Privacy - Wat niemand over je mag weten

wet op de privacy (avg)

01-03-2019, 12:15 door Anoniem, 15 reacties
hallo,

had een conflict met de vve van het appartementencomplex waar ik woon, zelf ben ik huurder en een huurder heeft geen rechten jegens de vve.
ik kreeg een brief over een onderzoek dat moest plaatsvinden in het gebouw betreffend lekkage.
op die brief stonden mailadressen van de voorzitster vve en andere bewoners/eigenaren.
de mailadressen werden dus door bewoners/eigenaren onderling gebruikt om te communiceren.

mijn concrete vraag; ik had een conflict over wanbeleid met de vve en ben verhaal gaan halen bij de voorzitster vve gebruikmakend van het mailadres wat in de brief stond betreffende de lekkage onderzoek.

voorzitster stelde voor om aan mijn deur de zaken "uit te leggen", ik gaf aan dat ik dat niet wilde, en liever via mail want dan weet ik wat er allemaal geschreven is door mijzelf en de tegenpartij daar ik een erg slecht geheugen heb.

ze negeerde mijn verzoek toch en kwam aan mijn deur om het uit te leggen, maar gaf mij tevens een geschreven briefje dat ik geen gebruik mocht/mag maken van van haar (of de andere mailadressen).
ze beriep zich op de wet privacy (avg).
ik heb sterk de indruk dat ze dit doet om het communiceren tussen ons moeilijker te maken zodat ik niet kan klagen, want ze gebruikt namelijk wel dat emailadres voor communicatie tussen andere bewoners/eigenaren.

ik heb mijn twijfels dat ze in deze context zich kan beroepen op deze wet privacy ? heb ik het fout ?

mvg en bvd...
Reacties (15)
01-03-2019, 15:41 door Anoniem
Ze heeft ongelijk als de mailadressen de contactadressen betreffen voor de VVE. Want dan worden ze 'bedrijfsmatig' beschikbaar gesteld. Maar uw (contract-)relatie is met de verhuurder. Welke lid is van de VVE. U zult dus uw verhaal daar moeten doen, bij uw verhuurder. De VVE is geen partij hierin... helaas voor u.
01-03-2019, 16:44 door Anoniem
Voor zover ik het kan beoordelen zit deze voorzitster inderdaad uit haar nek te lullen. De AVG zet de regels uiteen voor het verwerken van persoonsgegevens door particuliere bedrijven en overheidsgegevens, en geldt dus niet voor zuiver huishoudelijke activiteiten. Kortweg, gewoon niet van toepassing.
Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_verordening_gegevensbescherming#Beperkingen
01-03-2019, 21:27 door Anoniem
Door Anoniem: Ze heeft ongelijk als de mailadressen de contactadressen betreffen voor de VVE. Want dan worden ze 'bedrijfsmatig' beschikbaar gesteld. Maar uw (contract-)relatie is met de verhuurder. Welke lid is van de VVE. U zult dus uw verhaal daar moeten doen, bij uw verhuurder. De VVE is geen partij hierin... helaas voor u.
ik weet dat ik bij mijn verhuurder moet zijn maar daar gaat de vraag nu niet om, de vraag is simpel, mag zij zich beroepen op de avg ondanks dat ik technisch gezien niet bij haar moet zijn voor mijn klacht ?
02-03-2019, 09:11 door Anoniem
Artikel 2 van de AVG zegt:
Materieel toepassingsgebied
[...]
2. Deze verordening is niet van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens:
[...]
c) door een natuurlijke persoon bij de uitoefening van een zuiver persoonlijke of huishoudelijke activiteit;
[...]
Overweging 18 geeft gedetailleerder aan wat daarmee bedoeld wordt:
(18) Deze verordening is niet van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door een natuurlijke persoon in het kader van een louter persoonlijke of huishoudelijke activiteit die als zodanig geen enkel verband houdt met een beroeps- of handelsactiviteit. Tot persoonlijke of huishoudelijke activiteiten kunnen behoren het voeren van correspondentie of het houden van adresbestanden, het sociaal netwerken en online-activiteiten in de context van dergelijke activiteiten. Deze verordening geldt wel voor verwerkingsverantwoordelijken of verwerkers die de middelen verschaffen voor de verwerking van persoonsgegevens voor dergelijke persoonlijke of huishoudelijke activiteiten.
De voorzitter en leden van een VVE zijn bewoners. Die zitten niet beroepsmatig of als handelsactiviteit hun VVE te bestieren, dat is vrijwilligerswerk. Dan is er ook geen verband met beroeps- of handelsactiviteit en zie ik niet in hoe dit onder de AVG valt.

Ik denk dus dat de AVG hier geen geldig argument is. Ik vind wel dat als iemand je vraagt e-mailadressen niet te gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor ze verstrekt zijn je dat zou moeten respecteren. Bedenk dat je met vrijwilligers te maken hebt. Ik vind het tegelijk wel slordig van die vrijwilligers om die e-mailadressen bij een huurder in de bus te gooien.

Met de VVE heb je geen directe formele relatie. Als die iets bijdragen aan het oplossen van je probleem is het meegenomen, maar ik zou er geen wonderen van verwachten. Je kan vermoedelijk beter naar de huurcommissie stappen als je huisbaas in gebreke blijft, ook als het tegenover hem weer de VVE is die in gebreke blijft. Als dat het probleem is heb jij daar ook last van maar het is formeel aan de verhuurder om dat op te lossen. Die heeft toch echt zichzelf in de situatie geplaatst waarin dat kan optreden door die woning aan je te verhuren.
02-03-2019, 09:59 door Anoniem
Verstandiger voor de VvE is email te versturen middels bcc
02-03-2019, 10:01 door Anoniem
Door Anoniem:mag zij zich beroepen op de avg ondanks dat ik technisch gezien niet bij haar moet zijn voor mijn klacht ?
Nee. Zie hierboven.
02-03-2019, 10:38 door Anoniem
Ik ben geen jurist maar als je zelf je emailadres openbaart, bijvoorbeeld door het bovenaan een brief neer te zetten, moet je niet raar opkijken als anderen, zoals ontvangers van die brief, daar ook gebruik van gaan maken. Ook voor doeleinden die niet precies in die brief stonden, tenzij je er uitdrukkelijk bijzet dat het adres alleen voor dit ene doel en niet voor een ander doel bestemd is. En zelfs dan lijkt het me raar te zeggen dat een (kennelijk persoonlijk, en dus niet gelegenheidsgebonden) adres in gebruik voor VvE-zaken niet ook voor andere VvE-zaken gebruikt zou mogen worden. Ze heeft een pet op en dan is het heel raar dat je communicatie gericht aan degene met die pet op niet zou willen ontvangen. Is ze nou voorzitster van die VvE, of niet?

Maargoed, als je weet waar ze woont kan je natuurlijk ook heel goed een briefje uitdraaien en dat in haar brievenbus stoppen. Of opsturen naar het adres van de VvE zoals die bij de KvK staat ingeschreven. Of allebei. Netjes bijhouden wanneer je wat waar hebt afgeleverd of verstuurd, kopietje voor jezelf erbij, etc. (Fax, voorzover beschikbaar, is nog steeds briljant wat dat betreft: Het afleverbericht is een stuk goedkoper dan aangetekend versturen bij de post en het verweer van de spambox is er heel zwak.)

Overigens bestaat er een middel tegen ongevraagd in persoon (of per telefoon) te woord gestaan worden: Je schrijft er zelf een briefje achteraan met jouw versie van het verhaal, en eventueel je reactie daarop. Compleet met de opmerking dat ze ongevraagd en ongelegen in persoon langskwam tegen jouw uitdrukkelijke wens in om per email te communiceren. Dan staat dat op papier en zal zij dat weer (op papier) moeten weerleggen.

Verder helpt het mischien wel als je zorgt dat je een goed verhaal hebt en dat ook een beetje leuk verpakt. Hoofdletters en wat daar zo bijhoort zijn een aardig begin.
02-03-2019, 11:21 door Anoniem
Een VVE zou een algemeen e-mailadres moeten hebben waaronder het VVE-bestuur eventueel is te bereiken.
Dat is tenminste wel zo praktisch.

Als huurder heb je in theorie niet direct iets met de VVE te maken, maar de praktijk kan anders zijn.
Want bepaalde besluiten van een VVE kunnen natuurlijk een huurder niet zinnen, en VVE's mogen natuurlijk niet van alles beslissen over de rug van een huurder: ze moeten zich bijvoorbeeld algemeen aan de wet houden en anderen geen onnodige overlast veroorzaken. (inclusief huurders!)

Maar in principe dienen huurders dergelijke VVE-conflicten op te lossen via hun verhuurder.
De verhuurder behoort het op te pakken en de discussie is dan verder tussen de verhuurder en de VVE.
Het nadeel is alleen wel dat dit in de praktijk vaak omslachtiger is, en soms veel extra tijd kan kosten.
In wezen kan men elkaar zo een hak zetten, maar dat bevordert i.h.a. de sociale cohesie tussen huurders en kopers niet!!!

Een beetje VVE zou daarom niet kinderachtig moeten zijn, en als een zaak niet al te ingewikkeld is ook rechtstreeks huurders aanhoren. Veel kleine problemen kunnen op deze wijze soepel worden voorkomen of opgelost en everybody happy. Veel beter.
02-03-2019, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem:
De voorzitter en leden van een VVE zijn bewoners. Die zitten niet beroepsmatig of als handelsactiviteit hun VVE te bestieren, dat is vrijwilligerswerk. Dan is er ook geen verband met beroeps- of handelsactiviteit en zie ik niet in hoe dit onder de AVG valt.

Ik denk dat bedoeld wordt dat de verzamelaar beroeps- of handelsactiviteiten uitvoert. De huurder is echter een privaat persoon.

Een VvE is geen natuurlijke persoon. Het is een geregistreerde vereniging. Bestuursleden of aangestelde uitvoerders zijn in functie wanneer ze handelen uit naam van de VvE, ondanks dat het meestal vrijwillig is. Er zijn ook veel VvE's die voor bepaalde functies derden inhuren.
04-03-2019, 11:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
De voorzitter en leden van een VVE zijn bewoners. Die zitten niet beroepsmatig of als handelsactiviteit hun VVE te bestieren, dat is vrijwilligerswerk. Dan is er ook geen verband met beroeps- of handelsactiviteit en zie ik niet in hoe dit onder de AVG valt.

Ik denk dat bedoeld wordt dat de verzamelaar beroeps- of handelsactiviteiten uitvoert. De huurder is echter een privaat persoon.

Een VvE is geen natuurlijke persoon.
maakt dit nog wat uit tov de avg dat in mijn geval de vve geen natuurlijk persoon is ?


02-03-2019, 11:21 door Anoniem zei; "De verhuurder behoort het op te pakken" en DAAR zit het probleem nou juist, die "is nooit thuis" bij problemen, wel de lusten maar niet de lasten dus.
nou zou ik dan juridische stappen kunnen ondernemen maar dat gaat de relatie tussen mij en verhuurder ook weer niet verbeteren.
ondertussen blijft de vve wanbeleid jegens huurders en andere zaken plegen en zitten wij er maar mooi mee.
04-03-2019, 12:33 door karma4
Door Anoniem:
maakt dit nog wat uit tov de avg dat in mijn geval de vve geen natuurlijk persoon is ?

02-03-2019, 11:21 door Anoniem zei; "De verhuurder behoort het op te pakken" en DAAR zit het probleem nou juist, die "is nooit thuis" bij problemen, wel de lusten maar niet de lasten dus.
nou zou ik dan juridische stappen kunnen ondernemen maar dat gaat de relatie tussen mij en verhuurder ook weer niet verbeteren.
ondertussen blijft de vve wanbeleid jegens huurders en andere zaken plegen en zitten wij er maar mooi mee.

Je doel is om personen lastig te gaan vallen. VVE bestuurders en VVE leden zijn gewoon personen.
Je hebt geen wettelijke reden om iets met de VVE van doen te hebben.
Je hebt een probleem met je verhuurder en die wil je niet aanspreken, dat is jouw keus.
Ergo het willen lastig vallen van andere personen en daarvoor een geautomatiseerd hulpmiddel gebruiken valt onder de AVG. Dat je eigenhandig de personen van de VVE wil lastig vallen en niet je huurbaas lijkt me wettelijk al fout.
04-03-2019, 13:55 door Anoniem
Door karma4:
Je doel is om personen lastig te gaan vallen. VVE bestuurders en VVE leden zijn gewoon personen. (...)
Ergo het willen lastig vallen van andere personen en daarvoor een geautomatiseerd hulpmiddel gebruiken valt onder de AVG. Dat je eigenhandig de personen van de VVE wil lastig vallen en niet je huurbaas lijkt me wettelijk al fout.
Manmanman...

Ten eerste is het jouw persoonlijke interpretatie dat OP mensen "lastig wil vallen." Simpelweg contact opnemen is niet lastig vallen. Dit is gewoon toegestaan. Als de ontvanger daar geen behoefte aan heeft, dan moeten ze dat dus als zodanig zeggen. Oftewel, "Hou op ons lastig te vallen" ipv "Je mag dit e-mailadres niet gebruiken van de AVG." Ik vind het niet netjes om andere mensen een motief toe te schrijven. Doe dat eens niet.

Ten tweede hoef je geen wettelijke reden hebben om contact op te nemen met iemand. Hoe denk je dat jouw ouders elkaar hebben ontmoet?

Ten derde, zoals te lezen als je de moeite had genomen om 3 seconden op Wikipedia te zoeken, zijn verwerkingen door natuurlijke personen voor huishoudelijke activiteiten uitgezonderd van de AVG. Dus PER DEFINITIE valt dit niet onder de AVG. Dat "het lastig vallen van mensen" (lekker ongenuanceerd mensen beschuldigen, kudo's) mogelijk onder andere wetten valt, en dat hij (als dat waar zou zijn) bijvoorbeeld een kandidaat zou zijn voor een contactverbod, staat hier compleet los van.
04-03-2019, 15:10 door Anoniem
Voor iedereen die vindt dat een VVE niks met de AVG te maken heeft, het volgende: https://www.eigenhuis.nl/appartement-en-vve/avg-voor-de-vve.

Ook zijn er veel voorbeelden te bedenken waar wel degelijk, in het kader van AVG, toestemming gevraagd moet worden van de leden van de VVE. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van camera's in de entree van een flatgebouw. En, als daarbij een gedeelte van de openbare weg gefilmd wordt, valt het zelfs onder het toezicht van de AP.
04-03-2019, 17:59 door karma4
Door Anoniem:Manmanman...
Ten eerste is het jouw persoonlijke interpretatie dat OP mensen "lastig wil vallen." Simpelweg contact opnemen is niet lastig vallen. ..
Je mag dit e-mailadres niet gebruiken van de AVG." Ik vind het niet netjes om andere mensen een motief toe te schrijven. Doe dat eens niet.
OP stelt zelf:
- dat hij een probleem met de VVE en met de huurbaas heeft.
- Hij vindt dat hij het recht heeft om via mail op de hoogte gehouden te worden en dat hij wil reageren op hun wanbeleid.
- De VVE persoon geeft duidelijk dat zet niet op het ongewenste contact zitten te wachten.r
[/quote]
Ten tweede hoef je geen wettelijke reden hebben om contact op te nemen met iemand. Hoe denk je dat jouw ouders elkaar hebben ontmoet?
Door uit raam te kijken en een blokje om te gaan. Dit is de waarheid ik weet waar ze woonden en hoe het gegaan is.
Het is niet gegaan onder dwang van wie dan ook zoals jij schijnt voor te staan.

Ten derde, zoals te lezen als je de moeite had genomen om 3 seconden op Wikipedia te zoeken, zijn verwerkingen door natuurlijke personen voor huishoudelijke activiteiten uitgezonderd van de AVG. … [/quote]Een VVE is een rechtspersoon het mag uitbesteed worden https://www.vvenederland.nl/ kijk ook de link hierboven na https://www.eigenhuis.nl/appartement-en-vve/avg-voor-de-vve Elk IP-adres of wat dan ook dat identificeren kan zijn valt onder AVG. Een niet lid toch een mail toesturen valt niet te rijmen met de verwerkingsdoelstellingen, punt.
04-03-2019, 21:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
De voorzitter en leden van een VVE zijn bewoners. Die zitten niet beroepsmatig of als handelsactiviteit hun VVE te bestieren, dat is vrijwilligerswerk. Dan is er ook geen verband met beroeps- of handelsactiviteit en zie ik niet in hoe dit onder de AVG valt.

Ik denk dat bedoeld wordt dat de verzamelaar beroeps- of handelsactiviteiten uitvoert. De huurder is echter een privaat persoon.

Een VvE is geen natuurlijke persoon.
maakt dit nog wat uit tov de avg dat in mijn geval de vve geen natuurlijk persoon is ?


02-03-2019, 11:21 door Anoniem zei; "De verhuurder behoort het op te pakken" en DAAR zit het probleem nou juist, die "is nooit thuis" bij problemen, wel de lusten maar niet de lasten dus.
nou zou ik dan juridische stappen kunnen ondernemen maar dat gaat de relatie tussen mij en verhuurder ook weer niet verbeteren.
ondertussen blijft de vve wanbeleid jegens huurders en andere zaken plegen en zitten wij er maar mooi mee.
Door karma4:
Door Anoniem:
maakt dit nog wat uit tov de avg dat in mijn geval de vve geen natuurlijk persoon is ?

02-03-2019, 11:21 door Anoniem zei; "De verhuurder behoort het op te pakken" en DAAR zit het probleem nou juist, die "is nooit thuis" bij problemen, wel de lusten maar niet de lasten dus.
nou zou ik dan juridische stappen kunnen ondernemen maar dat gaat de relatie tussen mij en verhuurder ook weer niet verbeteren.
ondertussen blijft de vve wanbeleid jegens huurders en andere zaken plegen en zitten wij er maar mooi mee.

Je doel is om personen lastig te gaan vallen. VVE bestuurders en VVE leden zijn gewoon personen.
Je hebt geen wettelijke reden om iets met de VVE van doen te hebben.
Je hebt een probleem met je verhuurder en die wil je niet aanspreken, dat is jouw keus.
Ergo het willen lastig vallen van andere personen en daarvoor een geautomatiseerd hulpmiddel gebruiken valt onder de AVG. Dat je eigenhandig de personen van de VVE wil lastig vallen en niet je huurbaas lijkt me wettelijk al fout.
tjee, ik heb nog nooit zoveel foute AANNAME,S in 1 reactie mogen meemaken, u gaat voor olympisch goud beste karma !
ps, ik hoop dat karma U niet zal bezoeken, want dan, oh,oh....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.