image

Privégegevens van 14.000 Hiv-patiënten in Singapore gelekt

dinsdag 29 januari 2019, 15:04 door Redactie, 1 reacties

De privégegevens van ruim 14.000 mensen die in Singapore wonen of woonden en Hiv hebben zijn op internet gelekt. Het gaat om naam, identificatienummer, telefoonnummer, adresgegevens, Hiv-testresultaten en medische informatie van 5400 Singaporezen en 8800 buitenlanders in het land.

Daarnaast zijn ook de naam, identificatienummer, telefoonnummer en adresgegevens van 2400 contacten van de Hiv-patiënten online verschenen. De gegevens zijn afkomstig uit het Hiv-register en volgens het Singaporese ministerie van Volksgezondheid gelekt door een Amerikaanse burger. Deze burger had een relatie met een Singaporese dokter, die voor zijn werk toegang tot het Hiv-register had.

De Amerikaanse burger werd in 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden wegens verschillende drugs en fraude gerelateerde zaken en daarna Singapore uitgezet. De arts met wie de Amerikaan een relatie had is aangeklaagd omdat hij niet goed is omgegaan met de vertrouwelijke gegevens van Hiv-patiënten. Hij werd tot een gevangenisstraf van 24 maanden veroordeeld, maar is hier tegen in beroep gegaan.

Het ministerie van Volksgezondheid had in 2016 al informatie ontvangen dat de Amerikaan over vertrouwelijke informatie uit het Hiv-register beschikte. Daarop vond er een huiszoeking door de politie plaats waarbij al het relevante materiaal in beslag zou zijn genomen. Vorig jaar mei, na de uitzetting van de Amerikaan, ontving het ministerie opnieuw informatie dat de man nog over bepaalde gegevens van Hiv-patiënten beschikte. Daarop werden alle personen geïnformeerd.

Vorige week dinsdag werd duidelijk dat de Amerikaan nog meer gegevens in zijn bezit had en deze gegevens op internet had gepubliceerd. Het gaat om gegevens uit het Hiv-register tot december 2011. Er is nu een nieuw politie-onderzoek tegen de man ingesteld. In een verklaring stelt het ministerie van Volksgezondheid dat het incident is veroorzaakt doordat de arts het beleid en de richtlijnen voor het omgaan met vertrouwelijke informatie heeft geschonden.

Reacties (1)
30-01-2019, 10:04 door Anoniem
Van zieke charmeur, naar ziekelijke chanteur.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.