image

Thunderbird maakt versleutelen van e-mail eenvoudiger

donderdag 3 januari 2019, 14:06 door Redactie, 9 reacties

Het versleutelen van e-mail in Mozilla Thunderbird wordt dit jaar eenvoudiger gemaakt. Daarnaast komt er speciale aandacht voor privacy en security in het e-mailprogramma. Dat heeft Ryan Sipes, communitymanager van het Thunderbird-project, in de plannen voor 2019 aangekondigd.

Via GnuPG en een plug-in zoals Enigmail of het installeren van een certificaat is het mogelijk om in Thunderbird versleutelde e-mails te versturen. De gebruikersinterface om dit te doen zal dit jaar een "opknapbeurt" krijgen, aldus Sipes. "Het is onze hoop dat het versleutelen van e-mail en het privé houden van je communicatie in aankomende versies eenvoudiger wordt", gaat de communitymanager verder.

Er is inmiddels een engineer aangenomen die zich voornamelijk zal bezighouden met security en privacy binnen Thunderbird. Daarnaast willen de ontwikkelaars ervoor zorgen dat het e-mailprogramma beter met het notificatiesysteem van verschillende besturingssystemen kan omgaan en zal ook de ondersteuning van Gmail worden verbeterd.

In 2015 kondigde Mozilla aan dat het Thunderbird van Firefox wilde loskoppelen, waarbij er naar andere partijen werd gezocht die in de e-mailclient wilden investeren. In 2017 besloot Mozilla dat het de juridische en financiële basis van Thunderbird zou blijven verzorgen, maar dat de e-mailclient niet meer van de Mozilla-infrastructuur gebruik ging maken. Ondanks deze "scheiding" is dankzij donaties van individuele donateurs, wat de belangrijkste bron van inkomsten van het Thunderbird Project is, het aantal medewerkers inmiddels naar 14 uitgebreid.

Reacties (9)
03-01-2019, 14:49 door Anoniem
Ik werk al heel lang met Thunderbird. Is uitstekende e-mailclient. Ik verwelkom dan ook elk verbetering wat betreft veiligheid en privacy. Ben jaren geleden overgestapt van MS Outlook naar Thunderbird en heb daar nooit spijt van gehad. Integendeel, Thunderbird rendert tenminste moderne HTML-mail. In MS Outlook worden anno 2018 e-mailberichten en nieuwsbrieven nog steeds gerenderd met MS Word uit ik meen 2007. Omdat veel mensen nog steeds met MS Outlook werken blijft Microsoft de onwikkelling van HTML e-mail maar steeds dwarsbomen, precies zo als ze dat jaren lang met Internet Explorer 6 (activeX controls) hebben geflikt.
03-01-2019, 15:49 door Anoniem
Ik gebruik gewoon gmail webinterface, werkt gewoon perfect en geen gezeur.

Geen pop/imap of whatever..... Gewoon webbrowser of gmail app.
03-01-2019, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik gewoon gmail webinterface, werkt gewoon perfect en geen gezeur.

Geen pop/imap of whatever..... Gewoon webbrowser of gmail app.

Thunderbird is bedoeld voor mensen die wél iets om privacy en security geven, jij bent niet de doelgroep.
03-01-2019, 19:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik gewoon gmail webinterface, werkt gewoon perfect en geen gezeur.

Geen pop/imap of whatever..... Gewoon webbrowser of gmail app.

Je bedoelt dat je voor ietsiepietsie meer gemak graag je privacy inlevert?
03-01-2019, 23:44 door Anoniem
Ik hoop op een Android versie van Thunderbird in 2019.
04-01-2019, 01:29 door Anoniem
Ik gebruik ook TB-mail. Het versleutelen vind ik nogal een gedoe terwijl ik best wel aardig overweg kan met de digitale snelweg. Elke verbetering is dus welkom.
04-01-2019, 07:45 door Anoniem
Ik kan vol ongeduld niet wachten.

Thunderbird is al jaren mijn nummer 1 email programma om zijn gebruiksgemak en mogelijkheden.
Het heeft ook dingen die niet makkelijk zijn waarvoor je weer moeite moet doen om het te begrijpen.
Als " privacyridder ", kan ik elke verbetering toejuichen om Thunderbird in het gebruik: " Monkeyproof ", te maken.

Hopelijk snappen familie en vrienden na de updates van thunderbird het programma dan beter.
05-01-2019, 20:54 door Anoniem
Super ontwikkeling, heel blij mee.
Een mogelijkheid om makkelijk een mailarchief per jaar apart op n dvd/disk te plaatsen en off line te kunnen houden om soms even snel te raadplegen, zou ik ook heel prettig vinden. Liever heb ik niet teveel mail/ informatie in één bestand op n Internet gekoppeld device. Idem met contacten etc.
Dat deed ik vroeger met *.pst bestanden maar lukt mij nog niet zo makkelijk met TB. Zou het mailbestand minder kwetsbaar maken.
07-01-2019, 19:04 door spatieman
leuk, maar dat versleutelen werkt alleen als de andere kant ook TB heeft, en het ook gebruikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.