image

Politiediensten sluiten site die toegang tot gehackte servers verkocht

dinsdag 29 januari 2019, 10:16 door Redactie, 0 reacties

De FBI, Europol en verschillende Europese politiediensten hebben een online marktplaats gesloten die toegang tot gehackte servers verkocht. Het ging om xDedic, waar cybercriminelen in gecompromitteerde RDP-gegevens handelden. Via het Remote Desktopprotocol is het mogelijk om op afstand op servers in te loggen.

In 2016 werd voor het bestaan van de marktplaats gewaarschuwd, waar op dat moment RDP-inloggegevens van 70.000 servers werden aangeboden. In dat zelfde jaar startte het Belgische openbaar ministerie een onderzoek naar xDedic. Via "speciale onderzoekstechnieken" werd de criminele infrastructuur achter de xDedic-website zichtbaar en konden er kopieën van de belangrijkste servers worden gemaakt, zo laat Eurojust weten. Een analyse van de inhoud van de servers leidde naar de identiteit van de xDedic-beheerders.

Vorig jaar vond er overleg plaats tussen de FBI, Europol, Oekraïne en België, waarbij de operatie tegen de website werd besproken. Met een gerechtelijk bevel van een Amerikaanse rechter werden op 24 januari servers en domeinen van de website in beslag genomen. In Oekraïne werden ook systemen in beslag genomen, alsmede drie verdachten ondervraagd.

Volgens Europol en het Amerikaanse openbaar ministerie werden servers van allerlei organisaties wereldwijd aangeboden, waaronder overheidsdiensten, zorginstellingen, universiteiten en pensioenfondsen. De autoriteiten denken dat de website voor meer dan 68 miljoen dollar aan fraude heeft gefaciliteerd. Waar dit bedrag op is gebaseerd wordt niet duidelijk gemaakt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.