image

Politie deed 219 onderzoeken naar agenten die informatie lekken

dinsdag 15 januari 2019, 10:59 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft de afgelopen twee jaar 219 onderzoeken uitgevoerd naar het lekken van informatie door agenten. In de meeste gevallen betreft het zaken waarbij informatie met niet-criminelen wordt gedeeld. Van de 219 gevallen ging het in 40 gevallen om vermoedens van lekken naar criminelen en 179 keer naar niet-criminelen, zo heeft de politie vandaag via de eigen website bekendgemaakt.

Het ongeoorloofd grasduinen in politiesystemen zonder dat informatie aantoonbaar met derden werd gedeeld leverde 120 onderzoeken op, zo meldt de Telegraaf. Op verzoek van de korpschef deed de Politieacademie in 2015 en 2016 al onderzoek naar het lekken van politie-informatie door agenten. De resultaten daarvan verschenen vorige week. Volgens de onderzoekers is onoplettendheid in de alledaagse politiepraktijk in de meeste gevallen de oorzaak van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. Slechts in een beperkt aantal gevallen is gelekte informatie bedoeld voor criminelen.

Voor het onderzoek onderzocht de Politieacademie 761 dossiers die in 2015 en 2016 zijn opgesteld na signalen over lekkende beambten. Een steekproef onder 20 procent van de dossiers liet zien dat bij een derde van de zaken daadwerkelijk gelekt was. Verder stelden de onderzoekers dat het lekken van vertrouwelijke informatie in alle eenheden van de politie en bij de Koninklijke Marechaussee op een relatief kleine schaal voor lijkt te komen.

Saillant detail was dat het onderzoek van de Politieacademie naar de media werd gelekt en de politie inmiddels een onderzoek is gestart naar het lekken van het rapport, dat juist gaat over het lekken van informatie door politieagenten.

In een reactie op de cijfers laat de politie weten dat integriteit een kernwaarde van de organisatie is en signalen van integriteitsschendingen door agenten altijd worden onderzocht. Ook wordt er gewezen naar het screeningsproces, de eed die agenten afleggen, de beroepscode en de investeringen in een werkklimaat om integer handelen te bevorderen.

Reacties (3)
15-01-2019, 14:51 door Anoniem
Oh er is een onderzoek gestart...dan komt het goed.
16-01-2019, 08:26 door Anoniem
Praktisch geen gevallen van lookalike fraude met nederlanderd maar wel moet wel alle 17 miljioen onze vingerafdrukken verolicht afstaan ivm oa dat risico.

Als je deze getallen hoort dan schrik ik wel, lekken is 1 issue maar ongeoorloofde toegang (grasduinen) is natuurlijk ook al verschrikkelijk erg en misbruik.

Lijkt me dat er nu wachtwoorden komen op alle dossiers en op alle informatie met sms autenticatie, vingerafdruk check en dna controle plaatsvind. Of toch niet... Zo van fuck de burger
20-01-2019, 23:28 door Anoniem
Ipv bij dit soort nieuws altijd weer "de organisatie" of "de overheid" de schuld te geven, kunnen we het beestje natuurlijk ook gewoon bij de naam noemen.
Lekkende agenten zijn onbetrouwbaar, incompetent en in een aantal gevallen ook rechtstreekse matennaaiers. Eruit met die hap.
Ga je schamen en wordt een echte crimineel, of begin je eigen bedrijfje en merk hoe hard je integere agenten nodig hebt om lijf en goed te beschermen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.