image

Amerikaanse slachtoffers helpdeskfraude krijgen 400 dollar terug

dinsdag 30 april 2019, 11:18 door Redactie, 1 reacties

Honderden slachtoffers van helpdeskfraude in de Verenigde Staten krijgen gemiddeld zo'n 400 dollar terug, zo heeft de Amerikaanse toezichthouder FTC bekendgemaakt. Het geld is afkomstig van verschillende oplichters die onder namen als Repair All PC, Pro PC Repair, I Fix PC, WebTech World, Online Assist, Datadeck en Techers247 opereerden en een schikking met de FTC sloten.

De helpdeskfraudeurs maakten gebruik van online advertenties die op waarschuwingen van Microsoft en andere partijen leken. Volgens de waarschuwing was de computer met malware besmet geraakt en moest het opgegeven telefoonnummer worden gebeld. Vervolgens werden slachtoffers verleid om de oplichters toegang tot hun systeem te geven. Na het uitvoeren van zogenaamde diagnostische tests stelden de oplichters dat er malware op het systeem stond of er andere problemen waren.

Om de problemen te verhelpen werden slachtoffers aangespoord om prijzige reparatiediensten af te nemen die honderden dollars kostten. De FTC zal 222 slachtoffers van de eerder genoemde partijen nu een cheque van gemiddeld 417 dollar sturen. Op deze manier wordt er meer dan 92.000 dollar overgemaakt. Slachtoffers van helpdeskfraude hebben door toedoen van de FTC in totaal al meer dan 2,3 miljard dollar teruggekregen.

Reacties (1)
30-04-2019, 11:35 door Anoniem

Volgens de waarschuwing was de computer met malware besmet geraakt en moest het opgegeven telefoonnummer worden gebeld.

Dit klopt eigenlijk wel,. of indusverre, je belt iemand, en dan krijg je de malware :3
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.