image

Belgische politie adviseert bij ransomware nooit te betalen

donderdag 11 april 2019, 15:58 door Redactie, 7 reacties

Slachtoffers van ransomware moeten het gevraagde losgeld voor het ontsleutelen van hun bestanden nooit betalen, zo adviseert de Belgische politie, dat daarmee advies van de Nederlandse politie en FBI volgt. Ook wordt gebruikers aangeraden om het weergeven van bestandsextensies in te schakelen.

Betalen bij een ransomware-infectie is al jaren een onderwerp waar opsporingsdiensten het publiek over adviseren. In 2015 kwam de FBI nog in het nieuws omdat het regelmatig slachtoffers aanraadde om het gevraagde losgeld te betalen. Tegenwoordig adviseert de FBI om het losgeld niet te betalen. Slachtoffers hebben geen garantie dat ze een decryptiesleutel krijgen en het geld kan voor andere vormen van criminaliteit worden gebruikt, aldus de Amerikaanse opsporingsdienst.

De Nederlandse politie raadt ook af om te betalen. "Betaal het gevraagde losgeld niet. Het is niet bekend of u, na betaling, wel toegang krijgt tot de gegijzelde bestanden. Misdaad mag niet lonen." De Belgische Federale politie sluit zich daarbij aan. "Cybercriminelen zullen je vragen losgeld te betalen. Dit biedt echter geen garanties. Betaal dus nooit!", zo meldt de Belgische Federale Politie vandaag.

In de praktijk blijkt dat slachtoffers geregeld wel betalen om hun gegeven terug te krijgen. Het Amerikaanse district Jackson County betaalde criminelen in maart nog 400.000 dollar betaald om alle systemen te ontsleutelen die door ransomware besmet waren geraakt. Een Amerikaans ziekenhuis dat vorig jaar door ransomware werd getroffen ging ook tot betaling over. Volgens het ziekenhuis was het betalen van de gevraagde 55.000 dollar losgeld goedkoper dan het herstellen van alle machines.

Beveiligingsadvies

Volgens de Belgische politie is voorkomen beter dan genezen en is een ransomware-infectie via een aantal simpele beveiligingsadviezen te voorkomen. Naast het maken van back-ups , installeren van updates en gebruik van antivirussoftware wordt geadviseerd om bestandsextensies in Windows zichtbaar te maken. "Dit maakt het makkelijker om kwaadaardige bestanden te herkennen. Blijf weg van toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’ als u niet 100 % zeker bent over de herkomst van deze bestanden."

Verder krijgen internetgebruikers het advies om "letterlijk niemand te vertrouwen". Accounts van vrienden, collega's of familie kunnen worden overgenomen. "Open nooit bijlages in e-mails van iemand die je niet kent. Facturen van een bedrijf waar je geen zaken mee doet? Wees voorzichtig met bijlages!", gaat het advies verder. In het geval gebruikers een onbetrouwbaar of onbekend proces op de computer tegengekomen wordt aangeraden om meteen de internetverbinding te verbreken.

Reacties (7)
11-04-2019, 16:38 door Anoniem
[q]Volgens de Belgische politie is voorkomen beter dan genezen [/q]
Mosterd na de maaltijd advies.
11-04-2019, 18:13 door Anoniem
Door Anoniem: [q]Volgens de Belgische politie is voorkomen beter dan genezen [/q]
Mosterd na de maaltijd advies.
Voorkomen is ook altijd beter dan genezen.
Dus ik zie niet in waarom dit advies niet zou deugen.
12-04-2019, 07:22 door Anoniem
De politie draait op gratis geld aka belasting. Voor een commercieel bedrijf kan niet betalen een faillisement of winst verlies betekenen dus laat het ze lekker zelf bepalen. Als je dan aangifte doet verdwijnt dat hoogst waarschijnlijk weer onder op de stapel want cyber is moeilijk moeilijk (en tevens heeft men in Belgie een capaciteits probleem).
12-04-2019, 07:59 door Anoniem
Door Anoniem: [q]Volgens de Belgische politie is voorkomen beter dan genezen [/q]
Mosterd na de maaltijd advies.
"We hebben van meerdere klanten gehoord dat deze maaltijd echt niet te hachen is zonder mosterd, dus we adviseren alle andere klanten mosterd bij de maaltijd te nemen. Op deze manier zijn er minder klanten die een nare maaltijdervaring hebben, en hebben we dus een effectieve bijdrage geleverd aan het verbeteren van het algehele maaltijdbeeld".

Beetje een geforceerde metafoor, maar dit is gewoon goed advies. Ik snap niet waarom je hier zo achterlijk op reageert.
12-04-2019, 10:30 door Anoniem
Sure, nooit betalen. Wat als betalen 500 euro kost, en niet betalen tot gevolg heeft dat je failliet gaat, met 1.000.000 euro schade ? Gemakkelijk hoor, dit soort 'adviezen'. Wat dat de politie als ze zelf slachtoffer worden, en niet kunnen decrypten ? Betalen.
12-04-2019, 10:32 door Anoniem
Mosterd na de maaltijd advies.

Want advies geef je enkel aan mensen die reeds slachtoffer zijn ? Natuurlijk moet men nadenken over preventie, kan veel problemen voorkomen. Beter een goede backup die je kan restoren, dan verloren data, of betalen aan criminelen.

Ik zou zeggen, neem je mosterd voor de maaltijd.
12-04-2019, 10:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: [q]Volgens de Belgische politie is voorkomen beter dan genezen [/q]
Mosterd na de maaltijd advies.
Voorkomen is ook altijd beter dan genezen.
Dus ik zie niet in waarom dit advies niet zou deugen.

Het is een beetje alsof je iemand die door eigen nalaten ziek geworden is (AIDS ofzo) afraadt om zich tegen betaling te
laten behandelen "want wieweet helpt het niet". En dan nog even erin wrijven dat "voorkomen beter is dan genezen".

Als politie (of andere buitenstaander) heb je makkelijk praten. Als slachtoffer liggen de dingetjes toch net even wat anders
want dan moet je je eigen welbevinden afwegen tegen het uitgeven van geld aan iets wat wellicht niet nodig was geweest.

En dan nog, waar bemoeit de politie zich mee? Niet alleen zijn zij niet verantwoordelijk voor wat het slachtoffer doet,
ze zijn ook niet verantwoordelijk voor het al of niet faciliteren van criminaliteit. Ze zijn alleen verantwoordelijk voor het
opsporen een aanhouden van criminelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.