image

Britse tv-producent krijgt boete voor filmen in kraamkliniek

woensdag 10 april 2019, 13:25 door Redactie, 2 reacties

Het Britse tv-productiebedrijf True Visions Productions (TVP) is veroordeeld tot een boete van omgerekend 139.000 euro wegens onrechtmatig filmen in een kraamkliniek. Het bedrijf had met toestemming van de kliniek bewakingscamera's en microfoons in een onderzoekskamer geplaatst voor een documentaire over doodgeboorten.

Uit onderzoek van de Britse privacytoezichthouder ICO bleek dat het productiebedrijf patiënten niet van adequate informatie over het filmen had voorzien, of van tevoren afdoende toestemming had gekregen van de mensen die werden gefilmd. TVP had beperkte aankondigingen in de buurt van de camera's en in de wachtkamer geplaatst en informatiebrieven op de tafels achtergelaten. Verder onderzoek liet zien dat deze brieven patiënten niet voldoende uitleg gaven, en zelfs onterecht claimden dat moeders en bezoekers niet zonder toestemming gefilmd zouden worden.

Volgens de ICO stelt de Britse privacywetgeving dat persoonlijke data op een eerlijke en transparante manier moet worden verwerkt. Een patiënt die een kliniek bezoekt gaat er redelijker wijs niet vanuit dat er camera's in de onderzoekskamers aanwezig zijn en zou juist verwachten om over eventueel filmen geïnformeerd te worden, merkt de toezichthouder op.

De opnames stopten na negatieve berichtgeving in de media. Een paar maanden later werd het filmen via andere filmtechnieken hervat en de documentaire een paar maanden later uitgezonden. Het onrechtmatig verkregen materiaal werd daarbij niet getoond en is inmiddels verwijderd. "Patiënten verwachten niet dat ze in deze situatie worden gefilmd en velen zullen zeer van streek zijn geweest om te ontdekken dat een dergelijke privé en potentieel traumatisch moment is vastgelegd", aldus Steve Eckersley van de ICO.

Reacties (2)
10-04-2019, 17:13 door Anoniem
Terecht.
11-04-2019, 09:30 door buttonius
Dit lijkt sterk op het geblunder van het VUMC begin 2012 waarbij voor een RTL programma met verborgen camera's en microfoons in behandelkamers opnamen werden gemaakt. Ook daar was men weinig zorgvuldig met het vooraf informeren van de patiënten. Het medisch geheim is geen spelletje: https://buttonius.blogspot.com/2012/02/medisch-geheim.html.

Ik mis, ook in dit geval, een straf voor de managers van de kliniek die toestemming moeten hebben gegeven voor de activiteiten van de TV-producent. Die programmamakers zijn er om reality-TV te maken; de managers van de kliniek horen de privacy van hun patiënten daartegen te beschermen. Ik denk dat hier de verkeerde partij is gestraft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.