image

Amerikaanse stad roept noodtoestand uit wegens ransomware

vrijdag 25 januari 2019, 13:04 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse stad Sammamish, die zo'n 65.000 inwoners telt, heeft vanwege een ransomware-infectie de noodtoestand uitgeroepen. Op deze manier kan de stad een beveiligingsexpert inschakelen om met de situatie te helpen, zo blijkt uit een verklaring van het stadsbestuur.

Daarnaast mag de burgemeester nu zonder toestemming van de gemeenteraad meer dan 50.000 dollar uitgeven. De stadssystemen raakten afgelopen woensdag besmet. "Op dit moment weten we dat de interne gedeelde bestanden van de stad zijn getroffen", zo laat de stad verder weten. Het door de stad ingeschakelde securitybedrijf zal onderzoeken welke systemen allemaal besmet zijn geraakt, hoe ver de aanvallers zijn binnengedrongen en wat er nodig is om de bestanden weer terug te krijgen.

Het is nog onduidelijk of erbij de aanval persoonlijke informatie van burgers of medewerkers is buitgemaakt. Wel is besloten om uit voorzorg alle creditcards van de stad te annuleren. Vanwege de infectie werd besloten alle systemen uit te schakelen. Hierdoor zijn sommige diensten niet meer via internet toegankelijk voor burgers. Ook worden op dit moment geen aanvragen voor paspoorten, dierenvergunningen en andere vergunningen verwerkt. Om wat voor ransomware het precies gaat en hoe de infectie kon ontstaan is niet bekendgemaakt.

Image

Reacties (4)
25-01-2019, 13:22 door Anoniem
URGENT UPDATE:
The City’s computer system is currently under a ransomware attack.

Is toch enkelvoud ... ;)
25-01-2019, 14:14 door Anoniem
dat is gewoon " clever use of game mechanics"
26-01-2019, 16:01 door Anoniem
Is dit nog iets waar Clint Eastwood iets aan zou kunnen doen?
Het is anders zo'n rustig, vriendelijk, mooi gelegen stadje.
Maar ook die (juist die???) moeten het nu ontgelden igv van zulke crime.

Steeds minder gerechtigheid op deze wereld.
29-01-2019, 17:44 door Anoniem
Het ligt redelijk in de buurt van Redmond...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.