image

Kamer van Koophandel en minister winnen Big Brother Awards

dinsdag 22 januari 2019, 21:34 door Redactie, 5 reacties

De Kamer van Koophandel en minister De Jonge van Zorg hebben vanavond de Big Brother Awards 2018 gewonnen, de jaarlijks terugkerende prijs voor de grootste privacyschenders van Nederland. Voor alweer de veertiende keer organiseerde burgerrechtenbeweging Bits of Freedom de prijs die wordt uitgereikt aan de persoon of organisatie die de grofste inbreuk maakte op de privacy van Nederlanders.

Voor de Publieksprijs waren dit jaar de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en Facebook genomineerd. De Kamer van Koophandel kreeg uiteindelijk de meeste stemmen van het publiek. De organisatie was genomineerd vanwege het onvoldoende beschermen en voor het doorverkopen van persoonsgegevens die zzp'ers verplicht moeten afstaan voor het Handelsregister.

"Dat als zzp'er jouw persoonsgegevens in het Handelsregister terechtkomen is één ding, maar dat de Kamer van Koophandel ze ook doorverkoopt voor marketingdoeleinden gaat voor veel mensen te ver. Ook de ruim 1 miljoen zzp'ers hebben recht op privacy", aldus Bits of Freedom. Eind vorig jaar besloot de KvK om telefoonnummers van zzp'ers niet meer in bulk door te verkopen, maar critici vinden dit niet ver genoeg gaan en willen dat ook het woonadres wordt afgeschermd of dat de KvK helemaal stopt met het verhandelen van persoonsgegevens die zzp'ers verplicht moeten afstaan.

Expertprijs

Naast de Publieksprijs werd in De Rode Hoed in Amsterdam ook de Expertprijs uitgereikt, gebaseerd op input van experts. Voor deze award waren Teleperformance, minister Hoekstra van Financiën, minister De Jonge van Zorg, staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Kenter Jeugdhulp genomineerd. Uiteindelijk was het De Jonge die de prijs kreeg voor zijn "Concept wetsvoorstel bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg".

Het voorstel heeft het tegengaan van zorgfraude als doel. "De gekozen aanpak is echter fundamenteel problematisch. De minister wil dat er op grote schaal medische gegevens van burgers tussen heel veel instanties worden uitgewisseld. Dit is vanuit privacy-overwegingen onacceptabel", zo laat Bits of Freedom weten.

De burgerrechtenbeweging merkt op dat patiënt en arts in vertrouwen informatie met elkaar moeten kunnen delen. Met het voorstel zou het medisch beroepsgeheim worden doorbroken, waardoor burgers er niet langer vanuit zullen gaan dat hun medische gegevens bij de arts beschermd zijn.

"Ze zullen mogelijk informatie gaan achterhouden of zelfs zorg mijden, uit angst dat gevoelige gegevens bij overheidsinstanties of verzekeraars belandt. Deze inbreuk op de privacy heeft kwalijke gevolgen voor de zorg in Nederland en de volksgezondheid op langere termijn", aldus de waarschuwende woorden van Bits of Freedom. Vorig jaar werden de Big Brother Awards gewonnen door het Kabinet en Nederlands grootste handelaar in kredietprofielen, Focum.

Reacties (5)
22-01-2019, 21:40 door karma4
Dat als zzp'er jouw persoonsgegevens in het Handelsregister terechtkomen is één ding, maar dat de Kamer van Koophandel ze ook doorverkoopt voor marketingdoeleinden gaat voor veel mensen te ver. Ook de ruim 1 miljoen zzp'ers hebben recht op privacy"
Waarmee de BOF zelf een grote privacy schender is omdat ze het noemen van een BSN als bewijs van de juiste persoon zien. Die houding faciliteert identiteitsdiefstal. Als ze die foute houding als ongewenst zouden bestrijden dan zouden ze met privacybescherming bezig zijn.
22-01-2019, 23:41 door Anoniem
typisch Nederlands als je er maar 1 euro op kan verdienen ook al zijn het prive persoonsgegevens verkopen maar,net als beetje de Belastingdienst dealtjes sluit met multinationals voor een paar eurootjes omdat andere landen dat niet netjes vinden doet nederland wel voor paar eurootjessssssssss
23-01-2019, 00:53 door Anoniem
In nederland het verplicht stemmen de stemplicht weer invoeren,
het had jaren geleden al kunnen worden ingevoerd,nu is het mosterd na de maaltijd.
23-01-2019, 02:11 door Anoniem
Cool. De Kamer van Koophandel, daar kun je honderd koffieautomaten zetten. En dan worden ze nog niet wakker.
23-01-2019, 10:30 door Anoniem
Door Anoniem: Cool. De Kamer van Koophandel, daar kun je honderd koffieautomaten zetten. En dan worden ze nog niet wakker.
Grappig, de laatste keer dat ik bij de KvK was hadden ze een 10'jarig koffie contact met goedkope "koffie".
Heb mij er daarna 10 jaar niet meer welkom gevoeld.
Inmiddels hebben ze echt goede koffie, maar de financiering daarvan is dus geen zuivere koffie.

Hun verweer is wel een argument - behalve dat men actief de sales van data bevordert, met als duidelijk oogpunt geld verdienen aan misbruik. Dus niet echt een argument.
Maar inmiddels is de politiek ook wakker.
Desondanks, als je nu wil weten waar alle meisjes (en jongens) van plezier officieel wonen is daar weinig hacking-skills voor nodig, en al helemaal geen geld. En dat die bescherming nodig hebben bleek maar weer uit de USB stick op dat graf, en -vooruilopende speculatie- die koffer achter de dijk in Amsterdam.
En niet alleen deze ZZP'ers hebben recht op enige privacy, zoals een CEO van een multinational dat geniet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.