image

Oud-topman Mozilla vastgehouden bij Amerikaanse grens

woensdag 3 april 2019, 13:38 door Redactie, 10 reacties

De voormalige chief technology officer (CTO) van Mozilla, Andreas Gal, is eind vorig jaar enige tijd bij de Amerikaanse grens vastgehouden, waarbij douanepersoneel toegang tot zijn laptop en smartphone eiste. Dat heeft Gal via een blogposting op Medium bekendgemaakt.

Gal, een Amerikaans staatsburger, keerde einde december terug naar de Verenigde Staten nadat hij op zakenreis naar Europa was geweest. Hij maakte gebruik van het Global Entry-programma waarmee reizigers middels een elektronische kiosk sneller door de douane kunnen. Dit keer liet de elektronische kiosk echter weten dat hij zich bij het douanepersoneel moest melden. Het personeel ondervroeg hem over zijn reis, zijn huidige werkgever en het werk dat hij bij Mozilla uitvoerde.

Hierna werd zijn bagage doorzocht en eiste het personeel dat Gal zijn laptop en telefoon ontgrendelde. "Mijn telefoon en laptop zijn eigendom van mijn werkgever en bevatten nog niet uitgebrachte software en bedrijfseigen informatie. Ik heb een geheimhoudingsovereenkomst getekend dat ik niemand toegang zou geven", aldus Gal. Hij wilde zijn werkgever of een advocaat bellen of hij de apparaten mocht ontgrendelen, maar dat verzoek werd geweigerd.

Het douanepersoneel stelde dat hij geen recht had om met een advocaat te spreken en dat het weigeren van het ontgrendelverzoek een overtreding was. Gal weigerde verdere vragen te beantwoorden. Ook kreeg hij met dreigementen van het douanepersoneel te maken dat ze zijn apparaten zouden houden als die niet werden ontgrendeld. Uiteindelijk mocht hij met zijn nog altijd niet ontgrendelde apparaten vertrekken. De Global Entry-pas van Gal werd echter niet teruggegeven.

Naar aanleiding van het incident heeft Gal een klacht tegen de douane ingediend voor het onrechtmatig vasthouden en schenden van zijn grondwettelijke rechten. De Amerikaanse douane is eerder aangeklaagd voor het doorzoeken van laptops en smartphones zonder gerechtelijk bevel. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF kwam zelfs met een aparte handleiding hoe reizigers moeten omgaan met douanecontroles in de VS.

Reacties (10)
03-04-2019, 13:44 door Anoniem
Ja bijzonder. Hopelijk gaat het hier in NL niet zo heftig worden.
03-04-2019, 13:56 door Anoniem
Amerika is een eng land. Gewoon niet heengaan.
03-04-2019, 14:34 door Anoniem
De verantwoordelijke(n) ontslaan. En wel onmiddellijk.

Ongeoorloofd machtsmisbruik!
03-04-2019, 14:52 door spatieman
Door Anoniem: De verantwoordelijke(n) ontslaan. En wel onmiddellijk.

Ongeoorloofd machtsmisbruik!

die rooie gek genaamd Trump dus.
03-04-2019, 15:04 door Anoniem
Door spatieman:
Door Anoniem: De verantwoordelijke(n) ontslaan. En wel onmiddellijk.

Ongeoorloofd machtsmisbruik!

die rooie gek genaamd Trump dus.

Die gekte daar speelt al wel iets langer hoor.....
03-04-2019, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem: Amerika is een eng land. Gewoon niet heengaan.

Ik vind het in nederland en europa juist steeds enger worden.

De EU,en hun dwangbeleid naar de europese landen,en het steeds extremere klimaat-beleid en de
vele klimaat-protesten.
03-04-2019, 16:00 door Anoniem
Achterliggend probleem is iets dat al zo oud als de wereld is. Geef een persoon bevoegdheden, schrap de waarborgen als 'te veel papierwerk', stel vervolgens het laagst betaalde - niet bijster creatieve/inlevende/... - apparatsjik aan om de taak uit te voeren, zorg er voor dat de klachten beslist niet persoonlijke, onmiddellijke en zekere feedback opleveren, en verbaas je er ten slotte over dat volstrekt redelijke punten van zorg absoluut niet onderhandelbaar zijn. Terwijl er toch echt manieren bestaan om er samen uit te komen.

Ik wil me hier beperken tot de opmerking dat ook douane (in NL Marechaussee = Militaire Politie) er belang bij heeft om tot een redelijker manier van omgaan met fatsoenlijke burgers te komen. Het moet toch niet prettig voelen om rechtszaken en negatieve publiciteit te krijgen, dat een burgerrechtenorganisatie regelrechte handleidingen schrijft hoe om te gaan (inclusief het advies hoe een klacht in te dienen), dat er oproepen tot ontslag verschijnen etc. Leuk op feestjes, een douanier, tien EFF sympathisanten. Gezellig. Nog afgezien van dat onvrede de hinderlijke neiging heeft uiteindelijk op een onverwacht moment en een onverwachte manier te escaleren (bijvoorbeeld via het netwerk van de heer Gal).

Een punt echter. Uitgerekend de voormalige CTO van Mozilla zou toch beter moeten weten dan trade secrets door een douane mee te nemen. In deze tijd is dat vragen om moeilijkheden, de hele leus dat wie niets te verbergen heeft niets te vrezen zou hebben is niet gehinderd door enige kennis. En ja, ook dat is lastig voor het bedrijf en de economie van het land. Maar dat moet dan maar.
03-04-2019, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem: Ja bijzonder. Hopelijk gaat het hier in NL niet zo heftig worden.

Kwestie van tijd, wij volgen de Amerikanen altijd al dan niet vrijwillig.
03-04-2019, 19:48 door Anoniem
Ben al tijden niet meer door de douane gegaan. En de VS heb ik afgeschreven met de oprichting van de TSA.

Maar je kan natuurlijk altijd proberen te vragen naar zo'n inspecteur zijn kaartje. Is toch redelijk terwijl hij met je paspoort in de hand je spullen staat te doorzoeken? Dan heb je in ieder geval iets van een houvast om een klacht over te sturen. En dat weet hij ook. Lijkt me waard om het te vragen, kijken of je nog iets terugkrijgt ook.
04-04-2019, 11:57 door Anoniem
Je zou ook kunnen besluiten geen gegevensdragers mee te nemen naar het buitenland.

Voor een CEO met dat maandinkomen, moet het toch mogelijk zijn,
om een geheel nieuw leeg device mee te nemen naar of
ergens een nieuw device aan te schaffen in het land van bestemming
en de gegevens later door te sturen naar de thuisbasis
om daarna het daar aangeschafte device op ordentelijke manier laten vernietigen.

Zo voorkom je een hoop ellende met vertegenwoordigers van de staat.
Je raakt aan de grens ook niets kwijt.

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.