image

Cel voor beveiliger Wilders die vertrouwelijke informatie lekte

maandag 29 april 2019, 17:06 door Redactie, 2 reacties

Een voormalige politieagent die betrokken was bij de beveiliging van Geert Wilders is veroordeeld tot 7 maanden cel voor het lekken van vertrouwelijke en operationele informatie met derden, alsmede het 3 jaar lang opzoeken van persoons- en adresinformatie in het politiesysteem voor eigen gebruik.

De man werkte bijna vier jaar bij de Landelijke Eenheid Politie als medewerker van het IRIS team van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Dit team houdt zich bezig met het beschermen van Te Beveiligen Personen (TBP). Alle informatie rond deze personen valt onder strikte geheimhouding en mag onder geen enkele voorwaarde worden gedeeld met personen buiten het team.

In 2016 bleek dat de man gedurende 6 maanden toch vertrouwelijke en operationele informatie met drie verschillende personen had gedeeld die niet bij het IRIS-team of de politie werkten. Tevens bleek dat de man drie jaar lang persoons- en adresinformatie voor eigen gebruik uit het politiesysteem had opgevraagd. "Hij wist dat dit niet mocht en heeft hiermee zijn ambtsgeheim meermaals geschonden", aldus de rechter.

De rechter veroordeelde de beveiliger onder andere wegens computervredebreuk en schending van het ambtsgeheim. "Door zijn handelen heeft de verdachte zijn positie als politieagent, ook nog eens op een zeer gevoelige positie in de organisatie, veronachtzaamd en daarvan misbruik gemaakt en daarmee het vertrouwen geschonden dat de maatschappij in de politie moet kunnen stellen", zo laat de rechter in het vonnis weten.

De opgelegde straf is hoger dan de vijf maanden die het Openbaar Ministerie had geëist. "Deze straf dient ook als signaal naar andere politieambtenaren in vergelijkbare posities om duidelijk te maken dat dergelijk gedrag onacceptabel is", verklaarde de. Tevens mag de man 5 jaar lang geen publiek ambt uitoefenen.

Reacties (2)
30-04-2019, 09:05 door Anoniem
"Deze straf dient ook als signaal"
Met maar 7 maanden?
30-04-2019, 09:43 door PietdeVries
Door Anoniem: "Deze straf dient ook als signaal"
Met maar 7 maanden?

Als je even iets verder kijkt dan je neus lang is, dan zie je dat iemand 7 maanden cel over het algemeen pas opgelegd krijgt bij zwaardere delicten:

Een 54-jarige man uit Dronten is woensdag veroordeeld tot 7 maanden cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk voor vier mishandelingen, drie bedreigingen en een vernieling.

Een 30-jarige man uit Arnhem die onder invloed van alcohol en veel te hard rijdend op de Westervoortsedijk met zijn auto uit de bocht vloog, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven maanden.

Alle vier de Arnhemmers die betrokken waren bij de mishandeling van twee badmeesters van zwembad Klarenbeek in Arnhem zijn dinsdag veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. Zij kregen straffen variërend van twee tot zeven maanden onvoorwaardelijke cel opgelegd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.