image

Voorschoten vervangt containers door afvalbakken met chip

maandag 18 maart 2019, 10:54 door Redactie, 25 reacties

De gemeente Voorschoten gaat door met het vervangen van grijze minicontainers door afvalbakken met een chip. Een maatregel waardoor inwoners zich zorgen maken over hun privacy, zo laat de Zuid-Hollandse gemeente via de eigen website weten. De chip koppelt de container aan een adres.

Met de gegevens kan de gemeente naar eigen zeggen inzicht krijgen in hoeveel containers zijn uitgegeven in relatie tot het aantal adressen, bedrijven of woningen uitsluiten die over een niet gechipte minicontainer beschikken, het legen van minicontainers reguleren en niet gechipte minicontainers niet meer legen. Via de chip kan de gemeente niet zien hoeveel restafval per container wordt aangeboden.

"Het chippen van de minicontainers is nu uitsluitend gedaan om het beleidsdoel van afvalscheiding te kunnen invullen in combinatie met goed beheer van de daarvoor benodigde faciliteiten. Daarbij wordt de informatie welke container aan welk adres is gekoppeld niet aan andere gegevens gekoppeld", zo laat de gemeente verder weten. De informatie van de chips wordt ook niet met derden gedeeld en alleen ingezet voor de afvalscheiding. De chip is volgens de gemeente dan ook niet in strijd met de privacyregels.

"Maar ook een adres is een gegevensdrager", laat de Autoriteit Persoonsgegevens tegenover Omroep West weten. "Dit betekent dat informatie ofwel direct over iemand gaat, ofwel naar deze persoon te herleiden is." Persoonsgegevens mogen alleen met een wettelijke grondslag worden opgeslagen. Het stimuleren van het scheiden van afval en het beheer van het aantal containers is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens op zichzelf geen grondslag. "We moeten eerst deze specifieke situatie onderzoeken, voor we kunnen zeggen of het wettelijk niet mag", aldus een woordvoerster van de privacytoezichthouder.

Reacties (25)
18-03-2019, 11:25 door Anoniem
Mijn theorie is, dat dit alles uiteindelijk tot meer zwerfafval en meer plastic soep leidt. Mensen willen niet twee blokken verderop lopen met hun vuilniszak door de regen om die centraal in te leveren. Dan hoopt de vuilnis zich thuis op en gaat die uiteindelijk de natuur in (wel even goed alle enveloppen van de Postcode Loterij apart houden natuurlijk, want daar staat je adres op. Dit leer je na de eerste boete die je krijgt).

Hier hebben we flats met een ondergrondse container, en je wilt niet weten hoe vaak daar mensen uit de wijk naar toe lopen met afval wat absoluut niet bij het restafval hoort (ijzeren voorwerpen e.d.). Er zijn mensen die niets om de natuur geven. En allerlei wetten en rfid chips invoeren gaat die mentaliteit niet veranderen.
18-03-2019, 11:57 door Anoniem
Anonieme passen uitdelen? Zet bjv. een grabbelton neer bij de gemeente waar na controle of je wel een inwoner van Voorschoten bent willekeurig een afvalpas kan worden gegrabbeld. (zonder registratie)
18-03-2019, 12:01 door Anoniem
Wat me altijd enorm stoort aan dit soort privacywensen is dat ze extreem opportuun zijn, gelegenheidsdiefjes zeg maar.

AIVD / MIVD meeluisteren? NIKS TE VERBERGEN
Politie bedelt om toegang to en gebruik illegaal gerichte camera's? NIKS TE VERBERGEN
Chip op mijn vuilnisbak? PRIVACY BLRG BLARG
18-03-2019, 12:06 door Anoniem
in friesland wordt dit al aantal jaar gedaan, hier wordt nu ook gewicht per container doorbelast aan het adres.

Daarmee ben ik wel nieuwschierig wat voor uitspraak AP kan doen na onderzoek
18-03-2019, 12:21 door Anoniem
Dat "beleidsdoel van afvalscheiding" is vaak vooral een spelletje van ambtenaren zodat gemeentes elkaar de ogen uit kunnen steken met "scheidingspercentages". Ongeacht of het zin heeft. Want vaak genoeg worden de verschillende afvalstromen weer bijelkaar gemikt, en soms, zoals bij de laatste rage het plastic apart inzamelen, weet je eigenlijk vantevoren al dat het niet rendabel gaat zijn en het milieu ook niet gaat helpen. Dan is het dus bezigheidstherapie voor burgers om de ambtelijke "leuk".

Niet heel raar dus dat de burger er een beetje tabak van begin te krijgen, zoals in Best, waar beveiligers met de ophalers meemoeten.

"Daarbij wordt de informatie welke container aan welk adres is gekoppeld niet aan andere gegevens gekoppeld" is niet meer dan de zoveelse belofte van de gemeentelijke kat om van het aangebonden spek af te blijven. Net alsof ze het zelf nog wel geloven.

Overigens wel raar dat er kennelijk nogal wat "wilde" klikos rondwaren, waar kennelijk niet voor betaald wordt. Waar komen die allemaal vandaan dan? Of is dat ook vooral een voorwendsel om toch maar die chip in te kunnen voeren? Dat zou ook niet de eerste keer zijn. Zoals met die verschillende "anti-spookbewoners" acties in Amsterdam die vooral ambtelijk falen bovenbrachten, maar na de ronkende actieaankondiging zijn dat soort resultaten dan weer geen nieuwsberichtje waard.

Het probleem met de boel voorliegen is dat als je het maar lang genoeg volhoudt niemand je nog gelooft ook al spreek je deze ene keer toevallig wel de waarheid. En ga er dan maar aan staan om alsnog geloofwaardig over te komen.
18-03-2019, 12:34 door pe0mot
Oud nieuws!
Hebben in het noorden al 10 jaar of meer.
18-03-2019, 13:01 door Anoniem
Door Anoniem: in friesland wordt dit al aantal jaar gedaan, hier wordt nu ook gewicht per container doorbelast aan het adres.

Daarmee ben ik wel nieuwschierig wat voor uitspraak AP kan doen na onderzoek
Kunnen jullie de afvalbak afsluiten dan? Anders zie ik nogal veel mensen de troep in andermans bak gooien....
18-03-2019, 13:13 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn theorie is, dat dit alles uiteindelijk tot meer zwerfafval en meer plastic soep leidt. Mensen willen niet twee blokken verderop lopen met hun vuilniszak door de regen om die centraal in te leveren.
... en er dan ook nog grof per zak danwel kilogram voor moeten betalen.

Zag laatst een bericht dat in Zwitserland bij de Franse grens nogal wat vuiltoerisme te zien is. Afval ophalen is er zo duur dat ze dan maar de grens over wippen met een auto vol vuilniszakken. Krijgen ze er een boete voor, willen ze alsnog hun vuil daar laten "want ik heb er toch voor betaald" (die boete). Heeft de Franse overheid dan weer geen trek in.

En allerlei wetten en rfid chips invoeren gaat die mentaliteit niet veranderen.
Die wetten en technologie iets proberen te forceren dat ze beter anders op kunnen lossen. Maak desnoods het afvalophalen "gratis" (je betaalt er toch wel voor, maar dan indirect), want iedereen heeft er profijt van dat het opgehaald wordt en dus niet blijft liggen. Dat aspect wordt wel een beetje vergeten in de graagte iedereen z'n precieze "afvalproductie" op te spelden in een soort doorgeschoten "de vervuiler betaalt"-deugdrang.

(Wat nog steeds niet wil zeggen dat het netjes is om je afval bij de buren te dumpen, ook niet als je het daar in de afvalbak dumpt.)


Door Anoniem: Wat me altijd enorm stoort aan dit soort privacywensen is dat ze extreem opportuun zijn, gelegenheidsdiefjes zeg maar.

AIVD / MIVD meeluisteren? NIKS TE VERBERGEN
Politie bedelt om toegang to en gebruik illegaal gerichte camera's? NIKS TE VERBERGEN
Chip op mijn vuilnisbak? PRIVACY BLRG BLARG
*kuch* Referendum sleepwet *kuch*

Buiten dat scheer je wel vrij hard heel erg veel mensen met allemaal een eigen meninkje en een eigen perspectiefje over een en dezelfde kam. Het zou bijvoorbeeld best kunnen dat de mensen die zich "geheel vrijwillig" opgeven voor dat cameragedoe vóór de sleepwet hebben gestemd en geen probleem hebben met gechipt afval. Mischien ook niet. Weet jij het? Nee? Dan neem je hier gewoon maar aan wat je uitkomt zodat je " PRIVACY BLRG BLARG" kan roepen.
18-03-2019, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: Dat "beleidsdoel van afvalscheiding" is vaak vooral een spelletje van ambtenaren zodat gemeentes elkaar de ogen uit kunnen steken met "scheidingspercentages". Ongeacht of het zin heeft. Want vaak genoeg worden de verschillende afvalstromen weer bijelkaar gemikt, en soms, zoals bij de laatste rage het plastic apart inzamelen, weet je eigenlijk vantevoren al dat het niet rendabel gaat zijn en het milieu ook niet gaat helpen. Dan is het dus bezigheidstherapie voor burgers om de ambtelijke "leuk".

Toch eigenlijk wel jammer dat deze leugens altijd weer opduiken in deze discussies.
Heb jij een vuilniswagen gevolgd? Heb je die de het papier- of plastiafval naar de vuilverbrander zien brengen?
Als dit zo zou zijn, waar leven al die papier- en verpakkingsrecycle bedrijven dan van?
Bedrijven die een nieuw apparaat ontwikkelen, testen en bouwen om plastic van melkkarton te scheiden doen dat zeker ook alleen maar om mooi in de krant te komen. Alle kosten boeken ze af als advertentieonkosten? Want als alles bij elkaar gegooid wordt, verkopen ze geen enkel apparaat en zijn die miljoenen weggegooid geld.

Peter
18-03-2019, 13:28 door Anoniem
Simpel,dit helpt niet voor het mileu maar helpt wel ambtelijke fictive werkelijkheidsinzichtelijkheid.
Kijk even bij een grote nederlandse gemeente als Utrecht: gescheiden inzamelijn, gezamelijk verbranding. Of Moerdijk, te weining gescheiden afval: gezamelijk verbrand en tariefsverhoging.
Burgerlijke ongehoorzaamheid kan nog altijd nog een goed gevoel geven: lazer alles vij gemengd in publieke afvalbakken.

De rechter WIL de burger niet beschermen, hier zijn al zaken over gevoerd.

Oplossing: flitsertje kopen, openschroeven en ombouwen; met een klein pulsje verniel je dit soort nfc scanners snel.
18-03-2019, 15:00 door karma4
Door Anoniem: in friesland wordt dit al aantal jaar gedaan, hier wordt nu ook gewicht per container doorbelast aan het adres.

Daarmee ben ik wel nieuwschierig wat voor uitspraak AP kan doen na onderzoek

De milieuvervuilers hebben lak aan anderen inclusief andermans privacy.
Ik snap niet dat die milieuvervuilers door het AP beschermd moeten worden als het recht op asociaal gedrag een recht op privacy is. Een adres een persoonsgegeven? Alle naambordjes nummers een bereikbaarheidsgegevens meteen acuut verwijderen. Wat zal dat opbrengen?
18-03-2019, 16:28 door Briolet - Bijgewerkt: 18-03-2019, 16:30
Door pe0mot: Oud nieuws!
Hebben in het noorden al 10 jaar of meer.

Ik snap de nieuwswaarde van dit artikel ook niet. In onze gemeente in het oosten zijn de containers al zeker 15 jaar 'gechipt'. We betalen per lediging en daar is niets mis mee.

Straks moet ook de elektriciteitsmeter weg, want die geeft aan hoeveel stroom we verbruiken.
18-03-2019, 16:33 door Anoniem
Door Briolet:
Door pe0mot: Oud nieuws!
Hebben in het noorden al 10 jaar of meer.

Ik snap de nieuwswaarde van dit artikel ook niet. In onze gemeente in het oosten zijn de containers al zeker 15 jaar 'gechipt'. We betalen per lediging en daar is niets mis mee.

Straks moet ook de elektriciteitsmeter weg, want die geeft aan hoeveel stroom we verbruiken.

Idem dito hier in het zuiden. Sinds 2003.
18-03-2019, 19:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-03-2019, 19:29
Door Briolet:
Door pe0mot: Oud nieuws!
Hebben in het noorden al 10 jaar of meer.
Ik snap de nieuwswaarde van dit artikel ook niet. In onze gemeente in het oosten zijn de containers al zeker 15 jaar 'gechipt'. We betalen per lediging en daar is niets mis mee.
Absoluut. Ik kan de dag niet afwachten dat het bij ons wordt ingevoerd.
Verder: Doet er ook niet toe dat het oud nieuws is, het is véél belangrijker dat dit nieuws weer een pispot is voor de privacyhypers.
Straks moet ook de elektriciteitsmeter weg, want die geeft aan hoeveel stroom we verbruiken.
Och da's nog niks. Huisadressen... da's pas een beltone case voor de privacy waakhond! Straatnamen en huisnummers moeten z.s.m. verboden worden want zij zijn een hulpmiddel om je domicilie te achterhalen. Privacy inbreuk! Onacceptabel!! Dat staat potverdorie zomaar op alle post die aan je wordt gericht. Hoe halen 'ze' het in hun onbeschofte hoofd om dat te doen, want elke postbode kan zomaar lezen waar iedereen woont, om maar helemaal niet te denken aan fout bezorgd bij de buren! Weten die verdorie ook nog eens waar ik woon en dat is veel erger dan de kennis van waar een ander woont. Dat boeit me niet. Kortom: Onverteerbaar.
Nogmaals: Privacyinbreuk!
AP verzaak niet, doe uw plicht!
18-03-2019, 19:42 door Anoniem
De digitale panopticum architectuur = creeren van de supermens = keurig burger.

Jij bied keurig je huisval aan volgens de regels,want ook jij bent nu te traceren
vanwaar het afval vandaag komt.

Zodoende voldoe jij aan de eisen van het digitale panopticum,hoe meer data
het systeem van jou heeft als burger heeft des te beter het panopticum jou gedrag kan controleren en gaan wijzigen.

The Matrix
18-03-2019, 21:15 door Anoniem
In het (landelijk() dorp in Belgie waar ik woon hebben we dit systeem al 20 jaar.
Je betaald een vast bedrag per lediging en dan per aangeboden kilo.
Ik heb 2 vuilnisbakken, 1 voor groenafval en een grijze voor het restafval.
- Er zijn verschillende maten van vuilnisbakken, hoe groter hoe duurder.
- Het groenafval is goedkoper dan het restafval.
- Er is 1 afrekening per jaar.
- Als er niemand is ingeschreven op het adres dan wordt de vuilnisbak niet leeggemaakt.

Als je minder afval produceert betaal je minder. Er is niet meer sluikstort en niemand stopt zijn afval in andermans container.
18-03-2019, 22:27 door Anoniem
Als je per lediging betalen moet, zie ik daarin in principe geen enkel bezwaar, zelfs al zit er op elke bak een chip.

Maar werken met diftar, elke bak wegen en het te betalen jaarbedrag afhankelijk maken van het toatle gewicht, is uit den boze.

Want dat werkt in de hand dat anderen hun vuil in jouw kliko mikken. Normaal gesproken is dat geen enkel probleem, die bak staat er toch en als er ruimte in is vind ik het helmaal niet erg als iemand een keer het teveel in mijn afvalbak kiepert. Hopelijk doet ie het dan wel correct, zodat ik geen boete krijg voor verkeerd afval in mijn bak. Dat zal echter meestal wel loslopen.

Maar wanneer je per gewicht moet gaan betalen zie ik dat als een levensgroot probleem dat uitnodigt tot flinke buurtruzies!
19-03-2019, 09:07 door Anoniem
Ik woon in de gemeente Voorschoten. Deze nieuwe containers gaan duizenden euro's kosten. Het oorspronkelijke idee was om dit al door te voeren in 2016 (voor de AVG) maar doordat de gemeente in curatele was gesteld (goh hoe zou dat nou komen) werd dat uitgestuurd.

Het is een cadeau van de VVD aan Groenlinks in Voorschoten. Deze twee partijen zitten samen in de coalitie. Er is tijdens de raadsvergadering gezegd dat de chips niet gebruikt gaan worden voor het wegen van de containers en betalen per kilo of per lediging. Natuurlijk weten we allemaal dat als er over 3 jaar een nieuwe gemeenteraad zit dit ter grabbel wordt gegooid.

Ik hoop echt dat de AP de gemeente terugfluit en ik die chip uit de container kan slopen. De oude is helaas vanochtend opgehaald.
19-03-2019, 12:47 door Anoniem
Door Briolet:
Door pe0mot: Oud nieuws!
Hebben in het noorden al 10 jaar of meer.

Ik snap de nieuwswaarde van dit artikel ook niet. In onze gemeente in het oosten zijn de containers al zeker 15 jaar 'gechipt'. We betalen per lediging en daar is niets mis mee.

Straks moet ook de elektriciteitsmeter weg, want die geeft aan hoeveel stroom we verbruiken.

Dan zult u ook wel weten dat de gemeente Arnhem al eens met een dwangsom is gedreigd vanwege niet noodzakelijke verwerking van persoonsgegevens m.b.t. dat 'chippen' van afvalcontainers.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-legt-gemeente-arnhem-last-onder-dwangsom-op-voor-gebruik-afvalpas

En hoe liep dit af? Update 19 maart 2019 (vandaag dus!...):
Update 19 maart 2019:
De AP heeft de last onder dwangsom aan de gemeente Arnhem per 14 maart 2019 opgeheven. Het college van B&W van de gemeente Arnhem had de AP daar in september 2018 om gevraagd. De AP heeft vastgesteld dat de gemeente Arnhem inmiddels nieuwe software heeft geïmplementeerd. Er worden nu geen persoonsgegevens meer bewaard op de afvalcontainer bij gebruik van een afvalpas. Door deze maatregel overtreedt Arnhem niet langer de privacyregels. Dit betekent dat de gemeente de afvalcontainers kan sluiten. De gemeente kan nu weer een systeem gaan hanteren waarmee afvalcontainers door een afvalpas geopend kunnen worden.


[Het hete hangijzer is natuurlijk niet het al of niet mogen chippen van afvalcontainers,
maar gaat over de vraag of hier wel of niet op onwettige wijze persoonsgegevens bij worden verwerkt
]
19-03-2019, 14:34 door Anoniem
Mijn theorie is, dat dit alles uiteindelijk tot meer zwerfafval en meer plastic soep leidt.
Precies, ik bezoek Haarlem, en heb een kartonnen doos...
Als ik mijn dingen heb afgeleverd ga ik naar huis.
Bij de bushalte staat een oud-papier bak
...die ik niet kan openen.
19-03-2019, 14:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: in friesland wordt dit al aantal jaar gedaan, hier wordt nu ook gewicht per container doorbelast aan het adres.

Daarmee ben ik wel nieuwschierig wat voor uitspraak AP kan doen na onderzoek
Kunnen jullie de afvalbak afsluiten dan? Anders zie ik nogal veel mensen de troep in andermans bak gooien....

nee helaas kunnen wij die niet afsluiten en dat gebeurt dus ook bij meerdere mensen.
19-03-2019, 17:33 door Briolet - Bijgewerkt: 19-03-2019, 17:53
Door Anoniem:…Dan zult u ook wel weten dat de gemeente Arnhem al eens met een dwangsom is gedreigd vanwege niet noodzakelijke verwerking van persoonsgegevens m.b.t. dat 'chippen' van afvalcontainers.

In Arnhem is het afval storten 'gratis' voor bewoners. Er was dus helemaal geen reden om persoonsgegevens te verwerken. Het enige wat telde was dat je inwoner van de gemeente moest zijn.

In Voorschoten gaat het nu ook om het registreren van de lediging. Omdat ze het over reguleren van afvalstromen hadden, nam ik aan dat dit via betalen per lediging zou gaan. Nu zie ik in de reactie van anoniem 07:09 uit Voorschoten dat er niet per lediging betaald gaat worden. Dit cruciale punt mist in bovenstaand artikel. Bij gratis afval storten is dit inderdaad dezelfde situatie als in Arnhem.

Het systeem van betaling per lediging wordt al erg lang door heel veel gemeenten in het land gebruikt en dan moet je natuurlijk wel bijhouden hoe vaak je ledigt waardoor verwerking van persoonsgegevens gewoon mag.

Voorschoten kan het probleem snel oplossen door ook gewoon te laten betalen voor ledigen.

De gemeente Voorschoten gaat door met het vervangen van grijze minicontainers door afvalbakken met een chip.
Ik snap overigens niet waarom je goede afvalbakken afschrijft als er alleen maar in chip in hoeft te komen. Hier zijn indertijd overal kleine gaatjes in de oude bakken geboord en is de chip daarin vastgezet. Dus geen kosten voor nieuwe containers, die je uiteindelijk toch allemaal zelf moet betalen via de afvalstoffenheffing.
19-03-2019, 18:52 door Anoniem
Door Briolet: Voorschoten kan het probleem snel oplossen door ook gewoon te laten betalen voor ledigen.
Dan heb je het probleem "technisch" oftewel voor de wet opgelost door wel even je burgers goed te naaien en privacy op te offeren terwijl dat helemaal niet nodig was.

Dat "vele andere gemeenten" ook zo werken wil nog niet zeggen dat het een goed idee is. Er zijn genoeg dingen die helemaal geen goed idee blijken en toch doorgezet worden, ook op gemeentelijk niveau.
20-03-2019, 09:05 door karma4
Door Anoniem: ..Dat "vele andere gemeenten" ook zo werken wil nog niet zeggen dat het een goed idee is. Er zijn genoeg dingen die helemaal geen goed idee blijken en toch doorgezet worden, ook op gemeentelijk niveau.
Er zijn genoeg dingen die een uitstekend idee zijn maar toch door velen afgebrand worden.
Wat is je oplossing voor het vaak asociale gedrag? Bijvoorbeeld datmen wel veel meeneemt op een uitje maar het verpakkingsmateriaal overal rond laat slingeren.
20-03-2019, 16:31 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: ..Dat "vele andere gemeenten" ook zo werken wil nog niet zeggen dat het een goed idee is. Er zijn genoeg dingen die helemaal geen goed idee blijken en toch doorgezet worden, ook op gemeentelijk niveau.
Er zijn genoeg dingen die een uitstekend idee zijn maar toch door velen afgebrand worden.
Mischien zijn jouw uitstekende ideetjes toch niet zo uitstekend.

Wat is je oplossing voor het vaak asociale gedrag?
Welk "vaak asociale gedrag"?

Bijvoorbeeld datmen wel veel meeneemt op een uitje maar het verpakkingsmateriaal overal rond laat slingeren.
Oh, rfid chips met gps en ingebouwde vingerafdruklezer en een landelijke vingerafdrukdatabase om te kijken wie de schuldige is en een automatisch gevoede zwerfvuildatabase om het bewijs te volgen voordat het zekergesteld kan worden, natuurlijk!

Tenminste, dat is wat jij ervan zou kunnen maken. Ik zou meer gaan voor een stukje opvoeding zoals de "bob"-campagne dat ook is, en vrijelijk te gebruiken afvalbakken. Zoals die "blikvangers" die je her en der wel ziet staan. Zodat het gewoon normaal is dat als je gezellig met z'n allen op picnic gaat je dan ook gewoon de rotzooi weer meeneemt.

(Ik was ooit vrij regelmatig op evenementen waar mensen hun computertjes meenamen naar de camping en gezellig met z'n allen een netwerk gingen bouwen enzo. Die hadden de reputatie dat ze het veld schoner achterlieten dan dat ze het betrokken, en dat werkte helemaal op iedereen zijn vrijwillige medewerking en een heleboel uitgedeelde vuilniszakken. Het kan best, maar kom er maar eens om bij een "regulier" festival.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.