image

Malware installeert Google Chrome om YouTube te manipuleren

dinsdag 16 april 2019, 13:42 door Redactie, 1 reacties

Onderzoekers hebben malware ontdekt die Google Chrome bij slachtoffers installeert, mochten ze de browser nog niet gebruiken, om zo allerlei manipulatieve acties op YouTube uit te voeren. De malware wordt Scranos genoemd en wordt verspreidt via illegale software of besmette legitieme programma's.

Eenmaal actief op een systeem kan Scranos allerlei activiteiten uitvoeren, waaronder het stelen van wachtwoorden, cookies en surfgeschiedenis uit browsers, het versturen van phishingberichten naar Facebookvrienden van het slachtoffer, het installeren van Chrome-/Opera-extensies voor het injecteren van JavaScript-adware en het plegen van verschillende frauduleuze handelingen op YouTube.

Scranos kan bijvoorbeeld een adwarebestand installeren dat YouTube-pagina's manipuleert, aldus onderzoekers van antivirusbedrijf Bitdefender. Hiervoor maakt de malware gebruik van de debugging-mode van Google Chrome. Wanneer het slachtoffer niet over Chrome beschikt wordt de browser eerst geïnstalleerd. Vervolgens verbergt de malware het Chrome-venster en laadt bijvoorbeeld YouTube-pagina's, abonneert slachtoffers op een YouTube-videokanaal en klikt op YouTube-advertenties. Eén YouTube-kanaal wist op deze manier 3100 nieuwe abonnees op één dag te krijgen.

De meeste infecties zijn in India, Roemenië, Brazilië, Frankrijk, Italië en Indonesië waargenomen. "Ondanks de geraffineerdheid lijkt dat deze aanval nog in ontwikkeling is, waarbij veel onderdelen zich nog aan het begin van de ontwikkeling bevinden", zo laten de onderzoekers weten (pdf). Zo testen de aanvallers onder bestaande slachtoffers nieuwe onderdelen en voeren verbeteringen aan oude onderdelen door.

Reacties (1)
16-04-2019, 14:43 door Anoniem
Dat de hackers voor google chrome hebben gekozen is een goede keuze. Ik had gerust mee willen doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.