image

Minister weet niet in welke steden wifi-tracking plaatsvindt

maandag 29 april 2019, 14:06 door Redactie, 10 reacties

Minister Dekker voor Rechtsbescherming weet niet in welke Nederlandse steden wifi-tracking wordt toegepast. Dat heeft de minister laten weten op vragen van GroenLinks-Kamerlid Buitenweg. Aanleiding voor de vragen is de aankondiging van branchevereniging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics (MOA) dat het een opt-out-register voor wifi-tracking wil invoeren.

Buitenweg wilde weten wat Dekker hiervan vindt. Ook moest de minister duidelijk maken in welke gemeenten wifi-tracking op dit moment wordt toegepast en of het klopt dat gemeentebesturen geen zicht hebben op de toepassing van wifi-tracking binnen hun gemeentegrenzen omdat dat tot het mandaat van de Autoriteit Persoonsgegevens wordt gerekend.

De minister stelt dat hij niet weet in welke gemeenten wifi-tracking wordt toegepast. Dekker laat weten dat als wifi-tracking op initiatief van private partijen en buiten de openbare ruimte plaatsvindt, bijvoorbeeld in winkelcentra of binnen bedrijven, de exploitant ervoor verantwoordelijk is dat dit in overeenstemming met de privacyregels gebeurt. "In zoverre heeft een gemeente daar geen zicht op en is het aan de AP om te bepalen of de privacyregels zijn nageleefd en zo nodig handhavend op te treden", aldus de minister.

Wat betreft het standpunt over wifi-tracking volgt Dekker de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder constateerde vorig jaar dat het digitaal volgen van mensen op (semi-) openbare plekken een inbreuk op de privacy is, die slechts onder strikte voorwaarden is toegestaan. De Verenging van Nederlandse Gemeenten liet de minister weten dat gemeenten en hun leveranciers naar aanleiding van de uitspraken van de Autoriteit Persoonsgegevens over wifi-tracking hun beleid hierover hebben aangepast of hier helemaal mee zijn gestopt.

De branchevereniging voor MOA liet eerder nog weten dat het opt-out-register half maart ter goedkeuring aan de Autoriteit Persoonsgegevens zou worden overhandigd. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog altijd geen formeel verzoek ontvangen om de integriteitscode en opt-out register goed te keuren, schrijft Dekker verder.

Reacties (10)
29-04-2019, 14:09 door Anoniem
Wat, ministers en dingen niet weten? STOP DE PERSEN!
29-04-2019, 14:13 door Anoniem
Een Opt-out register lijkt mij ook niet de goede weg, volgens de AVG regels zou dit m.i. een opt-in per geval moeten zijn. Wat mij stoort is, dat er zgn. free Wifi wordt aangeboden, maar dat je dan een mail-adres moet invullen en akkoord moet gaan met een ellenlange lijst algemene voorwaarden. De meeste mensen zullen dan al gauw de gevraagde gegevens (soms ook naw en telefoonnummer) invullen en het vinkje aanzetten. Dat mail-adres en meer hoort niet, de voorwaarden moeten duidelijk zijn, kort en begrijpelijk.
29-04-2019, 14:51 door Anoniem
Natuurlijk niet. Hap-Snap management van de overheid.
29-04-2019, 15:08 door karma4
Laten de politici die zo graag een opt-in willen ook een opt-in hanteren voor politici naar de kamer. Helaas is daar meer een opt-out regeling vaker een force-out aan de hand.
29-04-2019, 15:53 door Anoniem
En hoe gaan we dat controleren dan? Allemaal wel leuk en aardig als je een paar huisregels hebt liggen en het allemaal niet mag van de AP. Maar hoe ga je het checken.

En dat een minister niet alles weet kan ik mij voorstellen. Die laat dat wel of niet uitzoeken etc. Leuk balletje iig opgegooid.
29-04-2019, 22:08 door Anoniem
Door Anoniem: Wat, ministers en dingen niet weten? STOP DE PERSEN!
Waarom zou de minister dat WEL zou moeten weten?
30-04-2019, 00:43 door Eric-Jan H te D
Sander Dekker? Sander Dekker weet nooit iets en wil ook helemaal niets weten.

Hij is namelijk van de kleine overheid en geen inmenging. En als je iets weet loop je het gevaar dat je moet ingrijpen. En daar is geen begrotingsparagraafje aan geweid.
30-04-2019, 08:03 door Anoniem
Vraag dan ook even naar bluetooth tracking, want dat gebeurt ook.
30-04-2019, 09:47 door Anoniem
Door Anoniem: Wat, ministers en dingen niet weten? STOP DE PERSEN!
Ondanks de vele malen dat dit hier is aangegeven snappen security.nl reaguurders nog steeds niet dat de minister
spreekt namens het ambtenarenapparaat en dat 'de minister weet" niet betekent dat hij/zij dat ZELF als PERSOON
weet, maar dat het betreffende departement dat wel of niet weet.
02-05-2019, 15:28 door Anoniem
Alsjeblieft minister:

https://citytraffic.nl/site/locaties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.