image

Overheid: digitale deurbel met camera maakt straten veiliger

donderdag 28 maart 2019, 17:03 door Redactie, 18 reacties

Straten waar digitale deurbellen met camera worden gebruikt zijn veiliger dan straten waar de deurbellen niet aanwezig zijn, zo stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid op basis van een proef die vorig jaar werd uitgevoerd. Voor de pilot "Digitale Deurbel" werden 96 digitale deurbellen in 45 straten in de Almeerse Stedenwijk geïnstalleerd. Deze pilotstraten werden vervolgens vergeleken met vergelijkbare straten zonder digitale deurbel.

In de straten met een digitale deurbel nam het aantal woninginbraken vorig jaar met 48 procent af ten opzichte van het jaar daarvoor, in de controlestraten was dat 5 procent. Niet alle woningen in de pilotstraten werden van een digitale deurbel voorzien. Van de 96 pilotwoningen die wel over een dergelijke deurbel beschikten werd er in 1 woning ingebroken. Het aantal auto-inbraken bleef stabiel in de pilotstraten, terwijl deze sterk stegen in de controlestraten. Bij overige vermogensdelicten en vernielingen was er geen effect merkbaar.

Het ministerie merkt op dat de deurbel op straatniveau een positief effect heeft, maar dat dit op wijk- en woningniveau nog niet is te merken. In de Stedenwijk vonden vorig jaar 76 woninginbraken plaats, een aanzienlijke daling ten opzichte van 2017, toen dit er 111 waren. Deze daling vond echter ook plaats in de de Muziekwijk Zuid, die als vergelijkingswijk was aangewezen en waar geen digitale deurbellen aanwezig waren.

Verder laat het ministerie weten dat bewoners met een digitale deurbel zich veiliger voelen. Het percentage deelnemers dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen woning daalde van 40 procent voor de pilot naar 23 procent aan het einde van de pilot. Deelnemers gaven de veiligheid in de buurt ook een hoger cijfer, namelijk een 6,5 tegenover een 5,9 een jaar eerder. Vier op de vijf deelnemers zegt dat het verbeterde veiligheidsgevoel aan de digitale deurbel te danken is.

Camera in Beeld

Om aan de pilot mee te mogen doen moesten deelnemers hun camera wel aanmelden bij Camera in Beeld. Dit is een database die informatie over particuliere beveiligingscamera's in Nederland bevat. De database geeft politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. In het geval van een misdrijf kan politie de beelden opvragen.

In navolging van de pilot met digitale deurbellen zullen er de komende jaren nog meer experimenten plaatsvinden om woninginbraken te voorkomen. In Rotterdam-Zuid is inmiddels gestart met het Fieldlab Inbraakvrije wijk. "Met dit experiment wordt onder andere onderzocht of beweging- en geluidssensoren in de openbare ruimte, verdacht gedrag in een vroegtijdig stadium kunnen herkennen om woningbraken te kunnen voorkomen", aldus het ministerie. De gemeente Almere wijst inwoners bij het gratis preventieadvies inmiddels op de effecten van een digitale deurbel.

Reacties (18)
28-03-2019, 17:16 door Anoniem
De buurman heeft zo'n stom ding. Doet net of het een telefoon is (ring... ring... ring...), en vaak neemt'ie niet eens de deurbel op maar laat'ie z'n gast gelijk binnen (ring... ring... ring... tuut tuut tuut tuut tuuut tuut tuut). En dat is hier allemaal binnen gewoon te horen. Dat ding staat hard. Aan de voordeurzijde, ja. Net niet waar je het horen wil. Echt een fijn ontwerpje. Not.
28-03-2019, 17:52 door Anoniem
Oh, en hoe zit dat dan wettelijk: https://blog.iusmentis.com/2012/10/12/mag-je-cameratoezicht-op-de-openbare-weg-richten/

Volgens mij mag je de openbare weg helemaal niet filmen! De (r)overheid houdt zich weer eens niet aan haar eigen wetten.

TheYOSH
28-03-2019, 19:16 door Anoniem
Ik heb een aantal jaren terug een poging tot inbraak gehad, en een digitale deurbel geinstalleerd. Mijn ervaringen tot nu toe zijn:

1. Plaats altijd een bordje "Cameratoezicht" bij de deur. Vast cameratoezicht is onderhevig aan wetgeving.
2. Koop alleen die digitale deurbellen waar de camerabeelden kunnen worden opgeslagen, bijvoorbeeld via MicroSD.
3. Onbekende personen die aanbellen als je niet thuis bent worden vastgelegd. Dan weet je of er bezoek is geweest.
4. Zorg ervoor dat je een goede sensor hebt die je een gedetaillerd beeld van een persoon kan geven. Hoe groter de sensor van de camera, hoe beter het beeld is. Vermijdt camera's met een te kleine sensor.
5. Let erop dat de camera ook in het donker een goed zicht geeft. Niet elke digitale deurbel met camera heeft die mogelijkheid.

Nadelen zijn:
1. Er bestaan digitale deurbellen met camera die niet makkelijk te verwijderen en te herplaatsen zijn (schilderwerk)
2. De montage dient secuur te gebeuren i.v.m. de bedrading tussen camera buiten en beeldscherm binnen.
3. Let altijd erop dat je voldoende stroom hebt. Na 1 jaar de batterijen verwijderen en nieuwe plaatsen. Anders loop je het gevaar dat je camera het niet doet en de bel niet werkt.
28-03-2019, 19:34 door Anoniem
Toen geluk nog heel gewoon was, hing er niet alleen overal een "touwtje uit de brievenbus" (Jan Terlouw) maar hadden de bewoners van arbeidersbuurten ook overal spionnetjes hangen, in de vorm van spiegeltjes, gemonteerd aan de raamkozijnen.

Zodoende heerste daar een sterke sociale controle en gevoel van saamhorigheid. Kinderen die toen een spelletje belletje trek deden, en de buren daarmee plaagden, werden zo snel door de jutte of landwachter in de kraag gegrepen. Blijkbaar verlangt de overheid nu sterk naar het digitale equivalent daarvan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Touwtje_uit_de_brievenbus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spionnetje
28-03-2019, 21:14 door Anoniem
"Overheid: digitale deurbel met camera maakt straten veiliger" daar moet nog achter "dan vergelijkbare straten zonder
deze voorziening".

Dat is essentieel. Want je mag dit resultaat niet alleen aan de digitale deurbel toeschrijven, maar vooral ook aan het
verschil wel/niet zo'n ding. Inbrekers bekijken het risco op betrappen en als ze zo'n bel zien lopen ze door naar het
volgende huis of straat waar die niet zit. Maar als IEDEREEN zo'n deurbel heeft dan valt dat aspect weg en zal dus
ook een deel van het effect wegvallen.
28-03-2019, 23:42 door Anoniem
Door Anoniem: Toen geluk nog heel gewoon was, hing er niet alleen overal een "touwtje uit de brievenbus" (Jan Terlouw) ....
Jan Terlouw mag er dan nog niet zo lang geleden een boek over geschreven hebben, oorspronkelijk (1997) was het een liedje van Paul van Vliet!
Zie [http]https://www.youtube.com/watch?v=Ekf0Jq85Ueo[/http]
29-03-2019, 02:15 door Anoniem
Controle straten in een controle-staat.

Voorbeeld

Panopticum land,China

Here we come the netherlands,wij willen natuurlijk niet achterblijven.

Veiligheid boven privacy.
29-03-2019, 09:20 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Controle straten in een controle-staat.

Voorbeeld

Panopticum land,China

Here we come the netherlands,wij willen natuurlijk niet achterblijven.

Veiligheid boven privacy.

En natuurlijk de 'roverheid' (...). Nitwit. Dit gaat over privé-camera's.
29-03-2019, 10:00 door Anoniem
En natuurlijk de 'roverheid' (...). Nitwit. Dit gaat over privé-camera's.

Ja, het gaat hier over het privédomein. Maar als er genoeg geinstalleerd zijn kun je er natuurlijk op wachten tot er vanuit politie of politiek een 'noodzaak' is deze beelden aan het landelijke netwerk beveiligingscamera te koppelen.
29-03-2019, 12:58 door Anoniem
Ons studentenhuis heeft met een handig scriptje en een oude videocamera een prachtig bewakings-systeem in elkaar geflanst.
Uiteindelijk via het balkon gericht op het politiebureau schuin aan de overkant.
En iedereen in de groepsapp krijgt een melding wanneer er daar beweging is, scheelt al vele boetes (in de stad.)
Gewoon de techniek inzetten voor je eigen veiligheid.

Nu nog gezichtsherkenning er op, daar zijn ook scripjtes voor.

Ze stonden al eerder gek te kijken dat we alles van ze wisten.
Als de overheid het gebruikt zetten wij het ook in.
29-03-2019, 13:53 door ph-cofi
Experimenten in de wijk werken (tijdelijk, tot het gilde bedenkt plakband te hanteren). Verschuiving naar de wijk ernaast zonder camera's, was te verwachten. De bewegingssensor van de deurbellen kan afschrikken, aan de andere kant, wie wil heel de nacht gewaarschuwd worden door de smartphone als weer eens een passant passeert? Beter een camera op de voordeur richten dan naar de straat toe, reduceert ook privacybezwaren.

Misschien dat de melding "we gaan dit experiment doen" al verschuiving oplevert, of anders rode cameratoezicht-stickers bij de voordeur.

De veiligheid in de interne netwerken neemt af door introductie van dit IoT ding. Daar rept het rapport niet over.
29-03-2019, 14:48 door Anoniem
Door Anoniem: "Overheid: digitale deurbel met camera maakt straten veiliger" daar moet nog achter "dan vergelijkbare straten zonder
deze voorziening".

Dat is essentieel.

Helemaal niet. 'Veiliger' impliceert al dat dit ten opzicht van de oude situatie (zonder camera) is. De toevoeging is volstrekt overbodig.
29-03-2019, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem: Oh, en hoe zit dat dan wettelijk: https://blog.iusmentis.com/2012/10/12/mag-je-cameratoezicht-op-de-openbare-weg-richten/

Volgens mij mag je de openbare weg helemaal niet filmen! De (r)overheid houdt zich weer eens niet aan haar eigen wetten.

TheYOSH

Kijk hier eens naar, misschien wordt je vraag hiermee beantwoord.
https://www.politie.nl/themas/camera-in-beeld.html?sid=a7444c3f-c995-4a9a-a490-0a0cfd90d7c6
29-03-2019, 16:20 door Briolet
Door ph-cofi: …wie wil heel de nacht gewaarschuwd worden door de smartphone als weer eens een passant passeert?

Zo werken deurbel camera's niet. Die genereren pas een waarschuwing als er daadwerkelijk op de ongebouwde bel gedrukt wordt. En bij de meeste die ik ken zit er ook geen bel in. Daarvoor moet je er een reguliere gong op aansluiten.

Daarom slaat de allereerste reactie ook nergens op. Als de buren de bel van een deurbel camera horen, zullen ze ook diezelfde bel horen als die camera niet tussen de drukker en bel zit.
29-03-2019, 23:41 door Anoniem
Hmm, van de week maar eens bij bol shoppen. Weet iemand een goed merk? Ik zag al goeie tips van hoe hem te plaatsen. Dat was een goeie. Dank
31-03-2019, 19:54 door Anoniem
Weet de overheid dan nog niet dat het op straat veiliger wordt maar dat slimme deurbellen tot op heden nog niet echt digitaal veilig zijn.
01-04-2019, 22:32 door Anoniem
Moet je er natuurlijk wel 1 tje nemen die niet zo makkelijk te hacken is, anders krijgen de inbrekers straks nog ICT skills ;-)

https://www.security.nl/posting/457425/Slimme+deurbel+Ring+lekte+wifi-wachtwoord
03-04-2019, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: Oh, en hoe zit dat dan wettelijk: https://blog.iusmentis.com/2012/10/12/mag-je-cameratoezicht-op-de-openbare-weg-richten/

Volgens mij mag je de openbare weg helemaal niet filmen! De (r)overheid houdt zich weer eens niet aan haar eigen wetten.

TheYOSH


Eerst even inlezen voordat je gaat beschuldigen zou geen kwaad kunnen...
Dit is een rekbaar begrip. Als je bijvoorbeeld je auto op de oprit wilt bewaken met een camera dan kan het onvermijdelijk zijn dat je daarbij een deel van de strata mee pakt. Dat is toegestaan. Zo zijn er nog meer voorbeelden, zolang je doel uitlegbaar is en het doel niet is om (alleen of voornamelijk) de straat te filmen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.