image

Facebook betaalde gebruikers voor installeren van vpn-app

woensdag 30 januari 2019, 11:40 door Redactie, 5 reacties

Facebook heeft gebruikers betaald voor het installeren van een vpn-app waarmee de sociale netwerksite gegevens over het gedrag van gebruikers verzamelde. Sinds 2016 ontvingen gebruikers van tussen de 13 en 35 jaar tot 20 dollar per maand om via de app geanalyseerd te worden.

Ook werden ze betaald als ze andere personen zover kregen om de app te installeren, zo meldt TechCrunch. Facebook vroeg gebruikers niet alleen om de vpn-app te installeren, ook werd gebruikers gevraagd om screenshots te maken van de producten die ze bij Amazon hadden besteld. Volgens een onderzoeker die de app analyseerde kan Facebook die gebruiken om bijna onbeperkte toegang tot het toestel van gebruikers te krijgen.

Onavo

In 2014 werd vpn-aanbieder Onavo door Facebook overgenomen. Volgens berichten maakte Facebook gebruik van de informatie die Onavo opleverde om in dat zelfde jaar WhatsApp over te nemen. Vorig jaar augustus werd de vpn-app echter uit de Apple App Store gehaald. Onlangs ontving TechCrunch een tip dat Facebook gebruikers betaalde voor het installeren van een soortgelijke vpn-app, die onder de naam "Facebook Research" buiten de Apple App Store werd aangeboden.

Om de app te installeren moeten gebruikers een Enterprise Developer Certificate en vpn installeren en Facebook met roottoegang vertrouwen tot de data die hun telefoon verstuurt. Dit zou echter in strijd zijn met de voorwaarden van Apple. Ontwikkelaars mogen het certificaatprogramma alleen gebruiken om interne bedrijfsapplicaties onder hun eigen medewerkers te verspreiden.

Volgens Facebook voldoet de app wel aan het certificaatprogramma van Apple, maar de sociale netwerksite heeft nu toch besloten om de iOS-versie terug te trekken. Tevens stelt Facebook dat gebruikers niet zijn bespioneerd en duidelijk om hun toestemming zijn gevraagd.

Reacties (5)
30-01-2019, 13:10 door Anoniem
Echt, dat hele facebook zou verboden moeten worden. Wat een datagraaiend bedrijf is dat zeg.
Ik heb mijn hele hosts tabel gevuld met Facebook linkjes, om ze te blokkeren, maar vraag me nu toch ook wel af wat er via Instagram op de achtergrond op sites verzameld wordt.
Gezien Instagram ook van Facebook is, zal het niet veel minder zijn denk ik.
Nu alleen nog weten wat allemaal, dan kan dat ook in mijn hosts tabel gezet worden. Iemand?
30-01-2019, 13:32 door Anoniem
Wow...!? Dit vind ik een erg duivels idee van facebook. Mensen hiermee omkopen kan de wereld totaal veranderen qua privacy. Facebook heeft het nu al ondertussen veel te ver laten komen en in 2016 kwamen ze met het idee om gebruikers te betalen in ruil voor privacy schending die sowieso wordt goedgekeurd door de gebruiker, want immers heeft toch niemand iets te verbergen.

Was het niet zo dat WOI is begonnen door spionage in andere landen omdat ze het ene land naar het andere land niet mochten binnen dringen om onderzoekingen te doen bij de moord van een koning en koningin? Zoja, dan is WOI, (maar ook gedeeltelijk WOII omdat hitler ook erg boos was dat ze WOI waren verloren) helemaal voor niks geweest, want facebook laat het gewoon gebeuren.
30-01-2019, 13:34 door Happy Linux User
Facebook zou ondertussen verboden moeten worden. Ze blijven maar privacy schenden.
En ja, Google is denk ik niet veel beter, maar we moeten ergens beginnen.
Nog steeds begrijp ik niet dat mensen Facebook gebruiken.
Als je het over privacy hebt, dan is dat het allemaal heel erg belangrijk, totdat je begint over Faceboek.
Mensen willen maar niet van Facebook af stappen. Dan missen ze te veel zeggen ze dan. Wat mis je dan?
Of je krijgt dan te horen, ja maar ik doe er niks op verder. ik plaats eigenlijk niks.
Ik mis het al jaren niet. Lekker rustig op mijn telefoon.
Alles is geblokkeerd in mijn hosts tabel op mijn Linux bakkie.
30-01-2019, 14:23 door [Account Verwijderd]
En dit is wat Mark Sukkelberg te zeggen heeft over "ons": https://gizmodo.com/mark-zuckerberg-thinks-you-dont-trust-facebook-because-1832040327

Volgens mij begrijpt Sukkelbergje zijn creatie zelf niet meer. Of (en dat is waarschijnlijker) doet 'ie net of hij gek is en probeert in een desperate poging mensen zand in de ogen te strooien. Ik loop al te lang mee om hier in te trappen. Wat denkt die gast wel niet dat hij is? Wat een eikel! En wat een minachting ook naar zijn gebruikers! Ik heb Facebook heel kort gehad (onder een schuilnaam en geen enkele ware informatie over mezelf), maar ik heb het al héél snel weer in de ban gedaan.

Gezonde wantrouwen is helemaal niet verkeerd. Ik gebruik zo weinig mogelijk spullen van Amerikaanse bedrijven. Op mijn computers draait Linux, op mijn smartphone straks PureOS (in de vorm van de Librem 5 telefoon!), mijn zoekmachine gaat via startpage.com, ik gebruik uMatrix en ik werk met host files om bepaalde rotzooi te blokkeren. En daar hoort Mark's Spybook ook bij.

Kan ik daarmee alles afvangen? Die illusie heb ik niet, maar ik probeer het ze wel zo lastig als mogelijk te maken om mijn data te ontfrutselen.
30-01-2019, 16:08 door Anoniem
Gezonde wantrouwen is helemaal niet verkeerd.
Met je eens maar dan zeggen ze dat je paranoïde bent, zowel op deze site als in je vrienden kring, ja die
kun ook hebben zonde FB.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.