image

UWV traint 900 managers in veilig omgaan met gegevens

vrijdag 4 januari 2019, 16:24 door Redactie, 8 reacties

Het UWV heeft vorig jaar 900 managers getraind in het veilig omgaan met gegevens, zo staat in het jaarplan voor 2019 vermeld. De uitkeringsinstantie kreeg de afgelopen jaren met tientallen datalekken te maken. Zo werden in augustus nog de privégegevens van 2400 werkzoekenden via een e-mail gelekt.

"Doordat UWV steeds meer digitale dienstverlening biedt en met veel persoonsgegevens werkt, is het van belang dat de informatiebeveiliging en privacy (IB&P) op orde is. Dit heeft onze onverminderde aandacht, ook in 2019", aldus het jaarplan. Volgens de uitkeringsinstantie is adequaat risicobesef bij management en uitvoerend personeel in relatie tot de omgang met persoonsgegevens nodig.

Om ervoor te zorgen dat medewerkers op een veilige manier omgaan met gegevens hebben vorig jaar 900 managers een training gevolgd op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Deze managers zullen hun kennis dit jaar aan de medewerkers overdragen, zo gaat het jaarplan verder (pdf).

Conflict

In het jaarplan zegt het UWV dat het belangrijk is om aan de eisen op het gebied van informatiebeveiliging te voldoen, vooral waar het om persoonsgegevens gaat. Op sommige terreinen ziet de uitkeringsinstantie naar eigen zeggen een conflict ontstaan tussen de eisen rond privacy en de dienstverlening van het UWV.

"Dat bijvoorbeeld de privacy van gezondheidsgegevens geborgd moet zijn, staat buiten kijf. Maar als dat vervolgens impliceert dat we niet mogen weten wat precies de obstakels voor de klant zijn om aan het werk te gaan, dan beperkt dat een goede dienstverlening. Als we zulk soort conflicten zien ontstaan, dan zullen we dat melden aan de opdrachtgever en daarover in gesprek gaan."

Ict-personeel

Verder meldt het UWV dat het door de automatisering en digitalisering behoefte heeft aan deskundigheid op het gebied van gegevensanalyse, informatiebeveiliging en privacy, en data-advisering. Er wordt dan ook gezocht naar mensen met ict-kennis. "UWV heeft voor deze functies momenteel een tekort aan personeel", zo stelt het jaarplan. Dit komt volgens de organisatie door de aantrekkende economie. Daarnaast wordt de schaarste versterkt door een vergrijzende werknemerspopulatie bij de uitkeringsinstantie, waardoor veel medewerkers de komende jaren met pensioen gaan.

Reacties (8)
04-01-2019, 16:42 door Anoniem
Cool. Heb zelf ooit in die richting gewerkt. En kan zeggen dat het behoorlijk ondankbaar werk is. Iedereen komt zijn recht halen dus in principe hoeft niemand dankjewel te zeggen. Om het dan allemaal nog echt zo goed mogelijk te willen doen moet vanuit jezelf komen. Wat trouwens prima kan, ik heb het ook jaren echt met plezier gedaan. Dus lees ik ook met plezier dat het UWV nog een tandje bijzet.
04-01-2019, 16:53 door Anoniem
900 managers? En al het andere personeel dan?
De AVG verplicht immers training aan medewerkers..................................
04-01-2019, 16:54 door Anoniem
Nou ja, een stapje in de goede richting. Nog een stuk of 100 te gaan. Maar het lijkt in elk geval niet achteruit te gaan. Dat is positief!
04-01-2019, 16:59 door karma4 - Bijgewerkt: 04-01-2019, 17:13
Het zou beter zijn de achterliggende oorzaak weg te nemen. Verplicht lijstjes opstellen via een eigen desktop en handmatig moet gewoon niet als werk opgelegd worden.
Door Anoniem: 900 managers? En al het andere personeel dan?
De AVG verplicht immers training aan medewerkers..................................
Dit gaat hem niet worden "In 2019 zullen wij via getrainde managers deze kennis overdragen aan medewerkers."
manager hebben vinkenlijstjes als kpi's niet het werkelijke resultaat. Dan geven ze vandaag de boodschap dat het niet mag en morgen dat het toch uitgevoerd moet. Twee vinkjes op de lijst.

Ah gelukkig ze herkennen die uitdaging en zoeken naar deskundige personen op dat vlak. Dat moeten dan geen doosjeschuivers en sprint scrummaster worden.
Het gaat om langere termijn van strategisch - tactisch naar operationeel. 9 Vlaks Rik Maess, mogelijk moet je daar 12 van maken. producten & diensten, Proces organisatie Informatie, applicaties IV, technologie
04-01-2019, 17:43 door Anoniem
Als ik één of ander big data bedrijf zou willen spekken (bijv. omdat ik er gevoelig voor ben dat ik er ook nog een stuiver voor krijg) dan ging ik proberen bij het UWV aan de slag te komen. Een goudmijn.
Techniek zorgt ervoor dat het collega's of de baas niet opvalt. En de werkzoekende al helemaal niet.

Een werkzoekende loopt in Nederland volgens mij daarom het grootste risico dat zijn privé data wordt ingepikt.
Ik ga er vanuit dat er ook mensen te goeder trouw zijn, maar aan de buitenkant lees je niet af of ze dat wel of niet zijn.
Maar toch dwingt de overheid de inkomenbehoevende werkloze burger om daar in te schrijven terwijl het meteen al en zootje was. Om te beginnen bij het bestuur.
04-01-2019, 18:37 door Anoniem
youtu.be/pMDUeS1S8rU
07-01-2019, 14:37 door Anoniem
900 managers? En al het andere personeel dan? De AVG verplicht immers training aan medewerkers

Antwoord op je vraag staat in bovenstaand artikel, wat je zelf ook kan lezen. Niet verder gekomen dan de titel ? ;)
09-01-2019, 11:15 door Anoniem
Door Anoniem:
900 managers? En al het andere personeel dan? De AVG verplicht immers training aan medewerkers

Antwoord op je vraag staat in bovenstaand artikel, wat je zelf ook kan lezen. Niet verder gekomen dan de titel ? ;)

Het is vandaag 9 jan 2019, iets met 25 mei 2018.................... niet verder gekomen dan dit artikel?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.