image

EU-privacytoezichthouders ontvangen 95.000 AVG-klachten

vrijdag 25 januari 2019, 15:30 door Redactie, 2 reacties

De Europese privacytoezichthouders hebben sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) vorig jaar mei meer dan 95.000 klachten van burgers ontvangen, zo heeft de Europese Commissie in een verklaring over Data Protection Day bekendgemaakt.

Volgens de Europese Commissie zijn de positieve effecten van de AVG al merkbaar. "Burgers zijn bewuster over het belang van databescherming en hun rechten. En ze oefenen deze rechten uit, zoals privacytoezichthouders in hun dagelijkse werkzaamheden zien. Ze hebben nu meer dan 95.000 klachten van burgers ontvangen." De klachten gaan vooral over telemarketing, e-mailmarketing en videosurveillance.

De Europese Commissie stelt verder dat de privacytoezichthouders de nieuwe privacyregels ook handhaven en hun acties beter onderling coördineren. Ook helpen de toezichthouders bedrijven en burgers met het uitleggen van hun rechten en verplichtingen. Onlangs kreeg Google van de Franse privacytoezichthouder CNIL nog een boete van 50 miljoen euro opgelegd wegens het overtreden van de AVG. De hoogste boete sinds de nieuwe privacywetgeving van kracht werd.

Ondanks de lovende woorden merkt de Europese Commissie op dat er wel vijf EU-lidstaten zijn die hun juridisch raamwerk nog aan de nieuwe Europese privacyregels moeten aanpassen.

Image

Reacties (2)
27-01-2019, 16:46 door Anoniem
Waar kan je klagen en zaken aanbrengen?
28-01-2019, 09:56 door MZi038
Door Anoniem: Waar kan je klagen en zaken aanbrengen?
eerst bij de organisatie waar de klacht over gaat zelf, daarna bij de AP. Eén van de eerste vragen van de AP zal zijn: "Wat was de reactie van de organisatie".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.