image

Verslavingskliniek VS lekt patiëntgegevens door e-mailhack

maandag 21 januari 2019, 15:14 door Redactie, 0 reacties

Een keten van Amerikaanse klinieken die alcohol- en drugsverslaafden helpt heeft de persoonlijke gegevens van een onbekend aantal patiënten gelekt. Valley Hope ontdekte op 10 oktober vorig jaar "ongewone activiteit" met het e-mailaccount van een medewerker.

Na ontdekking van deze activiteiten werd er een onderzoek door de kliniek ingesteld, die naar eigen zeggen honderdduizenden mensen heeft geholpen. Eind november werd vastgesteld dat een aanvaller op het e-mailaccount van de medewerker had ingelogd en zo toegang had gekregen tot e-mails en bijlagen. Halverwege december konden onderzoekers bevestigen dat het e-mailaccount e-mails en bijlagen met gevoelige patiëntgegevens bevatte.

Het gaat om namen, adresgegevens, medicatie, social security nummers, rekeninggegevens, rijbewijs- of identiteitskaartnummer, factuurgegevens, geboortedata, zorgverzekeringsinformatie, medisch dossiernummer en naam van arts. De verslavingskliniek benadrukt dat er geen diagnoses of behandelinformatie is gecompromitteerd.

Naar aanleiding van het incident zal de kliniek aanvullende beveiligingsmaatregelen uitrollen en beleid en procedures herzien. Tevens kunnen alle getroffen patiënten 12 maanden lang kosteloos hun identiteit laten monitoren. Hoe de aanvallers toegang tot het e-mailaccount wisten te krijgen is niet bekendgemaakt, maar Amerikaanse zorginstellingen zijn de afgelopen jaren veelvuldig slachtoffer van phishingaanvallen geworden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.