Privacy - Wat niemand over je mag weten

Librem 5 smartphone...

09-01-2019, 16:56 door Anoniem, 41 reacties
Ik vind dat er op deze website, toch gericht op veiligheid en privacy, verdomd weinig terug te vinden is over de Librem 5 telefoon, die in medio april officieel uitgegeven zal worden onder diegenen die het toestel besteld hebben. Ik ben één van de geïnteresseerden en heb deze foon besteld omdat ik vind dat de huidige markt compleet verziekt is met toestellen die het niet zo nauw nemen met de veiligheid en privacy. En het idee dat het geen Android, iOS of een ander gesloten systeem draait telt voor mij trouwens ook mee. Het besturingssysteem op deze telefoon heet PureOS. Dit is een op Debian (Linux dus) gebaseerd besturingssysteem.

Voor diegene(n) die niet weten waarover ik het heb is hier de website: https://shop.puri.sm/shop/librem-5/. Neem er eens een kijkje.

Wat vinden jullie van dit initiatief van het bedrijf erachter, Purism? Is dit toestel een wezenlijke vervanging voor de "spyphones" die men overal bij zich draagt en die je overal volgen? Persoonlijk ben ik er zéér blij mee omdat dit dé mogelijkheid is om grotendeels van de issues met de huidige smartphones te ontlopen.

Heeft iemand er een mening over? Ben benieuwd....
Reacties (41)
09-01-2019, 17:39 door Anoniem
Mijn eerste indruk is; Er worden geen specs vermeld,geen idee wat voor soort apps er beschikbaar zijn,dus hoe smart en bruikbaar is ie? Lijkt mij op de Amerikaanse markt gericht.
En voor 600 Dollar is er veel te koop.
09-01-2019, 17:47 door Anoniem
Wat je ook met de Librem niet tegen gaat houden is WIFI tracking (Hallo Hengelooooo), telco informatie etc. etc.
Ik weet niet of er b.v. een Whatsapp voor beschikbaar is maar dan ga je niet via het OS maar wel via de App's data lekken.

Op zich is iOS geen spyware OS, dit i.t.t. Android maar het zijn voornamelijk de apps die de data lekken, hoe denk je daar mee om te gaan?
09-01-2019, 18:10 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-01-2019, 18:12
Heel mooi idee! Maar de vraag is hoeveel software er in de praktijk beschikbaar is voor in het dagelijks leven want daar hangt het succes grotendeels vanaf. Het is toch 519 euro + 21% BTW waar je in investeert.

Windows 10 Phone is wegens gebrek aan voldoende bekende apps mislukt, Android en iOS domineren de markt en daar moet je in 1 keer volle bak tussen springen.
09-01-2019, 18:37 door Anoniem
Deze link lijkt me beter om mee te beginnen: https://puri.sm/products/librem-5/. ;)
09-01-2019, 22:11 door Ron625
Ubuntu heeft het ook geprobeerd, maar helaas is dat mislukt.
Één van de nadelen was, dat er (nog) geen app's waren die men wilde hebben.
Hopelijk hebben ze niet dezelfde valkuil..........
09-01-2019, 22:23 door Anoniem
Door Anoniem: Deze link lijkt me beter om mee te beginnen: https://puri.sm/products/librem-5/. ;)

Ja, dat was een betere link geweest. Dank je! :)
09-01-2019, 22:54 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn eerste indruk is; Er worden geen specs vermeld,geen idee wat voor soort apps er beschikbaar zijn,dus hoe smart en bruikbaar is ie? Lijkt mij op de Amerikaanse markt gericht.
En voor 600 Dollar is er veel te koop.
De specificaties (kunnen nog veranderen) zijn o.a. hier te vinden: https://itsfoss.com/librem-linux-phone/

De apps die er te vinden zijn? Duizenden, want feitelijk is het gewoon een Debian systeem die gebruik maakt van alles wat Debian ook biedt. Inclusief alle apps.

Maar één ding valt me op: op deze website zit het vol met security enthousiastelingen, maar als het om een smartphone gaat die veel van de huidige security- en veligheidsissuses tackelt vind ik men hier door de bank genomen toch op zijn minst redelijk gereserveerd ten aanzien van dit initiatief. Natúúrlijk zul je af moeten stappen van de huidige apps die je doorgaans nu draait. Want in die apps die men met miljarden nu gebruikt zit nu juist de crux: privacy- en securityissues! Dat ik met dit toestel geen Whatsapp- of Facebook-app kan draaien boeit mij totaal niet. Ik heb ze toch nooit gebruikt. Het gaat er mij om om zoveel als dat mogelijk is uit de grip te ontsnappen aan wat we nu hebben aan aanbod. Daar moet men bereid voor zijn om offers voor te brengen. Met het huidige smartphone landschap en de macht die bepaalde grote Amerikaanse bedrijven op hele samenlevingen hebben zul je deze twee issues niet kunnen oplossen, want de afhankelijkheid van het huidige aanbod en daarmee de macht die men aan de grootverdieners/datagraaiers geeft zal daardoor niet afzwakken. Met andere woorden: ze hebben jullie daarmee keihard in de tang, en bovendien houden jullie zelf iets in stand. Dat mag hoor, en ik veroordeel jullie niet, maar ik heb de keuze gemaakt om me ertegen te verzetten. En het kan ook, want ik ben altijd erg sceptisch geweest naar de ontwikkelingen van de laatste jaren. Ik wil weer het gevoel hebben dat, zonder terug geworpen te moeten worden naar het stenen tijdperk, ik weer controle over mijn leven én apparaten krijg. Purism verdient daarmee wel wat credits (vind ik). En elk initiatief die het probeert.

Komt nog eens bij dat ik een Linux-adept ben en het juist een verademing vind om Linux altijd bij me te hebben. Security en privacy is natuurlijk de voornaamste reden om dit toestel aan te schaffen (en daarmee een partij te steunen die de strijd aangaat met de huidige monopolisten op smartphonegebied). Maar het is ook een fijn gevoel dat het Linux draait én je daarmee de volledige vrijheid geeft om met het toestel te kunnen doen wat ik zelf wil. Er staat PureOS op, maar als ik er een ander systeem op gooi (lees: Linux distro), dan is dat ook gewoon mogelijk. Ubuntu, Fedora, het kan.

Zal deze telefoon voor de massa populair worden? Nee, en dat hoeft ook niet. De massa wil alleen gemak hebben, hun apps en alles wat hun leven "zogenaamd" veraangenaamt. Dat vind men doorgaans belangrijker dan het gegeven dat ze met een redelijk onveilig apparaat rondlopen die je ook nog eens de hele godganse dag trackt.

Heb ik de illusie dat ik 100% niet meer te volgen ben? Nee, zeker niet. Als je het internet op gaat, dan zit Google er met zijn grote kop steevast weer tussen. Weet ik ook wel. Maar het belet me in ieder geval niet om het ze zo lastig mogelijk te maken binnen de mogelijkheden die beschikbaar zijn. Ik ben zéér principieel ingesteld en ben bereid om daarvoor een hoop te doen (of te laten). Daarom zijn dergelijke initiatieven voor mij ook zo belangrijk. De enige andere alternatief die ik had was mijn smartphone compleet de deur uit te doen. Met Librem 5 hoeft dit (gelukkig) niet.

Ieder zijn principes. Maar ik hoop te blijven leven met de mijne (waarmee ik verder ook niemand mee lastig val).
09-01-2019, 23:10 door Anoniem
Door linux4: Heel mooi idee! Maar de vraag is hoeveel software er in de praktijk beschikbaar is voor in het dagelijks leven want daar hangt het succes grotendeels vanaf. Het is toch 519 euro + 21% BTW waar je in investeert.

Windows 10 Phone is wegens gebrek aan voldoende bekende apps mislukt, Android en iOS domineren de markt en daar moet je in 1 keer volle bak tussen springen.

Dat ga je niet bereiken door een foon op de markt te slingeren die precies hetzelfde doet als eerder genoemde systemen. Dan heeft het inderdaad geen zin en kun je net zo goed bij Android of iOS blijven. JUIST omdat dit een wezenlijk andere aanpak is vind ik het een aantrekkelijk initiatief.

En de prijs: wat denk je wat je nu betaalt voor je toestel? Die is ook niet gratis. Ik zal je de rekensom besparen, maar een vergelijkbare abbo met wat ik nu heb + de aanschaf van een nieuw toestel bij bijvoorbeeld Belsimpel leert me dat ik dat geld ook sowieso kwijt ben. Ik ben dus niet duurder uit dan als ik via de normale wegen een abbo met toestel afsluit. En je moet je afvragen wat security en privacy voor jou waard is? Stel je voor dat ik zelfs iets duurder uit zou zijn (wat over een looptijd van twee jaar dus niet zo is), dan is het me nog steeds het geld waard. Neem je de periode ná die twee jaar, dan ben je uiteindelijk spekkoper, want je blijft gewoon je updates ontvangen. Bij een Android toestel ben je met twee jaar obsolete met je systeem en mag je je portemonnee wéér trekken voor een ander toestel. En je oude toestel afdanken die eigenlijk helemaal niet stuk is, maar gewoonweg niet meer te gebruiken is omdat je geen updates meer ontvangt.
09-01-2019, 23:16 door Anoniem
Door Anoniem: Wat je ook met de Librem niet tegen gaat houden is WIFI tracking (Hallo Hengelooooo), telco informatie etc. etc.
Ik weet niet of er b.v. een Whatsapp voor beschikbaar is maar dan ga je niet via het OS maar wel via de App's data lekken.
Het zijn standaard Linux-apps, dus ik verwacht niets van dergelijk gedrag. Heb ik in de jaren dat ik Linux draai ook nog niet gezien. De telefoon draait een op Debian gebaseerd systeem waarbij je dus ook de apps draait die je op elke Linux distro ook draait. Nee, geen WhatsApp app (godzijdank, want daar zit ik toch niet op te wachten).

Op zich is iOS geen spyware OS, dit i.t.t. Android maar het zijn voornamelijk de apps die de data lekken, hoe denk je daar mee om te gaan?[/quote]Zie boven. Het is gewoon een Linux distro die op deze telefoon draait. Geen "lekkende" apps dus. Tenzij je ervoor kiest om Google's Chrome op je telefoon te installeren. Maar als je dergelijke apps op je foon installeert kun je beter bij je huidige foon blijven. Zo'n telefoon kopen om vervolgens dat ding vol te prakken met Google software of Facebook-apps is natuurlijk een zinloze aanschaf.

Lees je maar even in wat Purism doet met de Librem 5: https://puri.sm/products/librem-5/
10-01-2019, 01:44 door Anoniem
Met de steeds verdere vercommercialisering en exploitatie van smartphone software is de Librem 5 werkelijk een frisse wind door het smartphone landschap. Dit las ik vanavond en geeft - als schoolvoorbeeld - precies weer waarom ik van het huidige smartphone aanbod af wil: https://webwereld.nl/software/108557-samsung-onder-vuur-wegens-onverwijderbaar-facebook
10-01-2019, 09:43 door Anoniem
Binnen de kortste keren dus door Google gef*cksiaat en inderdaad onveilige technologie en protocollen blijven dat nog wel even voor de heersers over uw en mijn data. Ergo kansloos.
10-01-2019, 10:19 door Anoniem
Door Anoniem: Met de steeds verdere vercommercialisering en exploitatie van smartphone software is de Librem 5 werkelijk een frisse wind door het smartphone landschap. Dit las ik vanavond en geeft - als schoolvoorbeeld - precies weer waarom ik van het huidige smartphone aanbod af wil: https://webwereld.nl/software/108557-samsung-onder-vuur-wegens-onverwijderbaar-facebook

Is uitschakelen niet voldoende dan? Bij mij betekend uitschakelen; uit=werkt niet/doet niets
10-01-2019, 10:42 door Ron625
Door Anoniem:
De apps die er te vinden zijn? Duizenden, want feitelijk is het gewoon een Debian systeem die gebruik maakt van alles wat Debian ook biedt. Inclusief alle apps.
Maar dan wel met een andere processor, minder geheugen, geen toetsenboord en daarnaast compleet andere hardware.
De software zal dus (meestal) flink aangepast moeten worden, vrees ik.
10-01-2019, 10:47 door Anoniem
Ik heb de hele collectie: de OpenMoko, de BlackPhone, de Ubuntu Aquarius, en de FairPhone 2.
Die laatste was het meest intressant met GPIO pins en modules - heeft ook een ongelovelijk hoge "restwaarde" op o.a. Marktplaats.
Een hardware kill switch op mic en cam had ik zelf al bedacht.
Ik denk dat zo'n feature wel een selling point is; inmiddels ben je geen alu-hoedje meer als je je cam afschermt.

Maar als we de specs van de P20 -de nummertjes en MP's dus- vergelijken met de afwezige lijst van de Librem.
Dan weet ik het nog niet zo.
10-01-2019, 11:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Zie boven. Het is gewoon een Linux distro die op deze telefoon draait. Geen "lekkende" apps dus. Tenzij je ervoor kiest om Google's Chrome op je telefoon te installeren. Maar als je dergelijke apps op je foon installeert kun je beter bij je huidige foon blijven. Zo'n telefoon kopen om vervolgens dat ding vol te prakken met Google software of Facebook-apps is natuurlijk een zinloze aanschaf.


Huh, "Linux dus geen lekkende apps?", Ubuntu met de Amazon app waardoor alle zoek opdrachten naar Amazon gaan, Firefox call home naar detectportal.firefox.com.

Maar het punt wat ik wilde maken is dat het voornamelijk Apps zijn die data lekken niet zo zeer het OS zelf.
10-01-2019, 12:51 door Anoniem
Of je installeert deze:
https://www.xda-developers.com/e-google-free-lineageos-fork-nexus-oneplus-xiaomi/

Zonder de google service app, en je download via apkmirror of andere je favoriete apps.
Doch inderdaad, meeste data lekt via de apps.
10-01-2019, 13:07 door Anoniem
Met je os alleen ben je er niet als alle anderen propriety en cash first blijven denken. Je blijft binnen hun psychopathische controle systeem opereren. Of je moet alles vervangen op het netwerk. Wordt gelijk verboden. Idealist tot in de kist, maar ken je limieten.
10-01-2019, 15:27 door Anoniem
https://itsfoss.com/pinebook-kde-smartphone/
10-01-2019, 18:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Zie boven. Het is gewoon een Linux distro die op deze telefoon draait. Geen "lekkende" apps dus. Tenzij je ervoor kiest om Google's Chrome op je telefoon te installeren. Maar als je dergelijke apps op je foon installeert kun je beter bij je huidige foon blijven. Zo'n telefoon kopen om vervolgens dat ding vol te prakken met Google software of Facebook-apps is natuurlijk een zinloze aanschaf.


Huh, "Linux dus geen lekkende apps?", Ubuntu met de Amazon app waardoor alle zoek opdrachten naar Amazon gaan, Firefox call home naar detectportal.firefox.com.

Maar het punt wat ik wilde maken is dat het voornamelijk Apps zijn die data lekken niet zo zeer het OS zelf.

Zojuist nog even PureOS aangeslingerd op een laptopje, ik was hem even vergeten. Maar ook de "PureOS" browser (Is een aangepaste Firefox) lekt zijn "up time" aan de detectportal.firefox.com. Het doel is om te kijken "wie" (IP) hoelang firefox open heeft staan. Als PureOS dit soort simpel te verhelpen privacy maatregelen niet neemt hoe serieus moet ik de rest dan nemen?
10-01-2019, 23:04 door Anoniem
Door Anoniem:Zojuist nog even PureOS aangeslingerd op een laptopje, ik was hem even vergeten. Maar ook de "PureOS" browser (Is een aangepaste Firefox) lekt zijn "up time" aan de detectportal.firefox.com. Het doel is om te kijken "wie" (IP) hoelang firefox open heeft staan. Als PureOS dit soort simpel te verhelpen privacy maatregelen niet neemt hoe serieus moet ik de rest dan nemen?

Serieuzer dan elke andere smartphone op de markt. Ben je ook zo kritisch naar het toestel die nu in je zak zit? En net zo kritisch naar de apps die er dáár op staan?

Er is iets bijzonders gaande, merk ik: de Librem 5 smartphone wordt hier onder een vergrootglas gelegd, er wordt verwezen naar Firefox die alleen diagnostische gegevens verzamelt (die makkelijk uit te schakelen is), maar ondertussen gebruiken jullie allemaal (of in ieder geval het gros van de mensen hier) een smartphone die het niet zo nauw neemt met jouw veiligheid en privacy. Dan zeg ik op mijn beurt: leg je huidige toestel eens naast zo'n Librem 5 toestel en streep daarmee eens af.

Het is altijd goed om kritisch te zijn, maar ik moedig iedereen wèl aan om niet met twee maten te meten en objectief te blijven. Men kan niet zeggen (vind ik) dat men twijfelt aan zo'n Librem 5 toestel, terwijl niemand blijkbaar eenzelfde kritische blik werpt op het toestel die je nu gebruikt.
11-01-2019, 09:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Zojuist nog even PureOS aangeslingerd op een laptopje, ik was hem even vergeten. Maar ook de "PureOS" browser (Is een aangepaste Firefox) lekt zijn "up time" aan de detectportal.firefox.com. Het doel is om te kijken "wie" (IP) hoelang firefox open heeft staan. Als PureOS dit soort simpel te verhelpen privacy maatregelen niet neemt hoe serieus moet ik de rest dan nemen?

Serieuzer dan elke andere smartphone op de markt. Ben je ook zo kritisch naar het toestel die nu in je zak zit? En net zo kritisch naar de apps die er dáár op staan?

Jazeker, ik gebruik geen WA, geen FB en geen Google. Heb voor een zeer beperkt aantal apps GPS aan staan en dan alleen op momenten dat de app gebruikt wordt, ik gebruik ad-blockers en een VPN en gebruik geen biometrie.

En ja, ik ben me bewust dat mijn telefoon ook data naar de fabrikant en telco's stuurt en de data die de fabrikant verzameld kan ik (momenteel) mee leven. Ik ben me er ook van bewust dat apps data naar de makers sturen.

FF "call home" is gemakkelijk uit te zetten, waarom doet PureOS dat niet standaard in 'hun' PureOS-Browser?
11-01-2019, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem:FF "call home" is gemakkelijk uit te zetten, waarom doet PureOS dat niet standaard in 'hun' PureOS-Browser?

Welicht omdat ze die keuze liever overlaten aan de gebruiker? Wellicht omdat het niet de taak is van PureOS om zulke beslissingen voor jou te nemen?

Jazeker, ik gebruik geen WA, geen FB en geen Google. Heb voor een zeer beperkt aantal apps GPS aan staan en dan alleen op momenten dat de app gebruikt wordt, ik gebruik ad-blockers en een VPN en gebruik geen biometrie.

Je bent naïever dan ik dacht. Ik deed altijd hetzelfde, maar kwam tot mijn grote schrik erachter dat ik, ondanks het feit dat ik alles wat ook maar te maken heeft met tracking, nog steeds werd gevolgd door Google. Sterker nog: bij het inloggen op mijn Google-account was over een periode van 2 jaar precies na te gaan waar ik was geweest, op welke datum en welke routes ik had afgelegd. ALLES was te zien! Ik was hevig geschrokken hiervan en ook hevig verontwaardigd, want ik had deze "feature" UIT gezet. Maar nee, het bleek niet afdoende, want Google bleef me gewoon volgen. Om nog maar te zwijgen van de trucjes die Facebook met ons uithaalt.

Met andere woorden: die "maatregelen" die jij hebt genomen, daar red je het niet (meer) mee. Neem het maar van mij aan...

Iedereen geeft hoog op over privacy en security, maar zolang dat niet het gebruikersgemak treft en zolang men maar Facebook, WhatsApp en Google kan gebruiken zal men een oogje toe knijpen naar de huidige praktijken en vooral wegkijken voor de issues die nu spelen (en naarmate de tijd verstrijkt alleen maar geïntensiveerd worden. En dan zijn er kleine initiatieven die dat proberen te doorbreken, dan kunnen ze rekenen op een hoop scepsis en kritiek. Ik vind dat zó apart, eerlijk gezegd....

Nogmaals: kritiek mag (en moet zelfs), maar men moet eens OBJECTIEF kijken aan wie de kritiek gericht moet worden. Ik zou willen dat mensen eens wat kritischer naar hun huidige smartphone keken, in plaats van alleen maar te kijken hoe het apparaat JOU dient. Het zal JOU altijd blijven dienen, maar op een manier waarmee je de prijs betaalt met je privacy. En denk erom: eenmaal weggegeven privacy is voor altijd weggegeven. In ieder geval zo lang het internet bestaat....

Door initiatieven zoals Purism weg te wuiven, sceptisch te zijn, kritisch te zijn omdat je hiervoor (kleine) offers moet brengen én door je afhankelijk te tonen voor het huidige aanbod geef je de grote datagraaiers alle macht. Door het huidige aanbod te blijven gebruiken stem je toe dat zij (Google, Facebook, Microsoft, Apple) met je kunnen doen wat zij willen. We kopen hun zooi toch wel en zijn er afhankelijk van. Met andere woorden: we doen het ZELF! WIJ houden dit met z'n allen in stand. Maar iedereen vind het prima. En dat weten ze.

Ik heb al jaren genoeg van deze praktijken, ik wil me er zoveel als mogelijk aan onttrekken en ik neem dat offer door dit toestel te kopen. Duur? Geenszins, want met een vergelijkbare abbo die ik nu heb met toestel bij een gemiddelde provider ben ik over een looptijd van 2 jaar hetzelfde bedrag kwijt. Er is echter één verschil: Ik ben een stuk veiliger met zo'n Librem telefoon, ik krijg updates zolang het toestel blijft werken (jaren dus, want ik ben zuinig met mijn spullen), de updates zullen de telefoon niet verder vertragen en wordt naarmate de tijd vordert alleen maar beter!), én.... ik wordt niet meer onophoudelijk gevolgd door "the usual suspects". Maar ik ben toch bereikbaar. Is dat zo'n groot offer uiteindelijk? Is het écht zó erg om geen WhatsApp te kunnen installeren? Of een Facebook-app? Of Instragram? Waar hebben we het over?

Ben je werkelijk begaan met security op je device, op je privacy én om hetgeen we nu hebben te doorbreken, bedenk jezelf dat JIJ er iets aan kan veranderen. Want de grootverdienende datagraaiers gaan hun kip met de gouden eieren écht niet slachten zolang "de kudde" mak gehouden wordt met onbetekenende speeltjes (wat al die apps uiteindelijk zijn).

Doe ermee wat je wilt, maar ik geef jullie toch maar even stof tot nadenken mee. En als je besluit het huidige in stand te houden, dan geef je blijkbaar toch niet zoveel om veiligheid en privacy als je jezelf wijsmaakt. ;)
11-01-2019, 15:47 door Anoniem
@13:45

Ik gebruik geen Android dus geen Google, ik heb bij Apple mijn gegevens opgevraagd (ben geen Cloud gebruiker) en ja, ze hebben data maar dat valt reuze mee, ook is Apple geen databoer zoals FB en Google en verkopen geen data. Via mijn VPN zijn de meeste van de FB/WA en Google (plus honderden andere) domeinen geblokkeerd.

Ik ben niet naïef maar weet voor mezelf een hele goede afweging te maken over wat ik wel en niet wil (toestaan) en ben me bewust van de mogelijkheden die ik ZELF kan nemen om toch (deels) mee te kunnen gaan in de vaart der volkeren en niet als een fossiel op de hei zitten. Nee, natuurlijk heb ik niet alles zelf in de hand.

Ik wil op mijn telefoon bepaalde apps kunnen gebruiken met een daarbij bijbehorend gebruiksgemak, aankloten doe ik thuis wel op mijn computers.

Tot slot wil ik PureOS niet wegwuiven en sta ik altijd open voor alternatieven, dit ook getuige de diversiteit aan OS'en die ik gebruik en geen Windows meer in huis heb sinds een jaar of 10.

Bedankt voor de genomen moeite.

ps; Sorry voor de teveel IK'tjes ... ;)
11-01-2019, 17:23 door Anoniem
Bij dit initiatief vraag is me af of de Librem 5 smartphone wel geheel op vrije software draait. In principe is
Android ook vrije software, alleen is een smartphone met enkel Android onbruikbaar omdat de bv. drivers voor
onderdelen (camera, videokaart) ontbreken.
Is het het Librem team gelukt om enkel vrije software hiervoor te bebruiken? Het replicant project (dat
iets soortgelijks beoogt als Librem) probeert bestaande smartphones volledig op vrije software te
laten draaien. Die telefoons hebben geen werkende wifi of bluetooth omdat er geen vrije drivers bestaan of
niet met reverse engineering te ontwikkelen zijn (althans niet met de beperkte resources van het replicant team).
En dan nog draait niet alles op volledig vrije software.

Dus als Librem dit allemaal oplost zou het fantastisch zijn, maar het kan (net als replicant) een poging zijn
om "zover mogelijk" te komen, net als bv. de Fairphone dat is op een andere vlak.

Ik denk dat de enige smartphone die echt secure is noodzakelijkerwijs gebruik maakt van louter vrije hard -en software.
12-01-2019, 00:16 door Anoniem
@Anoniem, 17:23 uur:

Een quote van de website:
PureOS is in complete compliance with FSF’s free distribution guidelines and does not ship proprietary software or blobs.

PureOS is a true Free and Open-Source project where community contributions are welcome, and it can be entirely audited for security.

Lees de hele website even door. Daar staan alle antwoorden voor wat betreft je vragen. Ik adviseer iedereen even om deze website door te nemen, mocht je vragen hebben aangaande de Librem 5 telefoon. En lees dan niet alleen de tekst die op de pagina zelf staat, maar ook de links in de tekst. Ook daar valt een hoop informatie uit te halen. En natuurlijk, lees ook de FAQ.

De link naar de website (nogmaals): https://puri.sm/products/librem-5/
14-01-2019, 07:51 door Anoniem
Misschien kun je hier ook een naar kijken, ik moet zeggen dat ik hier wat meer vertrouwen in heb:

https://sailfishos.org/

Dat vertrouwen is echter puur een onderbuikgevoel.
14-01-2019, 15:57 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien kun je hier ook een naar kijken, ik moet zeggen dat ik hier wat meer vertrouwen in heb:

https://sailfishos.org/

Dat vertrouwen is echter puur een onderbuikgevoel.
Tja, dat zegt natuurlijk niks over de mate waarop SailfishOS ook écht te vertrouwen is.

SailfishOS is trouwens een deels gesloten ecosysteem met commerciële inslag. Dat hebben we eerder gezien. Dat betekent gewoonweg dat je ook met SailfishOS op den duur vast zit in dat ecosysteem. En dan is nog maar de vraag in welke mate zij hun filosofie blijven uitdragen. Het spijt me, maar ik heb nog weinig vertrouwen in het feit dat je met een commerciëel besturingssysteem nog de ultieme vrijheid krijgt. Geld bepaalt de richting, en dat heeft van oudscher nooit goed uitgepakt voor de consument. Dus ik heb mijn scepsis ook naar SailfishOS. En dat wordt trouwens alleen maar versterkt door het gegeven dat de website weinig info geeft over hoe je Sailfish op je device kunt installeren. Erg transparant is dat allemaal niet.

Librem is ook een commerciële partij. Ja, dat klopt. Maar zij verkopen dus alleen een toestel, en voor wat betreft de software ben je volledig vrij wat ermee te doen. En dat je niet gebonden bent aan het besturingssysteem die meegeleverd wordt is natuurlijk ook een groot voordeel (vind ik). En tja, als ik het persoonlijk maak, dan spreekt het me ook erg aan dat ik Linux in mijn zak heb in plaats van het jou altijd maar "stalkende" Android.

Nee, op een Librem 5 kun je (op dit moment) geen Android-apps draaien, maar dat vind ik juist een zegening en hoop dat dit ook nooit gaat gebeuren. Ik heb die bende niet nodig. Ik heb genoeg aan het feit dat ik ermee kan communiceren naar buiten (bellen, SMS'en, chatten), kan internetten en mijn muziek af kan spelen. Al die nietszeggende, leeghoofdige apps die "de kudde" gebruikt kan me gestolen worden. Ik doe niet mee aan die gekte die niets wezenlijks toevoegt aan je leven, behalve je kostbare tijd ontnemen met nietszeggende onzin. En bijkomend extra voordeel is dat je niet wordt "gestalkt" door datagraaiers en dat men je alle vrijheid geeft met het toestel wat je wil.

Als je het hebt over "vertrouwen", dan is op dit moment de Librem 5 - voor mij dan - de meest te vertrouwen smartphone die je bij je kunt dragen. We zullen zien of dit ook zo is, maar ik heb goede hoop. Laat ik het zo zeggen: ik vertrouw het nèt zo als elk Linux-systeem op mijn desktop-PC en laptop.
14-01-2019, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien kun je hier ook een naar kijken, ik moet zeggen dat ik hier wat meer vertrouwen in heb:

https://sailfishos.org/

Dat vertrouwen is echter puur een onderbuikgevoel.

Ik heb ernaar gekeken, ben op de website geweest, maar SailfishOS is mij te beperkend. Het werkt alleen op een bepaalde set toestellen (met name Sony Experia toestellen), en je bent erg gebonden aan de grillen en grollen van de makers. Je bent misschien beter af dan met Android, maar SailfishOS is zéker niet voor mij bestemd. Ik ben niet overtuigd...

Hoeft ook niet, want ik heb de Librem 5 toestel al besteld. Dus ik zou sowieso niet "overstappen" naar SailfishOS.
15-01-2019, 00:09 door Anoniem
Waaron niet gewoon een nokia 3310 aanschaffen. Heb je eigenlijk het zelfde. Een telefoon waar je mee kan bellen. De rest is niet mogelijk. Hacking gelimiteerd tot een minimum en hij werk, goed leverbaar, en vooral betaalbaar.

Dit soort nice telefoons zijn leuk, maar bijna geen een overleeft het. De markt is gewoon veel te klein.
15-01-2019, 15:16 door Anoniem
Door Anoniem: Waaron niet gewoon een nokia 3310 aanschaffen. Heb je eigenlijk het zelfde. Een telefoon waar je mee kan bellen. De rest is niet mogelijk. Hacking gelimiteerd tot een minimum en hij werk, goed leverbaar, en vooral betaalbaar.

Dit soort nice telefoons zijn leuk, maar bijna geen een overleeft het. De markt is gewoon veel te klein.

Zéker als men deze gedachtes heeft en niet de wil én het lef heeft om de hegemonie van Google en Apple te doorbreken. Ik vind het heel typisch dat men sceptisch aankijkt tegen iets of iemand die tenminste probeert iets aan de huidige situatie te doen. Een situatie die ons alleen maar meer in de tang krijgt (en heeft) en die we zelf in stand houden vanwege de afhankelijkheid van bepaalde apps. We schieten allemaal in de scepsis, halen elk initiatief neer, leunen achterover en doen niets aan de situatie waarin we ons in bevinden. Tot het moment dat bedrijven als Google over de grens van wat men acceptabel vindt, maar dan ben je keihard te laat. En we stonden erbij en keken ernaar.

In vroeger tijden gaven diegenen die de macht hadden de mensen "brood en spelen". Vervang dit door "smartphone en apps", en je hebt hetzelfde. De collectieve apathie ten aanzien van dit onderwerp vind ik wel tekenend en veelzeggend. Zeker als je je bedenkt wáárom mensen websites zoals deze bezoeken. Want we stellen veiligheid en privacy toch voorop? Blijkbaar alleen tot het moment dat het men raakt in hun vaste gewoontes, want dàn blijkt dit toch niet het belangrijkste te zijn. Met alle respect, denk daar maar eens goed over na.

Verder: Word het niet eens tijd om je scepsis te richten naar dat "speledingetje" die je zowat de hele dag vasthoudt en die uiteindelijk niet het beste met je voorheeft? Word het niet eens tijd om in ieder geval eens na te denken over je eigen privacy en de bedreigingen die het gebruik van Android én de daarbij behorende apps met zich meebrengt?

Ik zou iedereen willen oproepen niet meteen in de scepsismode te schieten, maar eens goed te gaan nadenken welke ontwikkelingen er gaande zijn (en hoe je dit stopt). Iemand moet ergens beginnen, en als de massa achterover leunt en niks doet zal Google, Facebook en al die andere grote en DOOR ONS machtig gemaakte bedrijven altijd jouw richting bepalen. Beangstigend, nietwaar? Of toch niet, omdat je je WhatsApp of Instagram app zó hard nodig hebt? Als ik om me heen kijk en op straat loop, in de trein zit of op visite ben: de smartphone, Whatsapp, Instragram en al die andere bekende apps zijn de nieuwe drug: men kan niet zonder en wil ook niet meer zonder. Ongeacht de consequenties die het later heeft op je privacy en veiligheid. Klinkt als junkengedrag, vind je ook niet?

Sorry dat ik nu stevig van leer trek, maar ik acht dit nodig om zaken ook eens vanuit een andere perspectief te bekijken. We zijn met z'n allen veel te veel achterover aan het leunen en laten het maar gebeuren. Maar bedenk je één ding: als je privacy volledig opgegeven is, denk dan aan de mogelijkheid dat je in ieder geval een poging waagde om er iets aan te veranderen. Uit principe alleen al. Ik doe dat en breng daar offers voor. Ik weiger me te conformeren aan wat er nu gebeurt. Het kan niet zo zijn dat ik straks volledig de regie van mijn leven uit handen geef aan een Amerikaans bedrijf die mij vertelt hoe, wanneer en waar ik iets moet gebruiken. Nooit en te nimmer.
15-01-2019, 15:40 door Anoniem
Ik vind dat er op deze website, toch gericht op veiligheid en privacy, verdomd weinig terug te vinden is over de Librem 5 telefoon,

Valt wel mee. Zoek hier ook maar eens op de termen Purism en/of Librem. Tweakers.net heeft er ook aandacht aan besteed. Het is bovendien vooralsnog een niche product, wat nog maar sinds kort bestaat.

Ik ben één van de geïnteresseerden en heb deze foon besteld omdat ik vind dat de huidige markt compleet verziekt is met toestellen die het niet zo nauw nemen met de veiligheid en privacy.

Ja, de markt is verziekt. Dat is omdat velen uit onkunde of gemakzucht niet beter weten. Ik zal je het een ander opnieuw laten uitleggen, in dit geval Bruce Schneier, over het waarom:

"The primary reason computers are insecure is that most buyers aren't willing to pay -- in money, features, or time to market -- for security to be built into the products and services they want. As a result, we are stuck with hackable internet protocols, computers that are riddled with vulnerabilities and networks that are easily penetrated."

https://www.schneier.com/blog/archives/2018/10/security_in_a_w.html

Dat is een andere manier om te zeggen dat een volk de regering krijgt dat ze verdiend. De geschiedenis leert namelijk dat zaken eerst flink mis moeten gaan, voordat er iets wezenlijks verbeterd.

En het idee dat het geen Android, iOS of een ander gesloten systeem draait telt voor mij trouwens ook mee. Het besturingssysteem op deze telefoon heet PureOS. Dit is een op Debian (Linux dus) gebaseerd besturingssysteem.

Om precies te zijn, het is smartphone met een vanilla Debian GNU/SELinux systeem op open source Coreboot firmware, voorzien van Gnome 3 draaiend een Wayland display server. Dat is echt heel mooi ontworpen spul.

Het goede nieuws is dat ook mijn oma en oude heer er ook gewoon onderling mee kunnen bellen, zonder dat ik eerst een handleiding voor hen moet raadplegen. De Librem 5 is gelukkig niet alleen voor die paar welingelichte deskundigen.

Wat vinden jullie van dit initiatief van het bedrijf erachter, Purism?

Goed initiatief.

Verdiend zeker goede navolging, bijvoorbeeld voor wat betreft het gebruik van open source Coreboot, bijvoorbeeld door Fairphone BV te Amsterdam.

Vergelijk het met Tony's Chocolonely. Het beroemde VPRO programma "Keuringsdienst van Waarde" bracht ooit het idee van een slaafvrije chocoladereep op de markt. De cacao industrie stond op z'n kop.

De programmamakers, en de in de arm genomen snoepfabrikant, werden door de cacao industrie eerst financieel en juridisch tegengewerkt. Ze dreigden in hun winkelnering te worden getroffen.

De mensen van Tony's Chocolonely konden, zo was het argument van de advocaten van de tegenpartij, niet bewijzen dat die lekkere chocolade reep daadwerkelijk "100% slaafvrij" zou zijn. Die claim moest van tafel.

En zo geschiedde, "De claim 100%" werd de slogan "Op weg naar...". Ondertussen liggen die chocolade repen in elke supermarkt en zijn nu zelfs bij vele tankstations te koop. Een daverend succes, als je het mij vraagt.

Zoiets kan misschien ook goed met een veiliger mobiele telefoon voorvallen, afhankelijk hoe het product in de markt wordt gezet. De tijd moet er rijp voor zijn. Misschien is dat nu het geval. Laten we het hopen.

Is dit toestel een wezenlijke vervanging voor de "spyphones" die men overal bij zich draagt en die je overal volgen?

Ja en nee.

Laat ik eerst stellen dat het een praktischer oplossing is dat de aanschaf van een nieuwe retro Nokia 3310, maar dat het de vraag is of het geen behelpen wordt met de apps.

Als ik het NS spoorboekje, de weerradar van het KNMI en stadsplattegronden beschikbaar op OpenStreetMap.org gewoon zonder enige problemen kan gebruiken, dan ben ik blij. Het valt of staat met nuttige toepassingen.

We hebben het geluk dat Debian, als een vrij en open source Linux platform, al ruim vijfentwintig jaar bestaat. Ondersteuning en beschikbare applicaties behoeft geen probleem te zijn.

De masten van de GSM telco's kunnen je altijd nog vrij exact blijven traceren. En in principe kan je GSM gesprek door de autoriteiten worden afgeluisterd, maar dat is dan niet anders.

Hoewel? "The Librem 5 will be the first ever Matrix-powered smartphone, natively using end-to-end encrypted decentralised communication in its dialer and messaging app" (zo beloven ze, we zullen zien).

De vraag is natuurlijk wel of de overheden en bestaande marktpartijen het er daar bij laten zitten, of dat ze Purism gaan tegenwerken. Het fijne is dat niets zo verbroederend werkt als een gemeenschappelijke vijand. Ze kijken dus wel uit.

De ontwikkeling van de Librem 5 phone is hoe dan ook een enorme verbetering. In de zin dat dat allerlei corrupte app ontwikkelaars, en daarmee het halve internet, niet zomaar meer mee kunnen gluren.

Wat mij betreft gaan ze die dingen aan de lopende band fabriceren, en komen ze desnoods bij de Albert Heijn te liggen, als ware het chocolade repen. Hoe eerder, hoe beter.
15-01-2019, 18:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Zie boven. Het is gewoon een Linux distro die op deze telefoon draait. Geen "lekkende" apps dus. Tenzij je ervoor kiest om Google's Chrome op je telefoon te installeren. Maar als je dergelijke apps op je foon installeert kun je beter bij je huidige foon blijven. Zo'n telefoon kopen om vervolgens dat ding vol te prakken met Google software of Facebook-apps is natuurlijk een zinloze aanschaf.


Huh, "Linux dus geen lekkende apps?", Ubuntu met de Amazon app waardoor alle zoek opdrachten naar Amazon gaan, Firefox call home naar detectportal.firefox.com.

Maar het punt wat ik wilde maken is dat het voornamelijk Apps zijn die data lekken niet zo zeer het OS zelf.

Zojuist nog even PureOS aangeslingerd op een laptopje, ik was hem even vergeten. Maar ook de "PureOS" browser (Is een aangepaste Firefox) lekt zijn "up time" aan de detectportal.firefox.com. Het doel is om te kijken "wie" (IP) hoelang firefox open heeft staan. Als PureOS dit soort simpel te verhelpen privacy maatregelen niet neemt hoe serieus moet ik de rest dan nemen?

Probeer eens Trisquel. Die gaan nog een stukje verder in dat opzicht. Alhoewel dit ook al niet had moeten gebeuren bij PureOS gezien dat OS ook FSF endorsed is. De FSF is sowieso tegen alle niet door de gebruiker geautoriseerde telemetrie.

Over deze telefoon. Ben er erg enthousiast over en heb hem zelf dan ook gepreordered. Ik weet niet of ik PureOS zal gaan gebruiken (ligt een beetje aan het app aanbod) maar misschien ga ik er wel Replicant op installeren als die beschikbaar komt aangezien alle android apps dan ook werken (alle android apps die ik gebruik komen uit F-Droid en zijn dus ook allemaal vrije software). Replicant is de enige Android distributie uit 100% vrije software bestaat (net als pureos, trisquel en een paar andere voor GNU/Linux) Zo kan je dus niet gevolgd worden door Google of door andere niet-vrije software op je toestel (libraries, drivers, firmware etc), en heb je zelf complete controle over het apparaat (op het modem in de telefoon na, maar deze hebben ze goed geïsoleerd van de rest van het systeem).
19-01-2019, 13:10 door Anoniem
Aanvullend nieuws over de Librem 5 telefoon: Purism heeft aangekondigd bezig te zijn met een app store voor PureOS, het meegeleverde besturingssysteem: https://news.softpedia.com/news/purism-announces-pureos-app-store-for-its-upcoming-librem-5-linux-phone-524597.shtml
22-01-2019, 19:00 door Anoniem
Zomaar wat vraagjes: volgens mij is het bedrijf gevestigd in de VS. https://puri.sm/about/
Wie geeft mij de garantie, dat als een aanzienlijk aantal telefoons zijn verkocht, dat de NSA/FBI/CIA geen gag-order naar dat bedrijf sturen, waarna alle telefoons zo lek zijn als een mandje?

Mocht de telefoon een succes worden, wie garandeert mij, dat het bedrijf niet t.z.t. aan google/faceboek/whatsapp wordt verkocht, met daarna hetzelfde resultaat, als onder mijn eerste vraag?

Ik had liever gezien, dat het bedrijf in Verweggistan was gevestigd, dan waren bovengenoemde risico's minimaal. Rusland of China heb ik ook geen moeite mee. Zolang het maar niet in een land is, wat valt onder de zoveel-Eyes.
22-01-2019, 20:02 door Anoniem
Door Anoniem: Zomaar wat vraagjes: volgens mij is het bedrijf gevestigd in de VS. https://puri.sm/about/
Wie geeft mij de garantie, dat als een aanzienlijk aantal telefoons zijn verkocht, dat de NSA/FBI/CIA geen gag-order naar dat bedrijf sturen, waarna alle telefoons zo lek zijn als een mandje?

Mocht de telefoon een succes worden, wie garandeert mij, dat het bedrijf niet t.z.t. aan google/faceboek/whatsapp wordt verkocht, met daarna hetzelfde resultaat, als onder mijn eerste vraag?

Ik had liever gezien, dat het bedrijf in Verweggistan was gevestigd, dan waren bovengenoemde risico's minimaal. Rusland of China heb ik ook geen moeite mee. Zolang het maar niet in een land is, wat valt onder de zoveel-Eyes.

De enige garanties in het leven zijn belasting betalen en doodgaan.
22-01-2019, 21:20 door Anoniem
20:02 Door Anoniem: De enige garanties in het leven zijn belasting betalen en doodgaan.
Dank voor uw nietszeggende en nutteloze reactie.
22-01-2019, 23:12 door Anoniem
20:02 Door Anoniem: De enige garanties in het leven zijn belasting betalen en doodgaan.

Werken voor The Man vof, is dat nog rendabel tegenwoordig? Gegeven politieke situatie en de tocht naar vrede op aarde.

Vroeger had je softwarebeurzen en computerclubs. Zo ging dat daar: Ruilen? Delen? Ik heb heel veel software en zoek nog specifieke software en bijbehorende hardware voor datamining doeleinden.

Die clubs vroeger. Dat was nog leuk, nu gaat alles via de smartphone..... mensen spreken elkaar niet meer en haten elkaar. Wordt de wereld daar echt beter op?
23-01-2019, 01:09 door Anoniem
Door Anoniem:
20:02 Door Anoniem: De enige garanties in het leven zijn belasting betalen en doodgaan.
Dank voor uw nietszeggende en nutteloze reactie.
Niet lullig bedoeld, maar feitelijk valt niets te garanderen in het leven. Het is een kwestie van vertrouwen hebben in het gebodene. En mijn devies is: als je merkt dat één van de grootverdieners dit bedrijf opkoopt, dan gooi je PureOS direct van je toestel af en knalt er een Linux distro op die je wèl vertrouwt. Het kan allemaal, dus ik ben er niet zo bang voor.

Aan jou de keuze of je Purism vertrouwt. Ikzelf op dit moment nog wel, omdat de toegepaste techniek zowel soft- als hardwarematig open source is. Ik ga geen discussie aanzwengelen in hoeverre de broncode nu wel of niet bekeken wordt, maar ik heb er op dit moment méér vertrouwen in dan de huidige markt ons biedt.

Vraagje: wat voor telefoon gebruik jij? En is deze opener en betrouwbaarder dan wat Purism gaat uitgeven?
23-01-2019, 08:33 door Anoniem
Door Anoniem: Zomaar wat vraagjes: volgens mij is het bedrijf gevestigd in de VS. https://puri.sm/about/
Wie geeft mij de garantie, dat als een aanzienlijk aantal telefoons zijn verkocht, dat de NSA/FBI/CIA geen gag-order naar dat bedrijf sturen, waarna alle telefoons zo lek zijn als een mandje?
Wil je het echt veilig... Ontwikkel dan je eigen telefoon van scratch af aan. Alles in eigen beheer....... Of je neemt geen telefoon, doet je ramen dicht met aluminium folie, Internet de deur uit doen. TV ook afsluiten.
En ik zou voor de zekerheid ook de hoofdzekering er uithalen. Als je weet wat ze tegenwoordig over het elektriciteitsnet allemaal kunnen doen.

Mocht de telefoon een succes worden, wie garandeert mij, dat het bedrijf niet t.z.t. aan google/faceboek/whatsapp wordt verkocht, met daarna hetzelfde resultaat, als onder mijn eerste vraag?
Dan stop je toch met je telefoon op dat moment?
Maar ik denk dat de kans groter is, dat het geen succes wordt. Markt is veel te klein.


Ik had liever gezien, dat het bedrijf in Verweggistan was gevestigd, dan waren bovengenoemde risico's minimaal.
Zonder controle? Wie zegt dat Verweggistan beter/veiliger zal zijn voor je telefoon?

Rusland of China heb ik ook geen moeite mee. Zolang het maar niet in een land is, wat valt onder de zoveel-Eyes.
Witte busje al gezien in je straat?

Daarnaast ik zou zeggen, ga eens naar Rusland of China.. Ga daar eens praten met personen en kom dan nog eens terug (als je terug komt).

Door Anoniem:
20:02 Door Anoniem: De enige garanties in het leven zijn belasting betalen en doodgaan.
Dank voor uw nietszeggende en nutteloze reactie.
Maar hij heeft wel gelijk..... Zekerheden heb je nooit. Tenzij je alles zelf ontwikkeld, en de vraag is of er dan weer niet bugs in zitten die misbruikt kunnen worden.

Dus ook dankt voor de nietszeggende en nutteloze reactie op de reactie.
23-01-2019, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zomaar wat vraagjes: volgens mij is het bedrijf gevestigd in de VS. https://puri.sm/about/
Wie geeft mij de garantie, dat als een aanzienlijk aantal telefoons zijn verkocht, dat de NSA/FBI/CIA geen gag-order naar dat bedrijf sturen, waarna alle telefoons zo lek zijn als een mandje?
Wil je het echt veilig... Ontwikkel dan je eigen telefoon van scratch af aan. Alles in eigen beheer....... Of je neemt geen telefoon, doet je ramen dicht met aluminium folie, Internet de deur uit doen. TV ook afsluiten.
En ik zou voor de zekerheid ook de hoofdzekering er uithalen. Als je weet wat ze tegenwoordig over het elektriciteitsnet allemaal kunnen doen.

Mocht de telefoon een succes worden, wie garandeert mij, dat het bedrijf niet t.z.t. aan google/faceboek/whatsapp wordt verkocht, met daarna hetzelfde resultaat, als onder mijn eerste vraag?
Dan stop je toch met je telefoon op dat moment?
Maar ik denk dat de kans groter is, dat het geen succes wordt. Markt is veel te klein.


Ik had liever gezien, dat het bedrijf in Verweggistan was gevestigd, dan waren bovengenoemde risico's minimaal.
Zonder controle? Wie zegt dat Verweggistan beter/veiliger zal zijn voor je telefoon?

Rusland of China heb ik ook geen moeite mee. Zolang het maar niet in een land is, wat valt onder de zoveel-Eyes.
Witte busje al gezien in je straat?

Daarnaast ik zou zeggen, ga eens naar Rusland of China.. Ga daar eens praten met personen en kom dan nog eens terug (als je terug komt).

Door Anoniem:
20:02 Door Anoniem: De enige garanties in het leven zijn belasting betalen en doodgaan.
Dank voor uw nietszeggende en nutteloze reactie.
Maar hij heeft wel gelijk..... Zekerheden heb je nooit. Tenzij je alles zelf ontwikkeld, en de vraag is of er dan weer niet bugs in zitten die misbruikt kunnen worden.

Dus ook dankt voor de nietszeggende en nutteloze reactie op de reactie.

Ik wil vertrouwen kunnen op de CIA/NSA combi met Nederland maar ik kan het niet helaas en dat heeft niets met mijn gedrag te maken. Wat ik ook doe, niets is goed.
28-01-2019, 20:30 door Anoniem
Ik ben Anoniem van 22-01-2019, 19:00:

23-01-2019, 01:09 door Anoniem
Niet lullig bedoeld, maar feitelijk valt niets te garanderen in het leven. Het is een kwestie van vertrouwen hebben in het gebodene.
Kijk, een normaal antwoord op mijn vraag. Uiteraard is het hele computergebeuren een kwestie van vertrouwen, dat begrijp ik. Echter gezien de graagte van diverse diensten, om bij iedereen mee te willen snuffelen, houd ik er een bepaald beleid op na, wat dat probeert te voorkomen. Daarover later meer.
En mijn devies is: als je merkt dat één van de grootverdieners dit bedrijf opkoopt, dan gooi je PureOS direct van je toestel af en knalt er een Linux distro op die je wèl vertrouwt. Het kan allemaal, dus ik ben er niet zo bang voor.
Kijk, dat wist ik niet, dat die mogelijkheid er is. Dat scheelt nogal. Weer wat geleerd.
Vraagje: wat voor telefoon gebruik jij? En is deze opener en betrouwbaarder dan wat Purism gaat uitgeven?
Ik heb nog steeds een oude Nokia uit 2004, die alleen kan bellen en sms-en met een geheugen van 32 Mbyte(!) en die staat 99% van de tijd uit. Meer hoeft van mij niet. Heb 'm voor nood, als ik autopech heb (geen praatpalen meer onderweg), tijdens afwezigheid/vakanties ben ik altijd bereikbaar, aangezien de vaste lijn staat doorgeschakeld naar mijn mobiel. Dit toestel valt niet te vergelijken met het toestel van Purism.

23-01-2019, 08:33 door Anoniem
Wil je het echt veilig... Ontwikkel dan je eigen telefoon van scratch af aan. Alles in eigen beheer.......
Dat zou een mogelijkheid zijn geweest, ware het niet, dat ik weinig af weet van programmeren, reverse engineering, enz. Toch wel een goed advies.
Daarna haal je jezelf verschrikkelijk onderuit, door de zaak te ridiculiseren, waardoor je iedere geloofwaar-digheid verliest. Jammer, maar je doet het zelf.
Dan stop je toch met je telefoon op dat moment?
Ik koop geen -voor mij dure- telefoon, die ik na een zeker moment niet meer kan gebruiken. Ik ben zuinig op mijn spullen en hoop er lang mee te kunnen doen. Zie mijn Nokia.
Ik had liever gezien, dat het bedrijf in Verweggistan was gevestigd, dan waren bovengenoemde risico's minimaal.
Zonder controle? Wie zegt dat Verweggistan beter/veiliger zal zijn voor je telefoon?
Kijk, dan zijn we waar we wezen moeten. Controle is het stichwort. Hetzelfde geldt voor Rusland en China. Die hebben hier geen invloed. Als ik iets doe, wat Trump of Merkel niet welgevallig is, dan is 1 telefoontje van hun voldoende, om een 20 man sterk squad-team bij mij in de straat te krijgen, die mij met veel machtsvertoon arresteren.
Als ik Poetin of Xi Jinping beledig, mogen die door het dak gaan, maar dan gebeurt hier dus niets. Dat is het verschil. Een beetje als: "De vijand van mijn vijand is mijn vriend". Dus als je het slim speelt, werk je met een Russische Linux (Rosa) en een Russische VPN-provider. Hetzelfde als met faceboek en whatsapp. Dan communiceer je met V-Kontakte en/of de Chinese variant ervan. Geen enkel probleem met ongewenste beïnvloeding of marketing. Zolang ik niets doe, wat tegen hun belang ingaat, laten ze me gewoon met rust. En dát is wat ik juist wil. Ingebouwde achterdeurtjes? Succes ermee.
Anoniem van 23-01-2019, 17:42 verwoordt exact wat ik bedoel....
Welterusten verder!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.