Het gebruik van kunstmatige intelligentie kan de slagkracht en efficiëntie van de politie vergroten, zo stelt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie. De politie, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam gaan samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hiervoor wordt vandaag bij de Universiteit Utrecht het Nationaal Politielab AI geopend.
Wetenschappers gaan in samenwerking met politiemensen onderzoek doen naar manieren waarop kunstmatige intelligentie politiewerk kan ondersteunen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het automatisch verwerken van online aangiftes en het binnen enkele seconden analyseren van uren aan beeldmateriaal. "Kunstmatige intelligentie vergroot onze operationele slagkracht”, aldus Van der Plas. "De toename van de hoeveelheid data binnen de samenleving en snelheid van technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact op politiewerk. Met deze samenwerking halen we de kennis in huis die nodig is om daar antwoord op te geven."
De wetenschappers gaan vooral kijken hoe kunstmatige intelligentie tijdrovend politiewerk kan automatiseren en bij moeilijke taken kan ondersteunen. "Zo zijn we in Utrecht bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een chatbot die in gesprek gaat met mensen die online een aangifte doen", zegt Floris Bex, lid van de wetenschappelijke directie van het Nationaal Politielab AI. "De chatbot weet straks precies welke vragen er gesteld moeten worden om de aangifte succesvol af te handelen."
De Universiteit van Amsterdam zal zich richten op het vinden van relevante informatie in grote hoeveelheden data. "Zo hoeven rechercheurs straks niet meer uren aan beeldmateriaal te bekijken op zoek naar belastende bewijzen", gaat Bax verder. "Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen we straks snel en gericht op zoek. Het is prachtig om te zien dat het onderzoek dat wij doen direct wordt toegepast in de politiepraktijk."
Volgens Ron Boelsma, innovatie- en kennismakelaar bij de politie, kan de software van de wetenschappers in de toekomst politiemensen ook in de analysefase ontlasten. "Bijvoorbeeld het zoeken naar verbanden in aangiftes of ip-adressen. Door het lerende vermogen van AI is dit in de toekomst ook in te zetten bij een verhoor, bijvoorbeeld om te achterhalen of er tegenstrijdigheden in een verklaring zitten."
Boelsma merkt op dat het onderzoek zich ook richt op "explainable AI". De AI-toepassingen van de politie moeten uitlegbaar zijn aan bijvoorbeeld de rechter en de burger. Van der Plas voegt toe dat de uitkomsten van zelflerende AI-systemen altijd moeten worden beoordeeld en gecontroleerd door mensen. "Als dat goed gebeurt, is dit een heel krachtig hulpmiddel om ons werk beter en sneller te doen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Security consultant
Weet jij alles van security, governance, risk en compliancy en weet je dit te vertalen naar gerichte oplossingen voor onze klanten? Begrijp jij als geen ander zowel de inhoudelijke kant, als de ‘organizational change’ kant van cybersecurity? Dan ben jij wellicht onze nieuwe security consultant!
IT Security Officer
Wil jij werken bij een organisatie die het belang van informatiebeveiliging en privacy inziet en zich realiseert dat dit continue aandacht vergt? Als IT Security Officer bij Zaanstad heb je een coördinerende, ondersteunende en adviserende rol op het gebied van informatiebeveiliging. Een veelzijdige en uitdagende functie!
Digital Forensic Researcher
Netherlands Forensic Institute (NFI)
Immerse yourself in research projects covering the analysis, reparation, and accessing of modern integrated circuits at various levels, from packages to components. In addition, contribute to law enforcement in the Netherlands. You will only find that unique combination at the NFI, where you get to work as a digital forensic researcher and examiner.
Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Als FG ben je de onafhankelijke toezicht-houder op naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) binnen de gehele TU/e. Je houdt toezicht op de toepassing en naleving van de AVG door de universiteit op diverse domeinen: onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.