image

Politie verspreidt verkeerde camerabeelden in pinpasfraudezaak

donderdag 7 februari 2019, 09:14 door Redactie, 10 reacties

De politie heeft tijdens het opsporingsprogramma Team West in een item over pinpasfraude verkeerde camerabeelden uitgezonden, waardoor een onschuldig persoon werd getoond die niets met het misdrijf te maken had. Ook op de website politie.nl waren verkeerde foto's te zien.

Bij het misdrijf werd in Den Haag een pinpas gestolen. Later werd er met deze pinpas contactloos betaald bij een drogisterij in Rijswijk. De politie vroeg bij deze drogisterij de camerabeelden op en kreeg die ook. "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee het opsporingsprogramma wekelijks wordt gemaakt, bleek mevrouw in dit geval niet te hebben afgerekend met de gestolen bankpas, zoals werd verondersteld", aldus de politie.

Rechercheurs in deze zaak hebben met de vrouw en haar familie gesproken en excuses aangeboden. Ook is er gesproken over de impact die het heeft wanneer een onschuldig iemand als verdachte in beeld wordt gebracht en hebben de rechercheurs uitgelegd hoe de situatie kon ontstaan. De politie merkt op dat er strikte afspraken zijn gemaakt met het Openbaar Ministerie over het tonen van camerabeelden van verdachten.

Het is niet voor het eerst dat de politie de foto van een onschuldig iemand in een opsporingsprogramma toont. De afgelopen jaren is dit meerdere keren voorgekomen. Destijds werd aangegeven dat er zou worden gekeken naar het verbeteren van de procedure met betrekking tot het onderzoeken van foto's.

Reacties (10)
07-02-2019, 09:52 door Anoniem
Iedereen dna afstaan, land vol met camera's. Mensen vrees niet.
De roverheid handelt zorgvuldig.
07-02-2019, 10:45 door Anoniem
Je zou verwachten dat het pinpointen van de juiste transactie, onder meer inhoud dat je degene die ervoor en degene erna gepind hebben, even vergelijkt met de beelden. En misschien ook even contacteert omdat zij aantoonbaar aanwezig zijn geweest en wellicht iets gezien hebben.
07-02-2019, 10:48 door Anoniem
De belangrijkste vraag: heeft de politie het ook voor elkaar gekregen wanneer je op haar naam zoekt in hun systeem dat de notificatie 'crimineel' bij haar weg is?
07-02-2019, 10:49 door Anoniem
Het zou illegaal moeten zijn om beelden uit te zenden van een verdachte als er nog geen uitspraak is gedaan door een rechtbank. Wat als je echt verdacht word maar je later vrijgesproken word? Dit soort dingen blijven je je leven lang achtervolgen.
07-02-2019, 12:53 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou illegaal moeten zijn om beelden uit te zenden van een verdachte als er nog geen uitspraak is gedaan door een rechtbank. Wat als je echt verdacht word maar je later vrijgesproken word? Dit soort dingen blijven je je leven lang achtervolgen.

Wat is dit nu voor een rare gedachtegang. Dus als iemand veroordeeld is voor een misdrijf mag de goegemeente gaan natrappen door de camerabeelden op Youtube te plaatsen. Lekkere wereld wordt het zo.
Kolderidee!
Roep dan ook dat programma's zoals opsporing verzocht geen camerabeelden mogen vertonen van verdachten die zichtbaar zijn direct voorafgaand aan bijvoorbeeld een moordoverval.
Hoe kleedt je dan zo'n onderzoek in, als er volgens je visie geen bezwarende beelden mogen worden gebruikt om bewijzen te verzamelen voor een misdrijf? Het is de kern van de rechtsgang: bewijzen verzamelen om een verdachte uit te sluiten van onrechtmatige wraakoefeningen door de meute (het volk zo je wilt)
07-02-2019, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het ... achtervolgen.

Wat is dit nu voor een rare gedachtegang. Dus als iemand veroordeeld is voor een misdrijf mag de goegemeente gaan natrappen door de camerabeelden op Youtube te plaatsen.
Dat schrijft Anoniem niet! Beelden van een verdachte mag niet uitgezonden worden.
Over niet-verdachten, veroordeelden en andere mensjes wordt niks gezegd. Daarvan beelden uitzenden is vrij zinloos.
07-02-2019, 22:57 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou illegaal moeten zijn om beelden uit te zenden van een verdachte als er nog geen uitspraak is gedaan door een rechtbank. Wat als je echt verdacht word maar je later vrijgesproken word? Dit soort dingen blijven je je leven lang achtervolgen.

Absurde redenatie. Als er op de beelden duidelijk te zien is dat iemand iets illegaals doet, is dat de dader. We weten nog niet hoe hij heet, maar de onbekende persoon die daar op camera een pistool onder de neus van de winkelier duwt *is de dader*. Punt de beelden zijn beelden van een dader om zijn identiteit te achterhalen. En te veroordelen voor het misdrijf dat deze dader heeft begaan.

Hier in dit geval waren er geen beelden dat iemand duidelijk iets illegaals doet. Deze beelden zijn dus niet goed gecontroleerd. Dit was namelijk geen dader noch een verdachte. Dit was een niemand. Wiens beelden verkeerd zijn gebruikt.

Om als redmiddel hiervoor dan te gaan zeggen dat beelden van verdachten (wat dus in feite daders zijn, dat is te zien op beeld.) niet getoond mogen worden, als alle andere opsporingsmogelijkheden uitgeput zijn is absurd en getuigt van weinig realiteitszin.
08-02-2019, 15:20 door Anoniem
Het zou illegaal moeten zijn om beelden uit te zenden van een verdachte als er nog geen uitspraak is gedaan door een rechtbank. Wat als je echt verdacht word maar je later vrijgesproken word? Dit soort dingen blijven je je leven lang achtervolgen.

Veroordeling moet vooraf gaan aan de opsporing (zonder verdachte, en zonder verdediging) ? ;)
09-02-2019, 04:36 door Anoniem
Als de politie beelden mag plaatsen dan mag ik dat ook als ik een inbreker in mijn huis betrap op de camera, en hem zo aan de schandpaal nagelen.

Dat is een natuurwet waar niet aan getornt wordt.

Dat grapperhaus voorstel voor het overheids monopolie op plaatsen van crime scene beelden gaat het hem niet halen.. .ten minste niet bij mij.

Actie > dan ook Reactie !
11-02-2019, 11:52 door Anoniem
Hey kijk, we hebben een verdachte! Laten we dit meteen uitzenden en op internet plaatsen, het zal wel kloppen...
Geen feiten controleren dus maar meteen de schuld geven!

Asociaal, dat is het.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.