image

Privacy-OS Tails vereenvoudigt installatie door usb-images

dinsdag 18 december 2018, 11:12 door Redactie, 1 reacties

Internetgebruikers die het op privacy gerichte besturingssysteem Tails willen installeren hebben vanaf volgende maand een extra optie die de installatie moet vereenvoudigen. Tails staat voor The Amnesic Incognito Live System en is een volledig op Linux-gebaseerd besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld om de privacy en anonimiteit van gebruikers te beschermen.

Tails is vanaf een usb-stick of dvd te starten. Hiervoor zijn er ISO-bestanden beschikbaar. Om de installatie voor Windows en macOS "drastisch" te vereenvoudigen en ondersteuning van UEFI-computers te verbeteren zullen er vanaf volgende maand ook usb-images beschikbaar worden gesteld. Zodoende hoeven gebruikers UEFI Secure Boot niet eerst uit te schakelen om Tails te starten en wordt het eenvoudiger om Tails op een usb-stick te installeren.

De enige uitdaging die er nog is, is om een reproduceerbare usb-image te maken. Tails is opensourcesoftware, wat inhoudt dat gebruikers inzage in de broncode hebben. Via een reproduceerbare image hebben gebruikers de garantie dat hun versie van Tails daadwerkelijk op de broncode is gebaseerd. Er zijn al reproduceerbare ISO-images, maar de ontwikkelaars willen dit ook voor de usb-images realiseren. De eerste usb-images staan gepland met de lancering van Tails 3.12, die op 29 januari moet verschijnen.

Financiering

De ontwikkeling van Tails kost jaarlijks 200.000 euro, waarvan meer dan een derde van privépersonen afkomstig is. Om geld voor volgend jaar op te halen werd in oktober een donatiecampagne gestart. In de eerste helft van de campagne was 23 procent van het beoogde bedrag opgehaald. Het aantal donateurs is daarnaast met 64 procent toegenomen. In vergelijking met vorig jaar is er echter 51 procent minder geld opgehaald. "Meer mensen doneren, maar we missen de grote donateurs die we in het verleden hadden", aldus de ontwikkelaars. Het doneren van geld aan Tails is nog steeds mogelijk. Het privacybesturingssysteem wordt meer dan 20.000 keer per dag gebruikt.

Reacties (1)
19-12-2018, 07:24 door Anoniem
Ik weet niet wat er in de laatste versie allemaal veranderd is maar met mijn (oudere) Intel videokaart wil Tails opeens niet meer booten. Ook nog geen goede workaround gevonden helaas. Binnenkort maar eens verder onderzoeken want tot 3.11 werkte het gewoon.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.