image

Politie waarschuwt jongeren via campagne voor plegen van cybercrime

donderdag 14 februari 2019, 09:41 door Redactie, 8 reacties

De politie heeft via een online campagne duizenden jongeren gewaarschuwd voor het plegen van cybercrime. Bijna tienduizend Nederlandse jongeren klikten op een link die informatie over het uitvoeren van ddos-aanvallen en inbreken op accounts leek te bevatten, maar in werkelijkheid wees naar een video en website van de politie. De politie stelt dat het zich voor het eerst via een landelijke campagne op "potentiële daders" richt.

Het doel van de campagne "Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime" is jongeren bewust te maken van de gevaren en mogelijke gevolgen van cybercrime, zo laat de politie in een vandaag verschenen persbericht weten. De jongeren klikten op een link die informatie zou bevatten over het stelen van geld voor de online game Fortnite, het inbreken op Instagram-accounts en het uitvoeren van een ddos-aanval tegen hun school.

In alle drie de gevallen werden de jongeren doorgeleid naar een video met uitleg over het strafbare feit. Vervolgens kwamen ze op de website Vraaghetdepolitie.nl terecht. De video's die voor de campagne waren opgezet werden de afgelopen dagen 500.000 keer bekeken. Volgens Floor Jansen, binnen de politie expert op het gebied van jeugd en cybercrime, begint de aanpak van cybercrime onder jongeren bij bewustwording over wat strafbaar is en wat de gevolgen kunnen zijn.

"Dat is voor veel jongeren niet helder en vraagt dus om een gezamenlijke inspanning. Niet alleen van de politie, maar ook van ouders, opvoeders, scholen en andere instanties. Ook zij krijgen ermee te maken en hebben een minstens zo belangrijke rol bij de preventie. Ouders en kinderen zouden het hier thuis aan de keukentafel met elkaar over moeten hebben", aldus Jansen.

Voor jongeren die vragen hebben over cybercrime of willen weten hoe ze hun vaardigheden op een positieve manier kunnen inzetten, organiseert de politie donderdagavond 14 februari een livechat op het Instagram-account Vraaghetdepolitie.

Reacties (8)
14-02-2019, 10:02 door Anoniem
"Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime". Vind het wel kort door de bocht. Kennis vergaren heeft niets met criminaliteit te maken.
Men moet wel informatie op doen om je beter ergens tegen te beschermen, bewustwording is hierbij een belangrijke factor.
14-02-2019, 10:33 door Anoniem
Dat je op een link klikt die belooft te laten zien hoe je makkelijk inbreekt zegt niet dat je van zoiets ook van plan was. Mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig, maar niet noodzakelijk crimineel. Met het posten van clickbait bewijs je vrij weinig.
14-02-2019, 11:18 door Anoniem
Doet mij denken aan LOIC van Anonymous. Maar dan anders. LOIC daar trapten wel veel mensen in, maar LOIC was echt en niet van de politie.
14-02-2019, 11:58 door Ron625
Ach, op RTL hadden ze het er over dat hacken strafbaar is........
Hacken is helemaal niet strafbaar, maar "ze" weten het verschil niet tussen hacken en binnendringen.
Op mijn computer mag ik alles hacken, het is tenslotte van mij!
14-02-2019, 12:20 door Anoniem
Door Anoniem: "Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime". Vind het wel kort door de bocht. Kennis vergaren heeft niets met criminaliteit te maken.
Men moet wel informatie op doen om je beter ergens tegen te beschermen, bewustwording is hierbij een belangrijke factor.

Net even https://nl.wikipedia.org/wiki/Cilinderslot#Kerntrekken aangeklikt om precies die reden. Nu moet ik dus preventief worden doorgeleid, voorgelicht en bewust gemaakt.
14-02-2019, 19:14 door Anoniem
Zo’ n coole actie!
Complimenten Floor ea????

Bewustwording, op n positieve manier juiste gedrag beinvloeden, informeren: Ik ga snel nog s kijken??

Nu nog n verbod op bootersites in de lucht brengen bij registrars en t ruimt weer s op. Nederland eerst:)
14-02-2019, 20:08 door Anoniem
Vind het wel kort door de bocht. Kennis vergaren heeft niets met criminaliteit te maken. Men moet wel informatie op doen om je beter ergens tegen te beschermen, bewustwording is hierbij een belangrijke factor.

Wie de schoen past, trekke hem aan. Iedereen weet voor zichzelf of die met goed of slecht geweten de link aanklikte ;)
14-02-2019, 21:59 door Anoniem
Door Ron625: Ach, op RTL hadden ze het er over dat hacken strafbaar is........
Hacken is helemaal niet strafbaar, maar "ze" weten het verschil niet tussen hacken en binnendringen.
Op mijn computer mag ik alles hacken, het is tenslotte van mij!

Uhh nee niet dus... dat is zo passe...

De helft van die computer waar jij van zegt dat ie van jouw is is helemaal niet van jouw! Je OS, software en misschien fotos of whatever je van het internet hebt gehaald.

Hacken betekend tegenwoordig gewoon stelen en inbreken. Spelen met hardware heeft in Nederland geen naam meer. Eigenlijk nooit gehad want "Hacken" is een Engelse term. Mooi he!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.