image

Nederland mag verdachte van cybercrime aan VS uitleveren

maandag 25 maart 2019, 16:22 door Redactie, 4 reacties

Nederland mag een Oekraïense man die door de Amerikaanse autoriteiten wordt verdacht van cybercrime aan de Verenigde Staten uitleveren. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant bepaald. Volgens de aanklacht van de Amerikanen heeft de man zich van oktober 2013 tot en met mei 2018 beziggehouden met de verspreiden van malware en besmette advertenties. Ook zou de man op criminele fora toegang tot besmette machines hebben aangeboden.

De Amerikaanse autoriteiten hadden Nederland om zijn uitlevering gevraagd. De advocaat van de man ging tegen het uitleveringsverzoek in beroep. Zo zou één van de strafbepalingen waarvan de man in de VS wordt verdacht niet in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht voorkomen. Tevens zou het bewijsmateriaal waaruit zou blijken dat de man zich aan één van de feiten schuldig heeft gemaakt onvoldoende zijn.

De rechter kon zich niet in het verweer van de advocaat vinden. De bewijsstukken zouden namelijk wel op een "redelijk vermoeden van schuld" van de verdachte wijzen. Wat betreft de Amerikaanse strafbepaling oordeelde de rechter dat die in de kern overeenkomt met de Nederlandse. "Daarbij is niet van belang dat die buitenlandse strafbaarstelling in alle opzichten overeenstemt met de Nederlandse." De rechtbank kwam dan ook tot de conclusie dat aan de voorwaarden voor uitlevering is voldaan. De verdachte kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Reacties (4)
25-03-2019, 18:52 door Anoniem
"In de kern", zoals een zekere apologist vindt dat sharia "voor 95% overeenkomt" met het Nederlandse recht?

Zo ken ik er nog wel een paar. Maargoed, Nederland is sowieso een vazalstaat van het keizerrijk Amerika, dus dat er eerder naar uitlevering toegeredeneerd wordt dan ervandaan dat kon je zien aankomen.

Niet dat ik nou warm of koud wordt van het uitleveren van een Oekraïner. Maar illusies dat de Nederlandse overheid nog Nederlanders zou beschermen in zo'n geval heb ik ook al heel lang niet meer.
26-03-2019, 07:21 door Anoniem
Dus als China het in het bezit hebben van een iPhone stafbaar stelt kan een Belg met een iPhone door Nederland uitgeleverd worden aan China?

Verwoord ik het zo goed?
26-03-2019, 07:57 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als China het in het bezit hebben van een iPhone stafbaar stelt kan een Belg met een iPhone door Nederland uitgeleverd worden aan China?

Verwoord ik het zo goed?

Nee, ten eerste zou de Belg daadwerkelijk met zijn Iphone in China moeten zijn geweest en ten tweede zou de Nederlandse wet een soortgelijke doch niet perse geheel gelijke strafbaarstelling in de eigen wetgeving moeten kennen.
Als dan ook nog aan de overige, niet in dit artikel behandelde, voorwaarden wordt voldaan (zoals het krijgen van een eerlijk proces) dan zou uitlevering aan China mogelijk zijn.
26-03-2019, 09:32 door Anoniem
Door Anoniem: Nee, ten eerste zou de Belg daadwerkelijk met zijn Iphone in China moeten zijn geweest en ten tweede zou de Nederlandse wet een soortgelijke doch niet perse geheel gelijke strafbaarstelling in de eigen wetgeving moeten kennen.
Als dan ook nog aan de overige, niet in dit artikel behandelde, voorwaarden wordt voldaan (zoals het krijgen van een eerlijk proces) dan zou uitlevering aan China mogelijk zijn.
De eerste voorwaarde is dat er een uitleveringsverdrag moet zijn. Nederland levert niet uit aan landen waar het geen uitleveringsverdrag mee gesloten heeft. Met China heeft Nederland niet zo'n verdrag, met de VS wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.