image

Geen wet die burgers beelden van inbraak en vernieling laat publiceren

vrijdag 1 februari 2019, 15:19 door Redactie, 26 reacties

Er komt geen wet die regelt dat burgers en bedrijven camerabeelden van misdrijven mogen publiceren om de opsporing te ondersteunen, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt. De minister ziet af van het wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken. Het wetsvoorstel "publicatie door particulieren van camerabeelden van diefstal of vernieling" komt voort uit twee moties van de Tweede Kamer.

In de eerste motie, die uit 2011 stamt, werd het kabinet opgeroepen om beleid te ontwikkelen zodat burgers zonder angst voor strafrechtelijke vervolging of bestuurlijke boetes beelden van overvallers en andere verdachten van misdrijven op internet kunnen zetten (pdf). De tweede motie, uit 2013, riep het kabinet op om te onderzoeken hoe camerabeelden effectief kunnen worden gebruikt bij de opsporing en vervolging, rekening houdend met het recht op privacy van een verdachte (pdf).

In 2012 werd mede naar aanleiding van de eerste motie een conceptvoorstel tot wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) voorgelegd aan de Afdeling advisering van de Raad van State. Vanwege de kritiek werd besloten dit onderdeel uit het toenmalige wetsvoorstel te halen. Vervolgens heeft het kabinet in 2015 een wetsvoorstel voor internetconsultatie aangeboden. Dit voorstel was op verschillende belangrijke punten gewijzigd ten opzichte van het eerste voorstel.

Beelden zouden alleen nog mogen worden gepubliceerd als het ging om diefstal, inbraak of vernieling. Het feit moest daarnaast duidelijk zichtbaar zijn op de beelden en er moest aangifte bij de politie zijn gedaan. De beelden moesten ook aan de politie worden aangeboden. Tevens mocht de identiteit van de verdachte niet bekend zijn en mochten andere personen dan de verdachte niet herkenbaar in beeld worden gebracht.

Het voorstel ontving zowel steun als kritiek. Zo zou de inbreuk op de privacy niet in verhouding staan tot het doel van het wetsvoorstel en waren er twijfels over de handhaafbaarheid. Er werd vervolgens een onderzoek ingesteld of er aan deze kritiekpunten tegemoet kon worden gekomen. Zo bleek de voorwaarde dat het delict duidelijk zichtbaar moet zijn grote impact te hebben. Bij winkeldiefstal zijn er vaak geen duidelijke beelden. "Dit maakte het wetsvoorstel maar in een zeer beperkt aantal gevallen toepasbaar", aldus Grapperhaus.

Er werd vervolgens gekeken naar het verplicht gebruiken van een centrale website voor het publiceren van de beelden. Dit zou echter een extra drempel vormen, met name voor kleine ondernemers, aldus de minister. "Het kader zou nog ingewikkelder worden en minder gebruiksvriendelijk. Ook is de effectiviteit twijfelachtig, want ook beelden van een centrale website kunnen overgeheveld worden naar andere plekken op het internet."

Als laatste concludeerde het College bescherming persoonsgegevens dat daadwerkelijk toezicht houden niet reëel is, omdat het dan de facto zou moeten bepalen of de persoon die op de beelden zichtbaar is, zich schuldig maakt aan diefstal of vernieling. Grapperhaus komt nu, gebaseerd op alle bezwaren, tot de conclusie dat hij "geen vervolg" zal geven aan het wetsvoorstel.

Reacties (26)
01-02-2019, 15:30 door Anoniem
Grapperhaus maakt liever alleen wetten die de overheid meer macht geeft. Geef de burger vooral geen macht want dan raken ze hun eigen monopolie op dat gebied kwijt. Mededeling t.a.v. Minister Grapperhaus en (r)Overheid.
Ik speel dan wel voor eigen rechter als de situatie daarom vraagt.... en naar eigen goeddunken... ! bye
01-02-2019, 15:47 door Anoniem
Grapperhaus, criminelen vrij spel.
De hardwerkenden verder beroofd door de roverheid.
Bedankt.
01-02-2019, 15:59 door Anoniem
Grapperhaus maakt liever alleen wetten die de overheid meer macht geeft

Erg zeg, dat hij geen wetten goed keurt die het mogelijk maken om mensen aan de digitale schandpaal te nagelen, terwijl de schuldvraag niet is beantwoord. Zonder de schuldvraag vast te stellen, is het verdomd moeilijk om verschil te maken tussen terechte en onterechte plaatsing. Omdat schuld nog niet is vastgesteld.

Jij wilt graag dat de burger op de stoel van politie en rechter kan gaan zitten ?

Ik speel dan wel voor eigen rechter als de situatie daarom vraagt.... en naar eigen goeddunken... !

Lekkere mentaliteit.
01-02-2019, 16:21 door Anoniem
Als ik maar het geringste vermoeden heb dat er niets gedaan word door bijvoorbeeld de politie,dan pleur ik de beelden overal waar maar mogelijk op het net,dan zoeken ze het maar uit!
01-02-2019, 16:25 door karma4 - Bijgewerkt: 01-02-2019, 16:27
Er is geen expliciete wettelijke toestemming en geen wettelijk verbod, Het blijft de rechter die het laatste woord er over heeft.Je eigen goed beschermen en daarbij verhaal kunnen halen bij schade is nu net de basis van recht.

Het gaat echter niet zo ver dat je dat recht kunt misbruiken om disproportioneel schade bij anderen te berokkenen
01-02-2019, 17:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Grapperhaus maakt liever alleen wetten die de overheid meer macht geeft

Erg zeg, dat hij geen wetten goed keurt die het mogelijk maken om mensen aan de digitale schandpaal te nagelen, terwijl de schuldvraag niet is beantwoord. Zonder de schuldvraag vast te stellen, is het verdomd moeilijk om verschil te maken tussen terechte en onterechte plaatsing. Omdat schuld nog niet is vastgesteld.

Jij wilt graag dat de burger op de stoel van politie en rechter kan gaan zitten ?

Ik speel dan wel voor eigen rechter als de situatie daarom vraagt.... en naar eigen goeddunken... !

Lekkere mentaliteit.
Wat wil jij dan lekker uitgeroofd worden door culturele gelukszoekers die je een kapot geslagen fles onder je kin douwen omdat ze zich dominanter gedragen dan die makke nederlanders? En mag ik daar dan geen beelden van op internet plaatsen, omdat iemand uit de hogere regionen met een dikkere portomonee dan mij dit recht ontzegt?! Ik dacht het toch echt niet. De overheid beschikt en de burger beknikt... no-way...ik dacht het toch echt niet. Laat de overheid maar goede wetsvoorstellen doen, en doen waarvoor ze aangenomen zijn. WERKEN
01-02-2019, 17:42 door Anoniem
Ik ben het volkomen eens met anoniem 15:30 en 15:47 en oneens met anoniem:15:59
Er moet meer gedaan mogenworden door individuele burgers omdat de politie vanwege persooneelstekort( welke nooit opgelost zal worden) wel hulp kan gebruiken.
Dus geen gejammer meer over privacy e.d,
Doorpakken zou ik zeggen.
Je hebt het recht om je eigen bezit( en leven) te beschermen.
De overheid heeft lang genoeg gefaald
01-02-2019, 18:25 door Briolet
Door Anoniem:
Grapperhaus maakt liever alleen wetten die de overheid meer macht geeft

Erg zeg, dat hij geen wetten goed keurt die het mogelijk maken om mensen aan de digitale schandpaal te nagelen, terwijl de schuldvraag niet is beantwoord. Zonder de schuldvraag vast te stellen, is het verdomd moeilijk om verschil te maken tussen terechte en onterechte plaatsing. Omdat schuld nog niet is vastgesteld.…

As je onbewerkte beelden toont die voor zichzelf spreken, beschuldig je niemand. Je laat alleen zuivere feiten zien.

Maar ik moet toegeven dat je wel gaat beschuldigen als je er commentaar bij plaats die oncontroleerbaar is. b.v. "ik ben bestolen" en een film erbij van een persoon waarbij niet vaststaat dat dit de dief is. Het beeld moet dus wel duidelijk de diefstal zelf laten zien.
01-02-2019, 18:48 door Anoniem
Nu:

slachtoffer: Mijn huis is leeggeroofd
politie: ja en?
slachtoffer:Nou, ik moet dus aangifte doen
politie: kun je doen maar we doen er toch niets mee
slachtoffer:ik moet wel aangifte doen, anders krijg ik zowiezo de schade aan de voordeur niet vergoed
politie: je kunt over 8 weken naar bureau x komen
slachtoffer: dan pas?
politie: ja we hebben het erg druk (met facebooken)
slachtoffer: ik heb 8 weken geleden een afspraak gemaakt voor aangifte
politie: daar hebben we niets van staan in onze agenda hoor
slachtoffer: maar ik heb er voor gebeld
politie: ja, dat zeggen ze allemaal, geen agenda item, geen aangifte, komt u over 4 weken nog eens terug
slachtoffer: maar ik heb beelden en alles!
politie: zozo meneertje, gaan we illegaal filmopnames maken van de straat? doet u alvast maar uw veters uit uw schoenen halen en wacht maar even achter die ene dikke deur.
02-02-2019, 01:58 door Anoniem
Je vraagt aan 10 mensen om een tekening van een verdachte die je laat zien na te tekenen,
er is maar een papier waarop je de verdachte mag natekenen,vervolgens word het papier doorgeven
aan de volgende persoon,en aan de volgende persoon etc.

Aan de laatste persoon vraag je uiteindelijk de nagetekende tekening,wat blijkt is er een dader op getekend.
dus lijkt het mij niet verstanding om het volledig aan burgers over te laten.
02-02-2019, 10:33 door Anoniem
Natuurlijk niet. Anders zien we heel de dag de overheid voorbij komen bij opsporing verzocht. Nee criminelen hebben een beschermde status hier.
02-02-2019, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: Nu:

slachtoffer: Mijn huis is leeggeroofd
politie: ja en?
slachtoffer:Nou, ik moet dus aangifte doen
politie: kun je doen maar we doen er toch niets mee
slachtoffer:ik moet wel aangifte doen, anders krijg ik zowiezo de schade aan de voordeur niet vergoed
politie: je kunt over 8 weken naar bureau x komen
De realiteit die ik in Amsterdam heb meegemaakt is dat de politie vlot ter plekke is, sporenonderzoek doet en dat je de aangifte meteen aan je eigen keukentafel doet en je helemaal niet naar het bureau hoeft te komen. De daders zijn nooit gepakt, zo rooskleurig is de werkelijkheid helaas ook weer niet, maar wat je daar vermoedelijk uit je duim hebt gezogen slaat nergens op.
02-02-2019, 15:31 door Anoniem
Wat moet je bijvoorbeeld doen, wanneer er geen wetshandhaver in de buurt is? Overlast gedogen?
Hopen op te delen beelden van satelliet en drone?

Ze weten alles van je, maar juist niet op de momenten wanneer die kennis voor jou van belang zou kunnen zijn.
Dan geeft men niet thuis. Bijvoorbeeld geo-targeting van de overtreder.

Om je iets te verkopen weten ze immers ook elke sch**t, die je laat.
Outlet dot Com: "U heeft uw verjaardagsactiecadeautje nog niet opgehaald.
U heeft nog tot 5 februari a.s. voor 2 euro voordeel - Cr**ps.

Stel dat je iemand met een niet aangelijnde pitbull tegenkomt en je voelt je daardoor terecht bedreigd?
Je weet maar nooit wat het beest in de kop krijgt en vaak is de eigenaar nog agressiever en dan de hond
en veelal minder intelligent ook.

Hondenbeziters hoeven ook nu in vele gemeenten geen belasting meer te betalen
voor het houden van zo'n op narigheid dol gefokt beest.

Als je als overheid handhaving niet kan handhaven, moet er toch een alternatief zijn?
De overheid is vaak meer met zichzelf bezig, vrees ik.

Vaak houdt de onverlaat bij de buren nog wel even de hond aangelijnd, voor de buitenomwacht dan.
maar tijdens de polderwandeling gaan de riemen los.

Eigenlijk zouden alle hondenbezitters een diploma moeten bezitten,
dat ze op een goede manier deze dieren kunnen begeleiden.

Ach ja, ik ben maar met virtueel gereutel bezig, de echte wereld zit anders in elkaar.

#sockpuppet
02-02-2019, 16:18 door Anoniem
Burgers beginnen steeds meer en makkelijker hun eigendommen te bewaken met relatief goede camerasystemen die voor een ieder binnen financieel bereik komen.
Op zich is dit een goede zaak omdat de kans op ontdekking dan behoorlijk toeneemt.
Laatste schakel in de keten is de dienst die opsporing en aanhouding van strafbare feiten in haar takenpakket heeft: de politie.
De politie kampt echter met dusdanig personeelstekort (lees: recherchecapaciteit) dat er steeds vaker en vooral sneller een beroep gedaan wordt op de media in de vorm van Opsporing Verzocht.
So far so good.

Nu is er een hoeveelheid volksvertegenwoordigers die het formaliseren van de wetgeving hiervoor willen regelen, maar die ver van de werkelijkheid lijken te staan.
Zoals te doen gebruikelijk zijn ze allen druk met het stellen van allerlei definities hoe hier mee om te gaan.
Waar ze kennelijk aan voorbij gaan is dit:
Het 'bedrijfsrisico' van de crimineel, wiens eigen idee het is om zich te buiten te gaan en anderen leed en ellende te bezorgen.
Beste volksvertegenwoordigers: laat dit alsjeblieft los en hou je met nuttigere dingen bezig.
Wij, slachtoffers van crimineel gedrag weten heel goed hoe we op een beschaafde manier de paria's van onze samenleving hiermee kunnen confronteren.
Hang niet het beste jongetje uit de Europese klas uit en kijk eerst eens hoe zoiets in de rest van Europa geregeld is.
02-02-2019, 18:05 door Anoniem
Gelukkig is het geen inbreuk op je privésfeer als iemand letterlijk inbreekt in je privésfeer.

Ik vind dat het volkomen terecht is als je beelden van een inbraak verspreidt. Iemand begeeft zich op jouw terrein, en ik kan me niet voorstellen dat je daarmee nog kunt spreken van een verwachting van privacy.
02-02-2019, 22:02 door Anoniem
Door Briolet:As je onbewerkte beelden toont die voor zichzelf spreken, beschuldig je niemand. Je laat alleen zuivere feiten zien.
en je vraagt gewoon aan het GBI (grote boze internet) of iemand één of meerdere personen herkend, want je wilt een babbeltje met die jongens of meisjes maken.
02-02-2019, 22:51 door Anoniem
Maar we leven nu eenmaal steeds meer in de omgekeerde wereld.

Steeds weer een moeilijk moment om dat opnieuw vast te moeten stellen.
03-02-2019, 08:47 door spatieman
zo zie je maar, criminaliteit gaat zich lonen dank zij de roverheid,
Oh, u gaat de beelden openbaar maken, prima, dat is dan 50.000 euro schadevergoeding meneer, zegt de inbreken dan.
03-02-2019, 11:07 door -karma4
03-02-2019, 18:27 door Anoniem
Helemaal eens met de minister. Die zegt namelijk niet dat je geen foto's of video's mag publiceren. Hij zegt alleen dat de wet je niet kan vrijwaren als je dat doet. En dus ook niet kan beschermen als je dat doet. Daar heb je gewoon je eigen verantwoirdelijkheid bij. Dat je nadenkt voordat je handelt, hoe boos je ook bent. Helemaal mee eens.

Wat ik mis, van de minister, is dat als uit naam van de staat bij mij beelden worden opgeeisd, dat ik dan wel door de staat gevrijwaard wil worden voor alle daaruit voortvloeiende schadeclaims. Ook van derden die misschien per ongeluk op een foto, video, of gewoon in een logfile voorkomen. En daar indirect schade van ondervinden. Waarbij ook nog aangetekend dat schade niet altijd in geld uitgedrukt kan worden. Daar zou de minister nog eens op een rustige dag zijn gedachten over moeten laten gaan. Want al hangt mijn gevel vol camera's, ik heb geen opsalgplicht. En wat gedelete is, dat was dan maar gedelete. Want het blijven mijn cameras en ik rij ook niet graag naar huis met vier lekke banden.
03-02-2019, 21:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet:As je onbewerkte beelden toont die voor zichzelf spreken, beschuldig je niemand. Je laat alleen zuivere feiten zien.
en je vraagt gewoon aan het GBI (grote boze internet) of iemand één of meerdere personen herkend, want je wilt een babbeltje met die jongens of meisjes maken.
Ironisch. Aan de ene kant vind je kennelijk wel dat mensen onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen, maar aan de andere kant zie je totaal geen probleem om mensen te beschuldigen van geweld als ze simpelweg willen dat mensen die in hun huis ingebroken hebben opgespoord worden en voor het gerecht worden gesleept. Beetje een dubbele standaard, niet?
04-02-2019, 09:05 door Bladie - Bijgewerkt: 04-02-2019, 09:13
Ik snap aan de ene kant de belangrijke principes dat je privacy moet beschermen en dat niemand schuldig is zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan maar als er beelden zijn van inbraak / diefstal / vernieling in je eigen huis of bedrijf dan zeg ik: publiceer die beelden en laat eventuele boetes maar komen.

Soms gaan wetten / regels over een grens die niet meer rechtvaardig voelen. Zoals bijvoorbeeld ook dat fietsers zo ongeveer onaantastbaar zijn in het verkeer. Ja, ze zijn kwetsbaar en moet je als automobilist extra opletten maar dat kan niet voorkomen dat er soms ongelukken / aanrijdingen gebeuren als zo'n fietser compleet niet oplet doordat hij aan het appen is.
04-02-2019, 09:06 door oalie
En wat als je beelden publiceert onder het mom van journalistieke verwerking? Dus: nieuws brengen welke het algemeen belang dient?
04-02-2019, 09:29 door Anoniem
Iedereen die zegt dat het erg is dat hij dit niet toe staat er is ook nog altijd zoiets als privacy en pas schuldig als je bent veroordeeld.

Als ik zie hoe vaak NU filmpjes op internet staat met slechts 1 kant van het verhaal en waar later vaak blijkt dat het niet helemaal klopt dan is dit alleen maar een goede zaak!

Voorbeelden:
Iemand haalt rechts in en trapt vol op de rem, die staat op beeld en FB en dus schandpaal.
Echte situatie, de filmer is al 15 min aan het uitdagen en heeft al 10x exact hetzelfde gedaan, bij de 11de keer is de andere het beu maar hij staat op beeld. Wie is de schuldige?

Iemand pikt een fiets, is het nu een dief of zou het kunnen dat die zijn eigen fiets terug pikt?

Iemand is bedreigd geworden dat hij iets moet stelen anders gaat zijn gezin eraan. Moet die nu aan de schandpaal of hulp krijgen?

Als je meer voorbeelden wil met FOUTE aannames van VIDEO beelden, just ask ;)
04-02-2019, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nu:

slachtoffer: Mijn huis is leeggeroofd
politie: ja en?
slachtoffer:Nou, ik moet dus aangifte doen
politie: kun je doen maar we doen er toch niets mee
slachtoffer:ik moet wel aangifte doen, anders krijg ik zowiezo de schade aan de voordeur niet vergoed
politie: je kunt over 8 weken naar bureau x komen
De realiteit die ik in Amsterdam heb meegemaakt is dat de politie vlot ter plekke is, sporenonderzoek doet en dat je de aangifte meteen aan je eigen keukentafel doet en je helemaal niet naar het bureau hoeft te komen. De daders zijn nooit gepakt, zo rooskleurig is de werkelijkheid helaas ook weer niet, maar wat je daar vermoedelijk uit je duim hebt gezogen slaat nergens op.

En voor de gevallen dat ze niet gelijk aan je keukentafel zitten, maak je een afspraak via de website politie.nl. Met de juiste informatie staat er dan een agent voor je klaar op de lokale bureau die ervaring heeft met het misdrijf dat is gepleegd. Die heeft ook alvast wat voorwerk gedaan, zodat snel ter zake kan worden gekomen.

Peter
04-02-2019, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem:Wat ik mis, van de minister, is dat als uit naam van de staat bij mij beelden worden opgeeisd, dat ik dan wel door de staat gevrijwaard wil worden voor alle daaruit voortvloeiende schadeclaims.

Als politie gegevens bij jou vordert, ben je automatisch gevrijwaard voor de gevevens die zij hebben gevorderd. Als jij besluit hen meer te leveren, waardoor bijvoorbeeld ook de hennepkwekerij van je buurman wordt ontdekt, blijf je wel verantwoordelijk.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.