwikkelde opensourcebrowser die de basis voor Google Chrome vormt, alsmede voor allerlei andere browsers, waaronder Opera. Hoewel Brave net als Chrome op Chromium is gebaseerd, maakt het geen enkele verbinding met de servers van Google in de achtergrond, zo laten de ontwikkelaars weten. Google-accounts, Sync en Chrome-specifieke telemetrie zijn uitgeschakeld. Google wordt daarnaast ook niet voor zoeksuggesties gebruikt.

Onlangs maakte ook Microsoft bekend dat het Chromium voor Edge zal gaan gebruiken, tot ongenoegen van Mozilla. "Het machtiger maken van Google is op veel vlakken riskant", zegt Mozillas Chris Beard. Het risico bestaat dat webontwikkelaars en bedrijven straks alleen nog maar websites en diensten zullen ontwikkelen die met Chromium werken. "Dat was het geval toen Microsoft begin jaren 2000 een browsermonopolie had voordat Firefox verscheen. En het kan weer gebeuren", waarschuwt Beard.

Hij roept internetgebruikers op om Firefox te proberen. Daardoor zullen webontwikkelaars en bedrijven niet alleen rekening met Chrome houden. "En dit helpt Firefox en Mozilla om het leven op internet beter te maken - meer keuze, meer beveiligingsopties, meer competitie", aldus Beard.

Reacties (11)
17-12-2018, 12:37 door Anoniem
De browser monopoli is niet door Firefox doorbroken, maar door Chrome.
Het grote verschil met de MS monopoly was dat dit closed source was en niet aan de webstandaarden voldeed. Hierdoor moest je een website wel IE specifiek maken, en hadden de Opera's en Firefox-en erg veel problemen.
17-12-2018, 13:41 door Anoniem
Er zijn geen updates voor Brave geweest in een lange periode terwijl er wel Firefox security fixes waren en het ziet er naar uit dat security op een tweede plan komt bij die ontwikkelaars.

Helaas lopen veel van die kleine Firefox varianten achter met security updates. Met name Waterfox en beter doet het Pale Moon. Maar deze ontwikkelaars lopen wel permanent achter omdat ze niet tijdig security informatie krijgen van Firefox en de (sommige/veel) melders van een security fout het kennelijk niet nodig vinden om het bij onwikkellaars van deze varianten te melden.

Mozilla kan daar wel zelf wat aan doen dus, Chris Beard. Het helpt ook niet een hele kudde ontwikkelaars van je te vervreemden met een gedwongen nieuwe plugin interface die nog niet voldoende functies ondersteunt. Dan kost je ook de support van de power users.
17-12-2018, 14:20 door Anoniem
Um, Chromium is niet de basis van Chrome, maar een afgeleide ervan.

En Chrome zelf weer is gebaseerd op WebKit, de engine die Apple bouwde en als public source beschikbaar stelde (en stelt) op basis van KDE's KHTML/KJS.
17-12-2018, 16:34 door Anoniem
Hatsa, uninstall Brave. Jammer, leuk concept. Gebruikte het al langere tijd niet meer, toch wat veel bugs.
17-12-2018, 16:51 door Anoniem
What's in a logo, what is in a design, what's in a name ?

Familiar logo? *
https://slideplayer.nl/slide/2043409/8/images/1/Internetbankieren.jpg

De centenbrowser?
https://en.wikipedia.org/wiki/Brave_%28web_browser%29#Critical_reception

Privacy snakeoil
Sprookje, privacy en commerciële tracking in 1 browser onderbrengen
Sprookje, anonymous profiling

Met het samen brengen van op het oog anonieme data kan ineens hoog sensitief uitermate privacy gevoelige informatie ontstaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudonymization
https://panopticlick.eff.org/about
https://panopticlick.eff.org/
De wereld hangt aan elkaar van bedrijven die zogenaamde anonieme informatie kopen en samenvoegen.

Daarom is het een slecht idee om de zoveelste commerciele app ontwikkelaar weer een profiel te laten opbouwen van jouw (internet)gedrag onder het mom van anoniem.
Dat is droog water verkopen met een dorstige leeuw erbij.

Dat deze browser die nog in de ontwikkelfase zit technisch snel was is een kwaliteit op zich die verder niet verward moet worden met andere punten.
Niets is goed in alles en vroeg of laat zal blijken dat Brave helemaal niet zo goed de privqacy beschermde omdat nou eenmaal de prioriteiten uiteindelijk toch ergens anders lagen : het eigen verdienmodel boven dat van de privacy van de gebruikers.

Privacy bieden is niet het primaire doel van deze browser maar geld omzetten, en daarom is de gelijkenis met het bank logo grappig op haar plaats.
Daarnaast kan je je afvragen of dit soort modellen eigenlijk niet aan de historische poten van het internet zagen en het internet zoals we dat kennen versneld helpen afschaffen.

Maar aan profiling en privacyverlies is natuurlijk niets grappigs.
Als je privacy echt belangrijk vindt moet je niet voor de zoveelste chromium variant gaan die met privacymarketing wordt verkocht.

Ga dan voor de enige echte echte privacy browser en dat is Torbrowser.
Die slaat geen profielen op en is ook neutraal in haar politiek religieuze standpunten.

Weg bij mozilla bij verschil van maatschappelijk inzicht
On March 24, 2014, Eich was promoted to CEO of Mozilla Corporation.[12]
Gary Kovacs, John Lilly and Ellen Siminoff resigned from the Mozilla board prior to the appointment,[13] some anonymously expressing disagreements with Eich's strategy and their desire for a CEO with experience in the mobile industry.[14][15]
Some employees of Mozilla Foundation (a separate organization from Mozilla Corporation) tweeted calls for his resignation, with reference to his donation of $1,000 to California Proposition 8, which called to ban same-sex marriage in California.[16][17]
Eich stood by his decision to fund the campaign, but wrote on his blog that he was sorry for “causing pain” and pledged to promote equality at Mozilla.[13][18] Some of the activists created an online campaign against Eich, with online dating site OkCupid automatically displaying a message to Firefox users with information about Eich's donation, and suggesting that users switch to a different browser (though giving them a link to continue with Firefox).[19][20][21]
Others at the Mozilla Corporation spoke out on their blogs in his favor.[22][23] Board members wanted him to stay in the company in a different role.[24] On April 3, 2014, Eich stepped down as CEO and resigned from working at Mozilla; in his personal blog, Eich posted that "under the present circumstances, I cannot be an effective leader."[25][26]
https://en.wikipedia.org/wiki/Brendan_Eich


Wat dat betreft zou je chromium-Brave als een tegenhanger van mozilla-Torbrowser kunnen beschouwen, op technisch, financieel, moreel en politiek vlak.
Voor de een is dat een reden deze browser niet te kiezen, voor anderen juist een reden deze browser te omarmen.
Alles heeft een prijs, de vraag is alleen of jij vindt dat een zoveelste chromium product die (maatschappelijke) prijs waard is.


* Culturele connecties

Onbedoelde (?) connecties in de strenge stylering van deze leeuw
1) Een klassiek cultuurhistorisch verborgen patroon dat het symmetrische oerkracht geeft, Triskelion.
https://en.wikipedia.org/wiki/Triskelion

2) Een patroon van recenter datum dat er ook strak in past.
Een patroon van 3 zevens dat weerstand moet bieden aan de drie 6 en (666) van de antichrist
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Three_sevens.svg

Supertoevallig samenvallend met christelijke percepties en natuurlijk nooit bewust zo bedoeld dit logo van symbolische kracht te voorzien
"the sevens, 'the number of final victory', 'stand to oppose the number 666, the number of the anti-Christ'. Red is considered to represent Jesus' blood and the struggle of the Christians, while black stands for bravery. The inner white circle symbolises the "purity" and "eternal life".
https://en.wikipedia.org/wiki/Afrikaner_Weerstandsbeweging

Voor de een bestaat toeval wel en voor de ander weer .......niet?
Oranje is niet helemaal rood, we zien geen zwart en restvorm is geen vorm (is it?).
Kwestie van perspectief en gevoel voor symboliek.
Je wordt door meer omgeven dan je doorhebt, kwestie van bagage, je moet het eerst weten om het te kunnen zien en daarna er een oordeel over te kunnen hebben.

Weeg het zelf maar af, daar is informatie voor bedoeld.
17-12-2018, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn geen updates voor Brave geweest in een lange periode terwijl er wel Firefox security fixes waren en het ziet er naar uit dat security op een tweede plan komt bij die ontwikkelaars.

De browser is nog in de ontwikkelfase
heeft versie 1 nog niet bereikt
17-12-2018, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem: De browser monopoli is niet door Firefox doorbroken, maar door Chrome.
Het grote verschil met de MS monopoly was dat dit closed source was en niet aan de webstandaarden voldeed. Hierdoor moest je een website wel IE specifiek maken, en hadden de Opera's en Firefox-en erg veel problemen.

Maar nu is chromium zelf het monopolie
met als gevolg dat als daar grote weeffouten in ontdekt worden de hele wereld in 1 keer lek is!
17-12-2018, 19:04 door Anoniem
"Hoewel Brave net als Chrome op Chromium is gebaseerd, maakt het geen enkele verbinding met de servers van Google in de achtergrond"
Keiharde leugen. Zie https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brave.browser&showAllReviews=true recensie van 17-12. Kan beamen wat daar staat correct is (yahoo heb ik zelf nog niet gezien), makkelijk te zien in je firewall waar Brave overal verbinding mee maakt. En met Fastly doet hij dit continu, open een site en je maakt ook daarmee verbinding. Blokkeer je dit in je firewall, blijft Brave volledig werken.
Geeft mij persoonlijk geen vertrouwd gevoel, oké dat geeft zo'n Android telefoon standaard sowieso niet.

Overigens Firefox (Focus) maakt continu onnodig verbinding met Amazonaws (ook op de achtergrond), "voordeel" is, dat dat het enige is.

Kan iemand duiden waarom Brave en Firefox dit doen?
17-12-2018, 23:42 door Anoniem
@ de zeer gewaardeerde anoniem van 19:04

Het is allemaal nog erger als de meesten aannemen. Het gaat nu ook uitmaken, waar je Brave draait, In Frankrijk en Duitsland heb je Qwant als defaulte zoekmachine, zogenaamd privacy vriendelijk (voor wat dat waard is natuurlijk, zoals jezelf al aangeeft).

De voor je vooringestelde 'verkokering' gaat hoe dan ook door en binnen een bijkans volledige chromium mono-cultuur ben je so wie so meer van je bladervrijheid en -veiligheid kwijt. Met alle globalistische teneur om ons heen (EU art. 13 e.d.) zal dat alleen maar toe gaan nemen. Ik draai de oude Telescope Search weer en die doet het nog prima, zonder Google etc.

Neen, geen leuke vooruitzichten voor de onafhankelijke self-tuning/self-tinkering browser-eindgebruiker. Hij of zij zullen steeds meer door Big Tech hoepeltjes moeten gaan springen. Als F.R.A.V.I.A.-adept weet ik zeker, dat de goede man (R.I.P.) zich van ellende om zou draaien in zijn graf, als eertijds rechtgeaard voorstander van anti-ad en anti-smut searching.

Nu ja het zijn geen vrolijk makende tijden voor de purist online. Tijden voor Big Tech slagers, die hun eenheidsworst gaan aanprijzen en daar exorbitant garen bij spinnen. De gebruikers van tails en tor worden inmiddels weggezet als potentiele extremisten/activisten. "The going gets narrow folks for the good, the bad and the ugly, and there is very little you can do"..

luntrus
18-12-2018, 14:56 door Anoniem
Aan anoniem van 16:51 van gisteren,

Misschien zijn het juist de voortgezette onderhuidse tendenzen binnen de meeste op chromium gebaseerde browsers, die een browser met een diametraal alternatieve visie wel wenselijk maakt, vanwege het nu vaak ontbrekende broodnodige evenwicht.

We weten recent nog hoe het de "aanvoerders" van het Google schip te moede was, toen bleek dat niet de gedoodverfde kandidaat president werd in de V.S. We kennen de bewegingen niet, die op de achtergrond zorgen dat heel wat dat door overheid en grootcommercie als ongewenst nieuws wordt ervaren door menselijke hand in de Filipijnen bijvoorbeeld en via downgrading algortitmen naar onderen wordt afgedreven of zelfs verwijderd

Ook de bedreigingen via het beruchte artikel 13 van de EU voor de publicatievrijheden van de gewone burgers zijn voorlopig niet te overzien, maar discusie blijft uit omdat het nog niet ervaren is (zie gezamelijke actie tegen Alex Jones op Utube).

Wat voor tegenwicht wordt er gegeven tegen de compleet gepolitiseerde globaliserende propagandistische complete tweedeling in de maatschappij, het prefereren van een links marxistische groene visie ten koste van behoud van eigen cultuur, nationalisme, familieverbanden en eventueel orthodoxe normen en waarden, maar selectief wel verketteren vanuit het ene religeuze oogpunt maar negeren waar een andere conservatieve religie betreft.

Wat moeten we dan? Browsen met een onafhankelijk privacyvriendelijke bladeraar als tor op tails met als bij-effect, dat we direct in de kijker staan bij autoriteiten, die fronsen t.a.v. een onafhankelijke visie. Of een op alt. right visies gebouwde browser, die een tegenwicht vormt binnen de gendervrije, globalistische en multinationale Big Tech zoekresultaten met alle bijkomende propagandistische verkettering als de Russische demonisering incluis en alles wat de grootgraaier in de weg zit?

Er is niet zoveel alternatief meer. Hoe komen we weer tot politiek neutrale en vooroordeelvrije zoekresultaten?
Hoe krijgen we onafhankelijke juiste farmaciegegevens bijbvoorbeeld en niet gebaseerd op de resultaten van het vooraf betaalde op nep-onderzoek door wetenschappers, die anders noch in de wetenschap noch in de farmacie nog iets te zoeken hebben?
20-12-2018, 22:59 door Anoniem
Ben op het ogenblik doende op de experimentele zgn. pre-release browser: Beaker Browser | Apps | Electron.
Voor deze experimentele browser bezoek: https:// github.com/beakerbrowser/beaker
P2P browser met APIS building voor hostloze applicaties.
Voor PHP exercisties http://yehg.net/encoding/index1.php
Er blijven dus nog leuke dingen over om online te doen,

luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.