image

Google laat Europese Androidgebruikers browser kiezen

donderdag 18 april 2019, 13:54 door Redactie, 5 reacties

Google laat Europese Androidgebruikers voortaan hun browser en zoekmachine kiezen. Gebruikers krijgen de keuze uit vijf opties. De internetgigant wil zo tegemoet komen aan kritiek van de Europese Unie. De EU legde Google vorig jaar een miljardenboete op wegens oneerlijke concurrentie en misbruik van de marktmacht met Android.

Europese Androidgebruikers zullen na een update de eerste keer dat ze Google Play openen een keuzescherm te zien krijgen. Daar kunnen ze kiezen uit een browser en zoekmachine. Op dit moment worden er vijf opties getoond, waaronder Firefox, Opera en Edge. De getoonde opties verschillen echter per land. Bij de zoekmachines kunnen gebruikers onder andere kiezen uit DuckDuckGo en Qwant, zo blijkt uit een screenshot van Google zelf. Vervolgens vraagt Android of gebruikers de standaard ingestelde zoekmachine willen wijzigen.

Er is al lange tijd kritiek op het feit dat Google de eigen browser en zoekmachine als standaard voor Androidgebruikers instelt. Hierdoor heeft het bedrijf een groot marktaandeel weten te veroveren. Iets dat ook gevolgen voor de privacy van gebruikers heeft. "Op Android-apparaten zit standaard de browser Google Chrome. Dit is best handig, want zo kun je meteen aan de slag. Maar het is niet perse goed voor je privacy, veiligheid en vrijheid online. Daarom loont het om na te denken over het installeren van een andere browser", zo liet Bits of Freedom al eerder weten. Ook de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF stelde dat de privacy van gebruikers bij Chrome niet voorop staat.

Firefox en DuckDuckGo worden geregeld als privacyalternatief voor Chrome en de Google-zoekmachine genoemd. Op dit moment zijn Googles browser en zoekmachine zowel op de desktop als Androidtelefoons de dominante partij. Eerder uitte Mozilla al haar zorgen dat er een nieuw browsermonopolie zal ontstaan met op Chromium-gebaseerde browsers, waaronder Chrome. De update die het keuzescherm toont wordt de komende weken onder gebruikers uitgerold.

Image

Reacties (5)
18-04-2019, 14:05 door [Account Verwijderd]
Een bloatware verbod voor fabrikanten zou veel meer zoden aan de dijk zetten. We zijn met z'n alle toch al decennia gewend om IE te gebruiken om FF te downloaden.

Echter, die troep die geïnstalleerd wordt door $bloatware_fabrikant is niet te verwijderen. Dat is pas lastig! Vooral als je geen root acces op je gebakkie wil.
18-04-2019, 16:22 door Anoniem
De EU is digitaal racisme niet vreemd, hoe zit dat met Apple, met zijn vendor lock-in op hun app-store enz, enz?
19-04-2019, 08:05 door Anoniem
Mensen, neem het lineageos.
Deze staat wel toe dat je bv alles van google zoals de browser helemaal verwijderd.
19-04-2019, 10:27 door Anoniem
Door Anoniem: Mensen, neem het lineageos.
Deze staat wel toe dat je bv alles van google zoals de browser helemaal verwijderd.

Weet iemand hier of de mensen achter LineageOS plannen hebben om officiële GSI-images voor project treble te maken?
Ik zou LineageOS namelijk graag gebruiken, maar de niet-officiële versies van LineageOS krijgen vaak al snel geen updates meer.
19-04-2019, 10:31 door Anoniem
Door Rexodus: Een bloatware verbod voor fabrikanten zou veel meer zoden aan de dijk zetten. We zijn met z'n alle toch al decennia gewend om IE te gebruiken om FF te downloaden.

Werk al decennia met Debian GNU / Linux en OpenBSD, en ik heb nooit heimwee naar XP.

Echter, die troep die geïnstalleerd wordt door $bloatware_fabrikant is niet te verwijderen. Dat is pas lastig! Vooral als je geen root acces op je gebakkie wil.

Dat veel reuze mee. Hoefde de nieuwe FF2 niet eens open te schroeven :-)

https://code.fairphone.com/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.