image

AP onderzoekt gebruik persoonsdata in verkiezingscampagnes

vrijdag 15 februari 2019, 10:36 door Redactie, 6 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een verkennend onderzoek gestart naar de manier waarop politieke partijen persoonsgegevens tijdens verkiezingscampagnes hebben gebruikt. Eerder voerde de Britse privacytoezichthouder ICO een soortgelijk onderzoek uit in Groot-Brittannië.

Politieke partijen maken bij campagnewerkzaamheden vaak gebruik van externe organisaties die potentiële kiezers bijvoorbeeld via social media benaderen. De informatie die hierbij wordt gebruikt of verzameld kan mogelijk privacygevoelig zijn omdat het om bijzondere persoonsgegevens kan gaan. "Politieke voorkeur is een bijzonder persoonsgegeven dat op basis van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) extra goed moet worden beschermd.", aldus de AP.

Door het dataschandaal van Facebook en Cambridge Analytica is er internationaal aandacht gekomen voor het gebruik en verzamelen van persoonsgegevens via social media. De Nederlandse privacytoezichthouder heeft nu alle politieke partijen in de Tweede Kamer vragen gesteld over de organisaties met wie ze samenwerken en de manier waarop persoonsgegevens daarbij worden verwerkt. Het gaat dan met name om organisaties die zich bezighouden met 'microtargeting', waarbij groepen en personen gericht worden benaderd.

Daarnaast richt het onderzoek zich op de vraag of en op welke wijze politieke partijen gegevens over potentiële kiezers registreren. De Autoriteit Persoonsgegevens merkt op dat bijzondere persoonsgegevens zoals politieke voorkeur alleen bij uitzondering verwerkt mogen worden, en ook de vertrouwelijkheid en de beveiliging op orde moet zijn.

Reacties (6)
15-02-2019, 10:59 door karma4
-geen peil-
15-02-2019, 14:21 door Anoniem
facebook, de fact-checker
15-02-2019, 14:56 door ph-cofi
Registreren politieke partijen de voorkeuren van kiezers, dan? Of baseren ze zich simpelweg op hun eigen volgers op sociale media + diens vrienden + diens vrienden...
Kan me ook voorstellen dat postcodegebied al genoeg mogelijkheden biedt, zo gaat men ook te werk met flyeren en bezoeken.
15-02-2019, 15:17 door karma4
Door ph-cofi: Registreren politieke partijen de voorkeuren van kiezers, dan? Of baseren ze zich simpelweg op hun eigen volgers op sociale media + diens vrienden + diens vrienden...
Kan me ook voorstellen dat postcodegebied al genoeg mogelijkheden biedt, zo gaat men ook te werk met flyeren en bezoeken.
Met -geen peil- probeerde ik te verwijzen naar micro targeting gebaseerd op canvassing te combineren met social media.
De brongegevens waren daar op postcode gebied gebaseerd waarbij open data en de uitslagen van kiesbureau's aan elkaar gerelateerd worden. Je hebt als heel zo. Dat met de eigen volgers en vrienden + vrienden levert een sterk beïnvloedingskanaal. Gewoon er in pompen wat men graag hoort en het versterkt zich.
15-02-2019, 22:14 door Anoniem
@karma4,

Maar dat wilde men toch juist ondervangen, zoals in het geval Cambridge Analytica? Er zal als altijd wel weer met twee maten worden gemeten, namelijk tussen het denken binnen het kartel en de verkettering van alles in de wereld erbuiten.

Waarom niet meer inzetten op echtheidsvinding. Zo kun je via blockchain verificatie echtheid van gegevens vaststellen,
Het wordt ook zonder data bloot te geven gebruikt om de juistheid op een bepaald moment te kunnen vaststellen.
Een juridisch persoon kan zo een document op een bepaald tijdstip laten verifieren, zonder de inhoud vrij te hoeven geven.
zodat er minder gemanipuleerd kan worden. Had wikileaks destijds die mogelijkheden maar gehad.

We gaan er immers toch nog steeds van uit dat men verkiezingen zo eerlijk mogelijk wil laten verlopen en niet wil laten beinvloeden door MSM. Je wilt sjoemelen toch eerder voorkomen dan bevorderen?

luntrus
16-02-2019, 14:40 door karma4 - Bijgewerkt: 16-02-2019, 15:05
Door Anoniem: luntrus
Waarom niet meer inzetten op echtheidsvinding. Zo kun je via blockchain verificatie echtheid van gegevens vaststellen, ..
Een AH die aantoont dat een sinaasappel eerlijk geplukt en verhandeld is via blockchain?
Het is het bewijs van een wc-eend. Sorry maar dump die "blockchain is het nieuwe wonder" gedachte maar.


We gaan er immers toch nog steeds van uit dat men verkiezingen zo eerlijk mogelijk wil laten verlopen en niet wil laten beinvloeden door MSM. Je wilt sjoemelen toch eerder voorkomen dan bevorderen?
ja ja, en dat moet ik geloven. Ik ga er vanuit dat politici sjoemelen en beloftes doen. Pas aan de daden kunnen we zien of het echt zo is. Gewoonlijk is het dan te laat als het heel erg fout zit.

https://www.msn.com/nl-nl/entertainment/nieuws/gele-hesjes-in-hilversum-tegen-nos In de jaren 30 was er ook zo iets dat de overheid het allemaal verkeerd had. (weimar)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.