image

D66 wil macht Amazon, Facebook en Google aanpakken

woensdag 6 februari 2019, 10:09 door Redactie, 34 reacties
Laatst bijgewerkt: 06-02-2019, 10:27

D66 wil de macht van techreuzen zoals Amazon, Facebook en Google aanpakken, mede omdat ze de privacy van mensen schenden. "Hoe sluwer Zuckerberg mensen op internet volgt, hoe meer geld hij verdient. Techmonopolies moeten keihard aangepakt worden, het liefst morgen nog", aldus de partij.

Om techbedrijven via het mededingingsrecht aan te kunnen pakken heeft D66-Kamerlid Kees Verhoeven een initiatiefnota gelanceerd (pdf). De nota bevat veertien voorstellen om de macht van techreuzen in te perken, zoals regulering bij fusies en overnames en het beperken van marktaandeel. Ook wil de partij dat het verzamelen van gebruikersgegevens door internet- en techbedrijven via externe aanbieders door de Autoriteit Consument en Markt wordt onderzocht en, in navolging van andere toezichthouders, wordt verboden.

Volgens D66 schenden de techreuzen de privacy van mensen, ontlopen ze belasting, verspreiden ze desinformatie en overtreden ze arbeidsregels. “Het doorgeslagen verdienmodel van techreuzen leidt tot de perverse prikkel om alles over ons te willen weten. Hetzelfde geldt voor Google, Amazon en al die andere bedrijven die ons op internet volgen. En het gaat niet alleen om onze naam, ons adres en of we op zoek zijn naar nieuwe schoenen. Deze bedrijven willen ook onze geaardheid, politieke voorkeur, huidskleur en loon weten. De politiek moet hier paal en perk aan stellen", aldus Verhoeven.

Naast het opknippen van techbedrijven die zich schuldig maken aan herhaaldelijke overtredingen wil D66 ook strengere regels voor techbedrijven die meer dan 50 procent marktaandeel bezitten, zoals hardere sancties voor wetsovertredingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om boetes die fors worden verhoogd, oplopend tot 50 procent van de jaaromzet. De Tweede Kamer bespreekt vandaag tijdens het Algemene Overleg mededinging de initiatiefnota van D66.

Reacties (34)
06-02-2019, 11:09 door Anoniem
ja en aan de andere kant mogen ze in Nederland belasting ontwijken haha
06-02-2019, 11:26 door Anoniem
Er gebeurt niets. Praatjes voor de vaak. Wij zijn allen horigen van global village.
Fact-checker.
06-02-2019, 11:31 door Anoniem
Dat zegt dus iemand, Kees Verhoeven, die voorstander van de sleepwet is. Hypocriet. Kees doe ons allen een plezier en ga enkel nog ijsjes eten met je stagiaires.
06-02-2019, 11:38 door Anoniem
Opt-in voor het tracken van gegevens ipv standaard tracken.
Lost al een groot probleem op..
06-02-2019, 11:41 door Anoniem
Mag me niet voorstellen dat internet moet stoppen door de schuld van die sluwe vos.
06-02-2019, 11:56 door Eric-Jan H te D
Wel grappig wanneer je dit afzet tegen :
https://www.security.nl/posting/596676/Politie+kan+voor+2020+geautomatiseerd+bankgegevens+opvragen

Wanneer de overheid er zelf aan verdiend is letterlijk alles toegestaan.
06-02-2019, 11:58 door [Account Verwijderd]
Amazon, Facebook en Google staan vast te trillen op hun benen van angst met dit D66 machtsvertoon...
06-02-2019, 12:06 door Anoniem
"D66 wil de macht van techreuzen zoals Amazon, Facebook en Google aanpakken"

Ik begrijp dat de overheid hier maatregelen tegen treft. Maar dan moet je wel met gelijke linialen meten naar alle partijen die de privacy van burgers maar enigszins belagen.

Want als je geautomatiseerd toegang krijgt tot de bankgegevens van burgers vind ik dit wel haaks op de geest van de gedachte van privacy staan. Ik zou dan eerder triggers op bepaalde bedragen zetten (zoals dat bij banken nu al het geval is) en controleren op overboekingen naar verdachte partijen.

Ik heb begrip voor het feit dat de overheid zware criminelen en terrorisme wil aanpakken maar het gaat mijn inziens niemand wat aan als ik online bv een boek bestel zonder dat allerlei instanties hier automatisch van op de hoogte worden gesteld.

Want dan voel ik mij voorbaat al een verdachte gezien de maatregelen die genomen worden al dan niet veroorzaakt door eu afspraken.

Of ik moet het verkeerd begrepen hebben...
06-02-2019, 12:07 door Anoniem
D66, advies, pak de macht van die grappenmaker van de VVD eens aan.
06-02-2019, 12:31 door Anoniem
Komen er binnenkorts soms verkiezingen aan? Trouwens ook slecht voor het milieu al die warme lucht.
06-02-2019, 12:46 door Anoniem
Door linux4: Amazon, Facebook en Google staan vast te trillen op hun benen van angst met dit D66 machtsvertoon...

Oh oh oh, Je zou het ook kunnen zien als iets positiefs zonder in politieke voorkeuren te treden. Het is politiek die kritiek moet bundelen op zoals zij ook worden genoemd monopsonische giganten. Muggenbeten en moppers van eenlingen hier op security.nl... denk je nu ècht dat bijvoorbeeld een Bezos of Zuckerberg zich daar iets aan gelegen laten liggen? Man ze lezen die zeurpraatjes nog geeneens!

Het is hier altijd hetzelfde kortzichtige liedje: Zodra de naam van een politieke partij valt gaat iedereen hier in de negatieve kankermodus.

Stelletje kleuters hier.
06-02-2019, 13:40 door Anoniem
Een van die kleuters hier. Kijk, als het niet een partij was geweest die het roept maar een aantal partijen of zelfs over de volle beedte dan was de kans op een positieve ontvangst hier groter geweest.

In de tijd, hebben de burger zoveel beloftes en voornemens aangehoord die na de verkiezingen in rook opgingen dat het vertrouwen ondertussen bij onder nul is aangekomen.
06-02-2019, 14:08 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door linux4: Amazon, Facebook en Google staan vast te trillen op hun benen van angst met dit D66 machtsvertoon...

Oh oh oh, Je zou het ook kunnen zien als iets positiefs zonder in politieke voorkeuren te treden. Het is politiek die kritiek moet bundelen op zoals zij ook worden genoemd monopsonische giganten. Muggenbeten en moppers van eenlingen hier op security.nl... denk je nu ècht dat bijvoorbeeld een Bezos of Zuckerberg zich daar iets aan gelegen laten liggen? Man ze lezen die zeurpraatjes nog geeneens!

Het is hier altijd hetzelfde kortzichtige liedje: Zodra de naam van een politieke partij valt gaat iedereen hier in de negatieve kankermodus.

Stelletje kleuters hier.

Ik zeg niet dat ik het idee negatief vind maar Nederland moet zich meer beseffen dat we op het wereld toneel als klein landje weinig te zeggen hebben al denken we dat we uitermate belangrijk zijn.
06-02-2019, 14:24 door Anoniem
De partij d66 die nu pas met de vuist op tafel slaat i.v.m de privacy van haar burgers,
het ruikt naar de verkiezingen,ja het is bijna 20 Maart,
prima maar ze hadden dit jaren geleden kunnen doen,nu is het mosterd na de maaltijd.

Rutte: we hebben 31 jaar de tijd voor de energie- en klimaattransitie.
hoezo,er moet toch geluisterd worden naar de EU.

Dijkhoff: ‘De kans is nihil dat wij het Klimaatakkoord zullen uitvoeren’

Iedereen betaald dit jaar gewoon "de fors gestegen hogere energie-kosten",
zonder dat de burgers wat te vertellen hebben.

Er word snel even een klimaat overeenkomst ondertekend in polen.

Man-made-global-warming = niet bewezen.
06-02-2019, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: Dat zegt dus iemand, Kees Verhoeven, die voorstander van de sleepwet is. Hypocriet. Kees doe ons allen een plezier en ga enkel nog ijsjes eten met je stagiaires.

Ja en nee. Enerzijds is het te gelde willen maken een minder nobel motief dan bepaalde kwesties in politiewerk. Anderzijds is het dan weer zo dat je van foutieve reclame een veel kleiner risico hebt op Computer Zegt Nee Syndroom.

Intussen leert men heel langzaam wel een beetje bij.

Dat gezegd, alles leuk en aardig, maar laten we nu eerst even met z'n allen kijken hoe de handhaving van de GDPR gaat tegenover de Facebooks en de Googles. Daar zit een paket maatregelen in waar we als community veel potentieel van verwachten, en die speciaal voor dit soort reuzen bedoeld zijn. Handhaven dus en kijken of het gaat werken.
06-02-2019, 14:53 door [Account Verwijderd]
Wacht maar tot één van deze techreuzen aanklopt bij D66. Dit soort roeptoeterij wordt alleen gebezigd om een lobby op gang te brengen. Even lobbyen, drankje erbij, afspraakjes maken, geldstroompje erbij en we horen dit soort retoriek nooit meer. Sterker nog: het gaat op den duur verdedigd worden. Wie houden ze hier voor de gek?

En D66.... was dat niet die partij die hun standpunten net zo hard van de hand doen als een duif op de Dam zijn uitwerpselen?
06-02-2019, 15:22 door Anoniem
" D66 wil macht Amazon, Facebook en Google aanpakken"

Gulle lach
06-02-2019, 15:28 door Anoniem
De eindgebruikers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Beter niet beginnen aan online accounts. Kan je er niet omheen (zakelijk bijvoorbeeld),
bekijk dan bijvoorbeeld je google settings en je activiteitsoverzicht.

Ik wed, dat heel veel gebruikers, die niet hebben afgeregeld, als ze een Google account hebben.

Ik ben benieuwd hoe velen ook een herkenbare foto hebben staan in hun account?

Veel wat er gebeurt, is dus "eigen schuld dikke bult".

Het minste waar men mee kan beginnen is af te dwingen dat Big Tech data bedrijven No Tracking verzoeken respecteren.
Dat zou al een mooi begin zijn.

Wees concreet, zomaar wat roeptoeteren is echt verkiezingsrethoriek.
06-02-2019, 16:25 door karma4
Door Anoniem: .....
Het is hier altijd hetzelfde kortzichtige liedje: Zodra de naam van een politieke partij valt gaat iedereen hier in de negatieve kankermodus.

Stelletje kleuters hier.
Je hebt daar volledig gelijk. Niet alleen als het een politiek iets is. Ook de eigen verantwoording en eigen speeltje.
06-02-2019, 16:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-02-2019, 16:47
Door karma4:
Je hebt daar volledig gelijk. Niet alleen als het een politiek iets is. Ook de eigen verantwoording en eigen speeltje.

Beheers je, Karmaatje! Blijf ontopic. Dit gaat niet over besturingssystemen. Ik weet dat je vingertjes branden om je toetsenbord volledig aan gort te slaan met retoriek, maar.... in je mandje! :-D
06-02-2019, 16:54 door karma4
Door Unix4:
Beheers je, Karmaatje! Blijf ontopic. Dit gaat niet over besturingssystemen. Ik weet dat je vingertjes branden om je toetsenbord volledig aan gort te slaan met retoriek, maar.... in je mandje! :-D
Ik geef Anoniem gelijk in het kinderachtig gedoe.
De bevestiging hoefde je niet zo overduidelijk te geven.
06-02-2019, 16:56 door Anoniem
Ik begrijp niet waarom ze FB niet aansprakelijk stellen voor genocide, zij zijn toch het doorgeef luik.
06-02-2019, 16:58 door [Account Verwijderd]
Door karma4:
Door Unix4:
Beheers je, Karmaatje! Blijf ontopic. Dit gaat niet over besturingssystemen. Ik weet dat je vingertjes branden om je toetsenbord volledig aan gort te slaan met retoriek, maar.... in je mandje! :-D
Ik geef Anoniem gelijk in het kinderachtig gedoe.
De bevestiging hoefde je niet zo overduidelijk te geven.

Zij die de schoen past trekt 'm aan, Karmaatje. Dus.... beloof je ons plechtig het nooit meer te doen? ;-)
06-02-2019, 19:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door linux4: Amazon, Facebook en Google staan vast te trillen op hun benen van angst met dit D66 machtsvertoon...

Oh oh oh, Je zou het ook kunnen zien als iets positiefs zonder in politieke voorkeuren te treden. Het is politiek die kritiek moet bundelen op zoals zij ook worden genoemd monopsonische giganten. Muggenbeten en moppers van eenlingen hier op security.nl... denk je nu ècht dat bijvoorbeeld een Bezos of Zuckerberg zich daar iets aan gelegen laten liggen? Man ze lezen die zeurpraatjes nog geeneens!

Het is hier altijd hetzelfde kortzichtige liedje: Zodra de naam van een politieke partij valt gaat iedereen hier in de negatieve kankermodus.

Stelletje kleuters hier.

Nee hoor, hij is gewoon realistisch. Heeft niks met politieke partijen of wat dan ook te maken.
Het is al eeuwen duidelijk dat geld regeert en dat de afgelopen jaren grote amerikaanse bedrijven hier vollop belastingontduiken en gewoon zeggen: graag of niet (ze zorgen er wel voor dat er talloze banen worden gecreeerd).
Kortom: het gaat niks te beweegbrengen en staat los van welke partij dan ook.
06-02-2019, 19:13 door karma4
Door Unix4: Zij die de schoen past trekt 'm aan, Karmaatje. Dus.... [/url]
Die schoen past je prima. De reactie was zooooo voorspelbaar. Dat je gewoon de bevestiging zelf geeft en het niet doorhebt ..
06-02-2019, 21:49 door [Account Verwijderd]
Door karma4:
Die schoen past je prima. De reactie was zooooo voorspelbaar. Dat je gewoon de bevestiging zelf geeft en het niet doorhebt ..

Wat zeg je nu toch weer allemaal, Karmaatje? Maar wat jij wilt hoor. Zolang je maar on topic blijft en niet vervalt in je gebruikelijke riedel over zaken die niks te maken hebben met het onderwerp. ;-)
06-02-2019, 22:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door linux4: Amazon, Facebook en Google staan vast te trillen op hun benen van angst met dit D66 machtsvertoon...

Oh oh oh, Je zou het ook kunnen zien als iets positiefs zonder in politieke voorkeuren te treden. Het is politiek die kritiek moet bundelen op zoals zij ook worden genoemd monopsonische giganten. Muggenbeten en moppers van eenlingen hier op security.nl... denk je nu ècht dat bijvoorbeeld een Bezos of Zuckerberg zich daar iets aan gelegen laten liggen? Man ze lezen die zeurpraatjes nog geeneens!

Het is hier altijd hetzelfde kortzichtige liedje: Zodra de naam van een politieke partij valt gaat iedereen hier in de negatieve kankermodus.

Stelletje kleuters hier.

Nee hoor, hij is gewoon realistisch. Heeft niks met politieke partijen of wat dan ook te maken.
Het is al eeuwen duidelijk dat geld regeert en dat de afgelopen jaren grote amerikaanse bedrijven hier vollop belastingontduiken en gewoon zeggen: graag of niet (ze zorgen er wel voor dat er talloze banen worden gecreeerd).
Kortom: het gaat niks te beweegbrengen en staat los van welke partij dan ook.

Kortom: Ik verdrink me liever in nihillisme en afkammen van initiatieven die de macht van het geld aan de kaak stellen. Kortom: Ik mopper doelloos verder.
Kortom: Wat wil je dan?
Misschien moet je op een zeepkistje gaan staan op het binnenhof en roepen dat politiek maar een spelletje is. (Is het ook) maar noem dan een zinnig alternatief voor dat politieke spel.
Misschien staat anarchisme je dan wel aan. Als je daarmee begint... waarschuw dan even zodat ik kan gaan preppen en een kogelvrij muurtje bouwen in mijn huiskamer.

Dank u wel.
07-02-2019, 06:53 door karma4 - Bijgewerkt: 07-02-2019, 06:57
Door Unix4:
Wat zeg je nu toch weer allemaal, Karmaatje? Maar wat jij wilt hoor. Zolang je maar on topic blijft en niet vervalt in je gebruikelijke riedel over zaken die niks te maken hebben met het onderwerp. ;-)
Het onderwerp is inperken van de macht van de grote commerciëlen. Lijkt me een prima doel.
Er is ooit een bedrijf opgesplitst gedwongen vanaf de VS overheid. Bell at&t wegens de hegemonie op telefonie vergelijkbaar met de huidige ip providers.
https://www.businessinsider.nl/att-breakup-1982-directv-bell-system-2018-02/?international=true&r=US jaartal 1984 alsof ze het boek gelezen hebben.

Niet heel toevallig was at&t ook de houder van Unix https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_Unix
Sommige zaken lijken zich te herhalen al is het niet op exact de zelfde manier. Het zou best aardig zijn google op te splitsen Amazon te spitsen in Cloud provider en webshop provider.
07-02-2019, 08:40 door Anoniem
Weer de discussie wegtrekken naar de OS oppositie ? Men krijgt er hier maar niet genoeg van. Wat lost het op?
Steeds dezelfde lieden die de discussie kapen. Zijn het verbetenen of krijgt men ervoor betaald?

Zie hoe de Big Tech bedrijven als facebook (nu ook al zich ingekocht hebbende in de blockchain technologie) en Google iedereen steeds meer uit de sokken data-network-trackt. Met de meest vileine technieken (device brede grafische ID tracking technologie, die 90,4% betrouwbaarheid). weet men je binnen al je verschillende browsers en op al je apparaten te volgen. EU zit nog in het cookie alert stadium en let niet op steeds veranderende algoritmen, steeds wijzigende IP adressen, phishing, spam, scam, ransomeware, bloat, etc. Eist geen minimale security policies en configuraties. De handhavers kunnen de technische innovatie niet eens bijbenen en een digibeet is geen partij voor dit geweld.

Log je in bij je bank, wordt er ter verificatie gekeken naar het apparaat waar je gewoonlijk op inlogt. Steeds worden de mazen van het net verkleind en preciezer, zodat geen eindgebruiker a.k.a harinkje nog kan ontsnappen.

Wat voor verouderde regelgeving en actie wordt erop lost gelaten? Safari stopt met Do Not Track, omdat het toch niet werkt en de grote Amerikaanse Big Tech Multinationals uw privacy beschouwen als toiletpapier (ze vegen er letterlijk hun k**t mee af). Omdat ze weten dat het Globale Imperium hen toch wel steunt. Zou er iemand in Den Haag terecht moeten staan, worden ze desnoods door diezelfde Yanks bevrijd. Totale minachting van de wereldburger derhalve.

Het is een flagellantenrace geworden met drie stappen voorwaarts en weer twee terug. EU-artikel 13 geeft nog meer bescherming aan het gevestigde media kartel. De fact checkers zorgen wel dat alle kritiek op de gevestigde orde in de kiem gesmoord gaat worden. The clamps are coming down, folks, slowly but surely.

Toch zijn er altijd eigenzinnige developers, eigenwijze browser bouwers, lieden, die tegen de stroom inzwemmen, dus luizen in de pels. Wanneer horen we "het grote Babylon, het is gevallen" (openbaringen 18)?

#sockpuppet
07-02-2019, 11:22 door [Account Verwijderd]
Door karma4:
Door Unix4:
Wat zeg je nu toch weer allemaal, Karmaatje? Maar wat jij wilt hoor. Zolang je maar on topic blijft en niet vervalt in je gebruikelijke riedel over zaken die niks te maken hebben met het onderwerp. ;-)
Het onderwerp is inperken van de macht van de grote commerciëlen. Lijkt me een prima doel.
Er is ooit een bedrijf opgesplitst gedwongen vanaf de VS overheid. Bell at&t wegens de hegemonie op telefonie vergelijkbaar met de huidige ip providers.
https://www.businessinsider.nl/att-breakup-1982-directv-bell-system-2018-02/?international=true&r=US jaartal 1984 alsof ze het boek gelezen hebben.

Niet heel toevallig was at&t ook de houder van Unix https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_Unix
Sommige zaken lijken zich te herhalen al is het niet op exact de zelfde manier. Het zou best aardig zijn google op te splitsen Amazon te spitsen in Cloud provider en webshop provider.

Het is echt ongelooflijk! Het onderwerp van deze post is D66 wil macht Amazon, Facebook en Google aanpakken en karma4 krijgt het voor elkaar om zelfs hier Unix in het verhaal erbij te betrekken! 10000% Off Topic!
07-02-2019, 11:57 door karma4
Door linux4:
Het is echt ongelooflijk! Het onderwerp van deze post is D66 wil macht Amazon, Facebook en Google aanpakken en karma4 krijgt het voor elkaar om zelfs hier Unix in het verhaal erbij te betrekken! 10000% Off Topic!
Het opsplitsen van een groot commercieel zoals at&t door de politiek is on topic. Ook toen waren merkverslaafden het er niet mee eens.
07-02-2019, 19:24 door Anoniem
Maar er waren ook andere redenen en de keuzen waren soms zeer arbitrair - voorbeeld het opsplitsen van Westinghouse.

Wiens data brood men eet, diens woord men spreekt.

In hoeverre moeten multinationals voldoen aan overheidsregelgeving?

Het woord is geduldig en het vlees is zwak.
09-02-2019, 04:39 door Anoniem
Ik zou liever een benotting van de macht van D66 willen voorstellen door al hun privacybedreigende voorstellen aan banden te laten leggen.
10-02-2019, 12:59 door Anoniem
Sinds wanneer is D66 overgenomen door de Communistische partij? De voorgestelde privacy gerelateerde maatregelen zijn overbodig aangezien de huidige GDPR wetgeving hier al in voorziet. Als D66 inderdaad werkelijk begaan is met privacy overtredingen van deze bedrijven zou ze een flinke budgetverhoging voor de Autoriteit Persoonsgegevens, zodat ze continu een aantal mensen deze bedrijven auditen en bij overtreding boetes uitdelen. De maximale boete van 4% van de jaarlijkse globale omzet is hoog genoeg om de schatkist wat bij te vullen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.