image

Ombudsman onderzoekt gebruik bodycams door politie

maandag 29 april 2019, 11:10 door Redactie, 7 reacties

Bij het gebruik van bodycams door de politie moet de privacy van burgers en informatievoorziening naar hen toe niet worden vergeten, zo stelt de Nationale ombudsman. De ombudsman doet sinds 2017 oriënterend onderzoek naar het gebruik van bodycams door de politie.

Daarbij wordt er onder andere gekeken naar de informatievoorziening aan de burger, de privacy en de bewaartermijnen van de beelden. In de contacten met de politie en het ministerie heeft de ombudsman hier aandacht voor gevraagd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag wie bepaalt welke opnames worden bewaard en voor hoe lang.

Om de privacy van burgers te beschermen maakt de politie alleen opnames op plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn. "In de praktijk blijkt dat niet altijd goed uitvoerbaar. Als een situatie uit de hand loopt, kan het juist belangrijk zijn de opname door te laten lopen, ook wanneer dat in een woning van een burger gebeurt", merkt de ombudsman op.

Politieagenten worden getraind om met de bodycam om te gaan. Uit recent onderzoek van de politie in samenwerking met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Politieacademie blijkt dat een deel van de agenten onbekend is met de regels voor het gebruik van de bodycam. De ombudsman zegt dan ook de ontwikkelingen rondom het gebruik van bodycams te zullen volgen. De politie maakte vorige week bekend dat er tweeduizend bodycams worden aangeschaft.

Reacties (7)
29-04-2019, 12:19 door Anoniem
Wat, is "U STAAT ER GEKLEURD OP HOOR MENEERTJE" soms niet genoeg "informatievoorziening" ofzo?
29-04-2019, 13:14 door Anoniem
Sony zal erg blij zijn.

(ben ik trouwens de enige die vind dat die captchas niet te lezen zijn? moet het niet tegen botjes zijn, niet tegen mensen?)
29-04-2019, 13:32 door Anoniem
Kunnen ze gelijk even kijken naar al die RTL en SBS types die overal ook gewoon met camera's lopen te filmen? Rechten van de burger, opslagtijd van programma's, van die dingen.
29-04-2019, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem: Wat, is "U STAAT ER GEKLEURD OP HOOR MENEERTJE" soms niet genoeg "informatievoorziening" ofzo?
Kleur "rood" als in "caught red-handed"?
29-04-2019, 15:55 door Anoniem
Komt er wel een knelpuntje bij later. Camera's filmen vanuit een hoek en sommige zaken kunnen dan heel anders overkomen. Iets wat ver lijkt kan heel dichtbij zijn en nog meer van die aandachtspunten. Ik ben benieuwd hoe ze daar dan mee omgaan.
29-04-2019, 18:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat, is "U STAAT ER GEKLEURD OP HOOR MENEERTJE" soms niet genoeg "informatievoorziening" ofzo?
Kleur "rood" als in "caught red-handed"?
Mischien. Mischien ook niet. De suggestie is soms al voldoende. De suggestie dat er mischien wel iets te zien zal zijn. Mischien dat wat er te zien is uitgelegd kan worden als, etc. Dus mischien, mischien ook niet. "Willen we het riskeren, meneertje?" En dat is nu net de truuk.
02-05-2019, 07:16 door Anoniem
Super die bodycams, nu ook verplicht aanzetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.