image

Politie waarschuwt voor criminelen die WhatsApp-codes vragen

maandag 28 januari 2019, 10:59 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft een waarschuwing gegeven voor criminelen die WhatsApp-codes aan gebruikers vragen om hiermee WhatsApp-accounts over te nemen. Vervolgens worden de gekaapte accounts gebruikt voor het plegen van WhatsApp-fraude.

Om een account te bevestigen verstuurt WhatsApp via sms een zescijferige verificatiecode. Criminelen vragen in naam van het slachtoffer deze verificatiecode op, waarna die de code op zijn telefoon ontvangt. Vervolgens wordt het slachtoffer door de criminelen benaderd, bijvoorbeeld via WhatsApp of telefonisch, zo laat de politie weten. De criminelen benaderen het slachtoffer bijvoorbeeld over een advertentie die hij online heeft geplaatst.

Vervolgens versturen ze een bericht naar het slachtoffer dat hij per ongeluk een code heeft ontvangen die eigenlijk voor iemand anders was bedoeld en of de code kan worden doorgestuurd. Met de verificatiecode kunnen de criminelen het WhatsApp-account overnemen. Zodra het account is overgenomen versturen de criminelen berichtjes naar de contacten van het slachtoffer met de strekking om geld over te maken omdat het slachtoffer in de problemen zou zitten.

De Fraudehelpdesk meldde eerder deze maand dat vorig jaar 122 slachtoffers van WhatsApp-fraude melding bij de organisatie hadden gemaakt die voor 257.000 euro waren opgelicht. De politie adviseert WhatsApp-gebruikers om nooit codes via WhatsApp aan anderen door te geven, te verifiëren aan wie geld wordt overgemaakt en niet zomaar geld over te maken.

Reacties (3)
28-01-2019, 19:56 door Anoniem
Tip in de categorie 'algemeen nuttig':
Zet ook whatapp twee-factor authenticatie aan. Wist zelf niet dat het kon, maar het zit gewoon onder je instellingen.
29-01-2019, 08:56 door PietdeVries
't Issue lijkt dus deels te zitten in het feit dat je een security code krijgt toegestuurd (van Whatsapp) zonder dat er kennelijk in dat bericht wordt aangegeven waarom je dat krijgt. De melding zou duidelijk moeten aangeven dat het gaat om een code die toestaat dat jouw account op een ander toestel wordt geïnstalleerd. Dat maakt bovenstaand verhaal natuurlijk niet onmogelijk, maar social-engineering wise wel een stuk lastiger.
30-01-2019, 16:27 door Anoniem
https://www.politie.nl/nieuws/2019/januari/28/03-pas-op-voor-whatsapp-fraude.html:
"
Reageer niet op whatsApp, sms of mailberichten, deze zijn vals
"
Fijne tip van de politie: nooit meer e-mail, SMS of WhatsApp gebruiken? Wat is dat voor advies? Er waarom dat slechte taalgebruik?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.