Een 20-jarige Hagenaar is wegens het uitvoeren van ddos-aanvallen met een Mirai-botnet, het inbreken op het Magister-leerlingensysteem van zijn middelbare school en het afpersen van twee goksites en een bitcoinwisselkantoor veroordeeld tot jeugddetentie van 377 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk.
Voor het uitvoeren van de ddos-aanvallen en het afpersen van de websites beschikte de man over een Mirai-botnet, dat uit 10.000 besmette apparaten bestond. De Hagenaar voerde niet alleen aanvallen uit met het botnet, hij verhuurde het ook aan anderen. De rechter achtte ook bewezen dat de man heeft ingebroken op het Magister-leerlingensysteem van zijn middelbare school om daar een personeelslijst met privé e-mailadressen en privé telefoonnummers te stelen, die vervolgens met anderen werden gedeeld.
Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden geëist, waarvan 22 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Daarnaast wilde de officier van justitie dat de man één van de afgeperste websites en zijn school een schadevergoeding zou betalen van in totaal ruim 12.000 euro.
Volgens de rechter heeft de Hagenaar met de ddos-aanvallen niet alleen storingen veroorzaakt bij de betreffende websites, maar ook schade toegebracht aan de bedrijven achter die websites. "Bij de ddos-aanvallen maakte de verdachte gebruik van botnets, waarmee dus ook schade is toegebracht aan de geïnfecteerde computers en andere apparaten. Bovendien veroorzaken deze aanvallen veel ongemak", zo staat in het vonnis vermeld.
De rechter hield bij de strafmaat rekening met de leeftijd van de verdachte, die tijdens verschillende ddos-aanvallen minderjarig was, en dat hij geen strafblad had. Uiteindelijk werd de man veroordeeld tot jeugddetentie van 377 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk. De rechtbank zag geen aanleiding om een schadevergoeding op te leggen, aangezien het onduidelijk was hoe de schade door het OM was berekend.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Hij zegt echt een hele hoop, maar er zijn een tweetal punten die ik er uit wil halen: 1. Je telefoon staat pas echt uit als de ...
Als hostingbedrijf krijgen wij steeds vaker klachten dat een website van een klant ten onrechte persoonsgegevens publiceert of ...
Nederland is vandaag een nieuwe internetprovider rijker die zegt zich te zullen inzetten voor privacy, veiligheid en vrijheid. ...
CTF/Challenge Developer
Wil jij ook werken bij het leukste securitybedrijf van Nederland en je coding skills in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwste security challenges voor onze klanten en evenementen zoals bijvoorbeeld #CTC2019 en #ECSC2019?
Wanneer het over cyberaanvallen gaat worden vaak termen als geavanceerd of geraffineerd gebruikt, maar in de praktijk blijkt ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.