image

Editor Notepad++ voortaan geleverd met GPG-handtekening

dinsdag 2 april 2019, 16:04 door Redactie, 10 reacties

De populaire editor Notepad++ wordt voortaan weer met een digitale handtekening geleverd, nadat de vorige versie hier niet meer over beschikte. Voor het signeren van Notepad++ maakte ontwikkelaar Don Ho altijd gebruik van een certificaat dat drie jaar geleden door DigiCert was gedoneerd.

Door de code te signeren weten gebruikers dat die niet is aangepast en krijgen ze bij het openen van de installer een blauw User Account Control (pop-up) te zien, met daarin de naam van de uitgever. Het certificaat dat Ho ontving is inmiddels verlopen. De ontwikkelaar probeerde vervolgens een nieuw certificaat te verkrijgen, maar dat bleek een lastige opgave. Zo is het niet mogelijk om een certificaat onder Notepad++ aan te vragen, omdat Notepad++ niet bestaat als bedrijf of organisatie.

Daarop besloot Ho de editor niet meer van een digitale handtekening te voorzien. Om de authenticiteit van het installatieprogramma te verifiëren moesten gebruikers zelf de SHA-256-hash controleren. Met de lancering van Notepad++ 7.6.5 beschikt het programma weer over een digitale handtekening. In plaats van een certificaat wordt er van een GPG-handtekening gebruikgemaakt.

Windowsgebruikers die de handtekening van hun Notepad++-download willen controleren moeten hiervoor wel eerst GnuPG of Gpg4win downloaden. Het is echter ook mogelijk om PGP Desktop van Symantec te gebruiken. Hoe de controle in zijn werk gaat legt Ho in deze blogposting uit.

Reacties (10)
02-04-2019, 16:35 door Anoniem
Mooi, kunnen we deze prima editor blijven gebruiken want in tegenstelling tot de meeste Linux distros hebben Windows en Mac OS geen fatsoenlijke standaard editor.
02-04-2019, 16:39 door Anoniem
Onhandig,.
Of een late 1 april grap.
02-04-2019, 19:29 door Anoniem
GPG... of is het PGP ...of heb ik misschien iets gemist...????
02-04-2019, 20:19 door Anoniem
Veel softwaremakers gebruiken certificaten op eigen naam, dus het gebeurt wel. Certificaten zijn er niet alleen voor bedrijven. Bij de eerste weigering had hij beter naar een andere leverancier kunnen gaan. Desnoods uit het (voor hem) buitenland.
02-04-2019, 23:34 door Anoniem
Door Anoniem: GPG... of is het PGP ...of heb ik misschien iets gemist...????

GPG is een open source en free software (GNU GPL license) implementatie van de PGP standard.
03-04-2019, 02:02 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, kunnen we deze prima editor blijven gebruiken want in tegenstelling tot de meeste Linux distros hebben Windows en Mac OS geen fatsoenlijke standaard editor.

Daarom gebruik ik tegenwoordig ook Geany als ik op Windows zit. Standaard een Linux editor, maar gelukkig is er ook een Windows variant.

Voorheen gebruikte ik ook Notepad++ op Windows, maar ik ben overgestapt op Geany. Onder Linux gebruik ik Leafpad, Mousepad, Gedit, Xed en Geany (afhankelijk van welke distro ik draai). En heel soms MCEdit, een onderdeel van het terminalprogramma Midnight Commander. Die gebruik ik vooral om systeembestanden en scripts te bewerken die alleen als root kan bewerken.
03-04-2019, 08:13 door Anoniem
Zo te zien heeft Notepad++ deze release weer terug getrokken. Hij is niet meer beschikbaar op hun website.
03-04-2019, 08:14 door GAJa - Bijgewerkt: 03-04-2019, 08:17
Vanwege een 'crash issue' is NP++ 7.6.5 (tijdelijk?) teruggetrokken en is de laatste versie weer 7.6.4.
04-04-2019, 14:50 door SPer
Door Anoniem: Mooi, kunnen we deze prima editor blijven gebruiken want in tegenstelling tot de meeste Linux distros hebben Windows en Mac OS geen fatsoenlijke standaard editor.

Ja precies , zoals vi ;-)
06-04-2019, 13:32 door [Account Verwijderd]
Door SPer:
Door Anoniem: Mooi, kunnen we deze prima editor blijven gebruiken want in tegenstelling tot de meeste Linux distros hebben Windows en Mac OS geen fatsoenlijke standaard editor.

Ja precies , zoals vi ;-)

Wat dacht je van xed? Of Kate? Vi is er ook nog steeds voor de liefhebbers maar moderne Linux desktop gebruikers werken echt niet alleen vanaf de commandline en met vi al denken sommige Windows gebruikers dat...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.