image

Juridische vraag: Mag een verhuuder zonder instemming van de huurder een smart lock met camera op de voordeur plaatsen?

woensdag 20 maart 2019, 13:33 door Arnoud Engelfriet, 13 reacties

Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Wij wonen in een studentenhuis met acht mensen. Onze huisbaas (een particulier met nog een paar panden) heeft recent aangekondigd de bellen en voordeursloten te komen vervangen, en wel door zogenaamde smart locks. Dat zou handiger zijn in verband met wisselende bewoners en nagemaakte sleutels, maar er zit een camera op zodat hij kan meekijken (in theorie). Plus, ik ken die dingen en weet dat ze vaak hartstikke lek zijn. Zijn wij verplicht zo'n slot te accepteren?

Antwoord: Hoofdregel onder de wet is dat de deurbellen en de sloten voor verantwoordelijkheid van de huurder zijn. Deze vallen onder het kopje klein onderhoud, en daar draait de huurder voor op. Ergens wel logisch ook, het is immers op dat moment mijn huis dus ik wil bepalen hoe de bel werkt (en klinkt), en ik kan zo kiezen voor het soort slot dat ik wil. Extra sterk met politiekeurmerk of juist iets simpels – het is mijn verzekering en mijn risico.

Natuurlijk kun je hier andere afspraken over maken. Als de verhuurder aanbiedt om op zijn kosten een duur inbraakproof slot te plaatsen, en jij vindt dat een goed idee, waarom dan niet. Uiteraard betekent dat niet dat de verhuurder dan een reservesleutel mag hebben, laat staan ermee naar binnen mag gaan. Maar met wederzijds goedvinden mag zoiets prima.

Een smart lock klinkt leuk, en zeker in studentenhuizen en andere plekken met veel verloop kan ik me iets voorstellen bij het gedoe dat sleutelbeheer dan geeft. Deurcodes kun je makkelijker wijzigen dan sleutels, en in ieder geval een stuk goedkoper. En als je met vingerafdrukken werkt, dan heb je ook meer mogelijkheden om niet meer welkome personen te weren. Maar desondanks zie ik geen mogelijkheden om dit te doen zonder instemming van de huurder, althans bij zijn woongedeelte.

Bij de algemene voordeur ligt dat anders. Het portiek en de gemeenschappelijke ruimtes zijn namelijk de verantwoordelijkheid van de verhuurder, wat ook weer logisch is want uiteindelijk kun je daar nooit één huurder voor verantwoordelijk stellen. Daar zou de verhuurder dus eenzijdig kunnen kiezen om een zelfgekozen slot te monteren.

Er is geen specifieke regelgeving over wat voor soort slot dat dan moet zijn, zodat hij dus in beginsel vrij is om een als "smart lock" in de winkel liggend ding te monteren. Maar een verhuurder moet natuurlijk wel zorgvuldig te werk gaan, en ik denk dat je daar wel een punt hebt gezien de brakke reputatie van veel van die sloten. Het is alleen in zoverre oneerlijk dat je als huurder dan met onderbouwing moet komen waarom het slot onveilig is, terwijl de verhuurder alleen maar hoeft te zeggen "hij komt van de slotenmaker en er staat 'Super Secure' op de doos". Maar zo is het recht, vrees ik.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (13)
20-03-2019, 14:13 door Anoniem
En ik denk dat de huurder het recht heeft om een sticker over de camera te plakken zodat deze niet meer functioneert...
20-03-2019, 14:29 door Anoniem
En als je dan de camera af plakt als huurder? Ben je dan strafbaar? Ik denk dat de verhuurder dit niet accepteert. Hoever schaadt de camera op de centrale voordeur de privacy van de bewoners?

Ik persoonlijk had gelijk de camera afgeplakt, zeker als ik als huurder er zelf geen gebruik van kan maken.

TheYOSH
20-03-2019, 16:00 door Anoniem
Die slimme sloten worden verbazingwekkend vaak vernield. Ik denk dat zo'n verhuurder al snel eieren voor z'n geld kiest.
20-03-2019, 16:16 door Anoniem
Maar wacht even, wat van een pand (zoals bij studentenhuizen wel vaker) waar de kamers voorzien zijn van binnendeuren zonder slot, en de "gezamelijke" voordeur de enige is met sleutel?

Daarnaast zijn biometrische sloten wel "makkelijk" voor de verhuurder maar juist weer een extra risico voor de huurder, dus alleen dat "gemak" lijkt me niet voldoende om biometrie zonder meer toe te staan. Zeker niet aangezien dat op de werkvloer ook niet zomaar een goed idee is. Waarom bij je thuis dan wel?
20-03-2019, 16:25 door Anoniem
Huurders hebben veel rechten die ze vaak zelf niet weten. Je kunt altijd naar de Huurcommissie gaan of in Amsterdam naar Stichting !WOON als je problemen hebt met je huisbaas. Gratis consult. https://wooninfo.nl
20-03-2019, 18:30 door Anoniem
Je kunt ook een grote pan spaghetti koken, wat bier in huis halen en dan de huisbaas uitnodigen om met zijn allen ervoor te zorgen dat het huis geen puinhoop wordt. Samen op zoek naar een veilige camera aan de deur en allemaal mee kunnen kijken naar wat er gebeurt aan de voordeur. Het grootste euvel van gedeelde woningen met jonge mensen is dat die nog te veel gewend zijn dat mammie alle dagen onderbroeken komt wassen, de plee borstelt, de afwas doet en je bed opmaakt.

Poldermodel. Hollands Glorie. Eens de koppen bij elkaar steken en open kaart spelen. Wie weet kan dan zelfs de huur wel omlaag. Want minder gezeur voor de huisbaas. Als je mag studeren heb je blijkbaar verstand. Mooi moment om dat te gebruiken.
20-03-2019, 20:42 door Anoniem
Gewoon aangeven dat je dat niet fijn vind die camera. Luistert ie niet dan de camera en het slot met hamers en schroevendraaiers kapot maken. Een paar x van dit soort acties... en het wordt hem dan wel te duur. Houd rekening met een camera op de camera installatie gericht dus hoodie op enzo.

Voor mij hoeft een huisbaas niet met dit soort dingen aan te komen. In zijn eigen huis is wat anders..dat moet hij weten bij hem thuis, maar bij jouw voordeur...neh.. liever niet. Heb zelf ooit een huisbaas gehad die 4cameras bij zijn prive woning had hangen bij de voordeur. Stonden ook 2 of 3 dure bolides op de oprit. Het zegt ook iets over de persoon zelf die dit wil. Geen normaal mens die zoiets bedenkt. Misschien is het zinvol om een woning bij een woningstichting of dergelijke te proberen te bemachtigen... en gewoon die situatie te ontvluchten. Ik had een nieuwe huisbaas die een knokploeg om de paar dagen door het huis liet banjeren met een sleutbos die meer dan 100sleutels groot was. Betraden de kamers zonder toestemming. Daarbij helpt alleen nog een grote bek en een breed postuur en desnoods op de vuist. De juridische weg met cameras kan ook maar is frustrerend.
Ik ben na die pest acties gaan kijken bij de woningstichting en nu woon ik in een 1 gezinswoning met tuin en alles erbij.
Affijn gewoon aangeven dat je het niet ziet zitten (of wel). De rest creatief oplossen als het met praten niet lukt.
20-03-2019, 23:14 door Anoniem
Door Anoniem: Maar wacht even, wat van een pand (zoals bij studentenhuizen wel vaker) waar de kamers voorzien zijn van binnendeuren zonder slot, en de "gezamelijke" voordeur de enige is met sleutel?

Daarnaast zijn biometrische sloten wel "makkelijk" voor de verhuurder maar juist weer een extra risico voor de huurder, dus alleen dat "gemak" lijkt me niet voldoende om biometrie zonder meer toe te staan. Zeker niet aangezien dat op de werkvloer ook niet zomaar een goed idee is. Waarom bij je thuis dan wel?

Een smartlock hoeft niet biometrisch te zijn. Het kan ook prima met een smartcard of een app werken.
21-03-2019, 08:28 door Anoniem
Ik denk dat de vraag op de verkeerde plaats gesteld is. Beginnen bij de verhuurder is logisch. Daarna - indien die er is bij een vermoedelijke pandjesbaas - bij de functionaris gegevensbescherming. Als dan nog geen bevredigend antwoord komt, stel de vraag eens aan de Autoriteit Persoonsgegevens (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/klacht), dat lijkt me de beste plaats om een gezaghebbend antwoord te krijgen.
22-03-2019, 09:21 door Anoniem
dom gewauwel... "laten we het slot vernielen".. afplakken.. etc etc.

voor jou 10 anderen die het wel accepteren. En voordat je met rechten en plichten komt; tuurlijk waar. Maar het doelbewust vernielen van eigendom van een huurbaas is een reden om uit je huis te worden gezet.

Eminus
22-03-2019, 10:21 door Anoniem
Maar het doelbewust vernielen van eigendom van een huurbaas is een reden om uit je huis te worden gezet.
Als je gepakt wordt. Als je een beetje nadenkt is die kans nihiel. Bovendien hoeft vernielen niet, afplakken werkt net zo goed en is veel eenvoudiger.
24-03-2019, 13:08 door Anoniem
Vreemd dat de schrijver niet wenst in te gaan op de vraag.
25-03-2019, 09:25 door Briolet
en ik denk dat je daar wel een punt hebt gezien de brakke reputatie van veel van die sloten.

Dat op zich is geen argument, want de reputatie van veel cilindersloten is ook slecht. Niet voor niets wordt aangeraden een met een 3 ster politiekeurmerk te kopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.