image

Oplichters proberen salaris directeur via gespoofte mail te stelen

woensdag 16 januari 2019, 12:35 door Redactie, 0 reacties

Oplichters hebben de afgelopen jaren via ceo-fraude miljarden dollars van bedrijven weten te stelen, maar tegenwoordig richten de criminelen zich ook op het salaris van de directeur. Bij ceo-fraude doen oplichters zich voor als de directeur of andere leidinggevende en vragen aan financiële medewerkers van het aangevallen bedrijf om grote geldbedragen naar een opgegeven rekeningnummer over te maken.

Bij de variant waar securitybedrijf Agari voor waarschuwt doen oplichters zich ook voor als de directeur. De aanvallers maken een e-mailadres aan en vullen als naam de naam van de directeur in. Vervolgens wordt er een e-mail naar de afdeling personeelszaken gestuurd met het verzoek om het rekeningnummer aan te passen waarop het salaris wordt gestort.

"Door systemen van derden te vermijden en de hulp van personeelszaken te vragen, heeft de aanvaller volledige controle over de situatie en kan hij het salaris naar zijn eigen rekening laten overmaken. Afhankelijk van hoe de echte medewerker zijn bankrekening controleert, kan de fraude weken of maanden onopgemerkt blijven", aldus James Linton. Hij merkt op dat de fraude niet beperkt is tot de directeur, maar dat oplichters zich ook als andere medewerkers kunnen uitgeven. Bedrijven krijgen het advies om het proces te evalueren hoe salarisgegevens worden aangepast.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.